ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΤΟΜΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ
Φασιστοειδή βεβήλωσαν ξανά το μνημείο

Η προτομή στη θέση της, απέναντι από το νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Γράμμο
Η προτομή στη θέση της, απέναντι από το νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Γράμμο
Ξαναχτύπησαν και πάλι κάποια φασιστοειδή, πυροβολώντας αυτή τη φορά την προτομή του Πέτρου Κόκκαλη που βρίσκεται στη θέση Βέρτενικ στο Γράμμο (εκεί που ήταν το νοσοκομείο του ΔΣΕ), η οποία τοποθετήθηκε στις 5 Οκτώβρη του 2008 σε ειδική εκδήλωση από την ΚΕ του ΚΚΕ. Η βεβήλωση του μνημείου έγινε με μονόβολο και βλήθηκαν το ζυγωματικό και το ρουθούνι της προτομής με αποτέλεσμα την παραμόρφωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Νοέμβρη του 2008 τα ίδια ή άλλα φασιστοειδή έκλεψαν την προτομή και βεβήλωσαν το μνημείο. Παρ' όλα αυτά, η προτομή του αγωνιστή κομμουνιστή και ξεχωριστού επιστήμονα επανατοποθετήθηκε από το ΚΚΕ, στις 21 Ιούνη του 2009. Τα εν λόγω θρασίμια έχουν γνωστό στόχο. Η ενέργειά τους δε στρέφεται μόνο κατά του ΚΚΕ, προσβάλλει τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καταφέρεται σε βάρος των επιστημόνων που στρατεύτηκαν με το λαϊκό - εργατικό κίνημα και το υπηρέτησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Είναι φανερός ο φόβος τους. Ο,τι δεν κατάφεραν με τους Γερμανούς ναζί πάτρωνές τους, να καθυποτάξουν δηλαδή το λαϊκό επαναστατικό κίνημα και το προχώρημα της ιστορίας, το προσπάθησαν με τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές, αναλαμβάνοντας και πάλι να γίνουν τα πιο υποτελή τσιράκια και να ...καταπιαστούν με τα πιο φρικτά εγκλήματα.

Ας γνωρίζουν όσοι προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες ότι αυτή η πρόκληση και τούτη τη φορά δε θα μείνει αναπάντητη. Το ΚΚΕ θα εντείνει τη δράση του στο λαό και τη νεολαία για να γνωρίσει τη σύγχρονη ιστορία, τις θυσίες και την προσφορά του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, τη δράση αγωνιστών όπως ο Π. Κόκκαλης, που διώχτηκαν γιατί υπηρέτησαν με τη δράση και την επιστήμη τους το δίκιο του λαού, που δε συμβιβάστηκαν με την αστική τάξη.

Εμφανή τα σημάδια του βανδαλισμού
Εμφανή τα σημάδια του βανδαλισμού
Ο Π. Κόκκαλης, κορυφαίος εκπρόσωπος του Υγειονομικού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, έθεσε την επιστήμη και τη ζωή του στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου. Ο Π. Κόκκαλης έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944 και από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη του 1944 διατέλεσε γραμματέας (υπουργός) Υγείας και Πρόνοιας της ΠΕΕΑ (Κυβέρνηση του Βουνού). Στον εμφύλιο πόλεμο συμμετείχε στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση, σ' όλη τη διάρκεια της ζωής της, από τη θέση του υπουργού Υγιεινής και Παιδείας. Ο Π. Κόκκαλης τήρησε στο ακέραιο τις αρχές που διακήρυττε, αφιερώνοντας όλες του τις δυνάμεις, στην υπηρεσία του εργαζόμενου λαού.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 15ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ 2008
Ξενικά την Τετάρτη η δίκη των ειδικών φρουρών

Την Τετάρτη 20 Γενάρη ξεκινά η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια το Δεκέμβρη του 2008. Μετά την απόρριψη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και της δεύτερης κατά σειρά αίτησης της μητέρας του μαθητή (σ.σ. πρόσφατα στάλθηκε και τρίτη), να γίνει η δίκη για τη δολοφονία του γιου της στην Αθήνα, αυτή θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Αμφισσα.

Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά είχε οριστεί για τις 15 Δεκέμβρη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χαλκίδας, ωστόσο το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τη μεταφορά της στην Αμφισσα, καθώς φορείς της Εύβοιας είχαν εκφράσει φόβους για επεισόδια. Η μητέρα ανάμεσα σε άλλα είχε αναφέρει στην αίτησή της, ότι αρκετοί μάρτυρες είναι ανήλικοι και θα υπάρξει πρόβλημα με την εμφάνισή τους στη δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει μέρες, με συνέπειες στην απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης. Επιπλέον, έθετε και ζητήματα αμεροληψίας των δικαστών και επηρεασμού των ενόρκων. Να σημειωθεί ότι ο μεν Επ. Κορκονέας κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ο δε Β. Σαραλιώτης για απλή συνεργία σε ανθρωποκτονία. Το Συμβούλιο Εφετών, έκρινε πως ο Κορκονέας επέδειξε «ενσυνείδητη αδιαφορία» αφού ήξερε ότι «μπορεί να προκαλέσει το θάνατο με τον πυροβολισμό και στοχεύοντας προς την παρέα του άτυχου Αλέξη επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου». Για τον Β. Σαραλιώτη, το κατηγορητήριο στηρίζεται στο ότι δεν απέτρεψε την ενέργεια του συναδέλφου του, συμμετέχοντας σε αντεγκλήσεις και ανταλλαγές ύβρεων, επιδεικνύοντας παράλληλα στάση ετοιμότητας και επίδειξη ισχύος.

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε το Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008, από σφαίρα αστυνομικού. Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν τότε στον Τύπο και είδαν τη δημοσιότητα, δύο ειδικοί φρουροί που περιπολούσαν στην περιοχή, διαπληκτίστηκαν με θαμώνες καταστήματος και στη συνέχεια αφήνοντας το περιπολικό, τους πλησίασαν για να τους ζητήσουν το λόγο. Ενας από τους δύο αστυνομικούς πυροβόλησε και πέτυχε τον 15χρονο στο στήθος.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΡΟΧΑΙΟ ατύχημα, με δύο σοβαρά τραυματισμένους και 9 ελαφρύτερα, σημειώθηκε λίγο μετά τις 2.30 χθες το μεσημέρι, στην επαρχιακή οδό Ηράκλειας - Δαμάστας. Λεωφορείο των ΚΤΕΛ Φθιώτιδας με 45 επιβάτες, που είχε ξεκινήσει από τη Λαμία, μπήκε στην επαρχιακή οδό ως παρακαμπτήριο δρόμο λόγω του μπλόκου των αγροτών στην Αλαμάνα. Εκεί, από κακή εκτίμηση των οδηγών του ΚΤΕΛ και ενός φορτηγού που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα, χτύπησαν τους καθρέφτες τους με αποτέλεσμα ο πρώτος να χάσει τον έλεγχο του οχήματος και να ανατραπεί σε χωράφι. Οι επιβάτες βγήκαν μόνοι τους από το λεωφορείο, ενώ έβγαλαν και τους δύο βαρύτερα τραυματισμένους. Μόλις έγινε γνωστό το τροχαίο, οι αγρότες άνοιξαν το μπλόκο προκειμένου να περάσουν τα ασθενοφόρα για να μεταφερθούν οι τραυματίες στο νοσοκομείο της Λαμίας.

ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ εντοπίστηκε από αστυνομικούς σε σπίτι της κοινότητας Ασή Γωνιά στο Νομό Ρεθύμνης. Τα όπλα φέρονται να τα είχαν δύο άτομα, ηλικίας 29 και 37 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας, πυροκροτητές, ένα αντιαεροπορικό βλήμα τύπου «Αρτεμις», πιστόλια, περίστροφα, δύο καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο και εκατοντάδες σφαίρες.

Κηδεύτηκε χτες ο Τάσος Αυγερινός

Το τελευταίο «αντίο» στον Τάσο Αυγερινό, στον «Οίστρο» του «Ριζοσπάστη», έδωσαν χτες, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί του από τον «Ριζοσπάστη», άλλες εφημερίδες και από το δικαστικό ρεπορτάζ το οποίο υπηρέτησε για χρόνια, στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Το «ύστατο χαίρε» στο σύντροφο και συνάδελφο Τάσο Αυγερινό, από μέρους της Διεύθυνσης, της Συντακτικής Επιτροπής, όλων των συναδέλφων και εργαζομένων στον «Ριζοσπάστη» και το προσωπικό της «Σύγχρονης Εποχής», απηύθυνε ο Γιάννης Ζαγγανάς που στάθηκε στην ξεχωριστή προσωπικότητά του. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συντρόφου και συναδέλφου που, με την απλή γλώσσα του λαού, μέσα από το «Ριζοσπάστη», με τα μάτια της εργατικής τάξης, με το δημοφιλή του «Οίστρο», τα χρονογραφήματα και τα σχόλιά του, περιέγραφε την επικαιρότητα. Αναφερόμενος στο πολύπλευρο ταλέντο του Τάσου, δεν παρέλειψε να σημειώσει την αξιόλογη συγγραφική του δουλειά αλλά και τη ζωγραφική, στην οποία «ευδοκίμησε», αν και απασχολούμενος ερασιτεχνικά.

Καταλήγοντας είπε: «Τάσο, κρατάμε και θα κρατήσουμε για πάντα τη σεμνή σου παρουσία, θα σε θυμόμαστε πάντα, έτσι, καλοσυνάτο, ευγενικό και πρόθυμο να βοηθήσεις όποιον σου το ζητούσε, με τις υποδείξεις και τον καλό σου λόγο. Καλό σου ταξίδι, σύντροφε».

Στην κηδεία παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και Στέφανος Λουκάς, Διευθυντής του «Ρ», αντιπροσωπεία από τη Διεύθυνση της «Σύγχρονης Εποχής», με επικεφαλής την Καίτη Φειδάκη, αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Πάνο Σόμπολο και πλήθος άλλοι.

Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη», η Διεύθυνση και το προσωπικό της «Σύγχρονης Εποχής» εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Συνεστίαση, όπου θα κοπεί και η πίτα της για τον καινούριο χρόνο, διοργανώνει, αύριο Κυριακή 17 Γενάρη και ώρα 1 το μεσημέρι, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52 - τηλ.: 2103326228), η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Στην συνεστίαση θα υπάρχει πλούσιος μπουφές και μουσική. Για συμμετοχή και προσκλήσεις στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, τηλ.: 2108225407) και στα παραρτήματα, αλλά και στην αίθουσα της συνεστίασης.

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-'74

Αύριο Κυριακή 17 Γενάρη 2010 και ώρα 10 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, στο Πεδίο του Αρεως στην Αθήνα), ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967-1974 πραγματοποιεί την εκδήλωση κοπής της πίτας του για τον καινούριο χρόνο.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί, την Τετάρτη 20.1.2010 και ώρα 11 το πρωί, στην αίθουσα «Γ. Καράτζας» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 -1944.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ