ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Κοινά ιμπεριαλιστικά «οράματα» για την περιοχή

Για τη διεύρυνση της οικονομικής διείσδυσης και την ένταξη των Δ. Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ συζήτησαν Παπανδρέου - Μπορίσοφ

Βούλγαροι εκπαιδευτικοί και μαθητές διαδηλώνουν για τους χαμηλούς μισθούς. Η είσοδος της χώρας στην ΕΕ σήμανε νέο πετσόκομμα δικαιωμάτων για το λαό

Associated Press

Βούλγαροι εκπαιδευτικοί και μαθητές διαδηλώνουν για τους χαμηλούς μισθούς. Η είσοδος της χώρας στην ΕΕ σήμανε νέο πετσόκομμα δικαιωμάτων για το λαό
Η διάνοιξη κερδοφόρων πεδίων και η εξασφάλιση νέων αγορών για τους επιχειρηματικούς ομίλους στα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, που πραγματοποιήθηκε στην παραμεθόρια πόλη Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας. Οι δύο πρωθυπουργοί εγκαινίασαν τη διασυνοριακή οδό Θερμών - Ζλάτογκραντ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι προσβλέπει «σ' ένα μοντέλο σχέσεων, ένα πρότυπο οικονομικών σχέσεων, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στις περιβαλλοντικές συνεργασίες, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Περιέγραψε, δηλαδή, όλους τους τομείς που ήδη έχουν αναπτύξει «δράση» μεγάλες επιχειρήσεις και των δύο χωρών.

Στη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε να ξεπεραστούν «τα διάφορα τεχνικά προβλήματα και να λειτουργήσει η μεγάλη επένδυση». Μια επένδυση γύρω από την οποία έχουν «συρρεύσει» πλήθος πετρελαϊκών ομίλων, ελληνικών και πολυεθνικών συμφερόντων, για να καρπωθούν τα τεράστια κέρδη που θα προκύψουν.

Ο Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας τους στόχους της ΕΕ και τις βλέψεις της εγχώριας πλουτοκρατίας, πρόταξε για ακόμη μια φορά τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την «προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων το 2014 στην ΕΕ». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η πλήρης ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ θα συμβάλει «στην προσπάθεια της προώθησης της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, και της επίλυσης κρίσιμων προβλημάτων στην περιοχή».

Σαφής πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναλάβει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, εγκλωβίζοντας τα «εθνικά και μειονοτικά θέματα» που έχουν αναζωπυρωθεί στα Βαλκάνια από την επέμβαση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κάτω από τη «σκέπη» και την «επιδιαιτησία» των θυτών. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το θέμα του Κοσσόβου, της ονομασίας της ΠΓΔΜ, των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε ότι «προσυπογράφει όλα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός», ενώ υποστήριξε ότι «μπορούμε μαζί να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία θα δώσουν τόνωση στην περιοχή».

Στη Λιθουανία ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ

Στη διεθνή «συνάντηση του χιονιού», που οργανώνει τα τελευταία τρία χρόνια η Λιθουανία, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία Αμερικανών και Ευρωπαίων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να προωθηθούν οι σχέσεις τους με τη Ρωσία, έλαβε μέρος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο Δ. Δρούτσας συναντήθηκε με τον Λιθουανό υπουργό Εξωτερικών, Βιγκάουντας Ουζάσκας, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και την προετοιμασία των διαδοχικών προεδριών στην ΕΕ Ελλάδας και Λιθουανίας. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το 2014 την προεδρία της ΕΕ, ενώ παράλληλα προωθεί για την ίδια χρονιά την πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014» για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων.

Για τη Λιθουανία το 2013 θα είναι η πρώτη της προεδρία και όπως σημείωσε Β. Ουζάσκας οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος που ήρθαν στο τραπέζι με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό ήταν, μεταξύ άλλων, η ενέργεια, η ανάγκη να διατηρηθεί το μομέντουμ της διεύρυνσης και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις για τις εντατικές συνομιλίες

Συνεδρίασε χτες το Εθνικό Συμβούλιο, στην Ελλάδα από σήμερα ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεδρίασε χτες το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο με θέμα την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση, σημειώνεται ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει στο δεύτερο κύκλο των εντατικών διαπραγματεύσεων τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας επί των πτυχών της οικονομίας, των ευρωπαϊκών θεμάτων και του περιουσιακού». Προστίθεται ακόμα ότι κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις για το συντονισμό Κύπρου - Ελλάδας που είναι απαραίτητος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο Δ. Χριστόφιας, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για το συντονισμό Ελλάδας - Κύπρου, στο Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ολοκληρωμένες προτάσεις που θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο των εντατικών διαπραγματεύσεων αποτελούν τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τα τρία θέματα οικονομία, ευρωπαϊκά θέματα και περιουσιακό». Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον τρόπο που χειρίζεται τις συνομιλίες ο Κύπριος Πρόεδρος.

Χτες δημοσιοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Τουρκίας - Ρωσίας, από τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αντρέι Νεστερένκο. Η Μόσχα επανέλαβε τη θέση της σχετικά με το Κυπριακό, λέγοντας «έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτική βούληση των ηγετών των κυπριακών κοινοτήτων, η οποία θα επιτρέψει την επίτευξη του συμβιβασμού. Σε ό,τι αφορά στη θέση της Ρωσίας στο ζήτημα της κυπριακής διευθέτησης, αυτή παραμένει αμετάβλητη», υποστηρίζοντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων «χωρίς έξωθεν πίεση και σε αντιστοιχία με τα γνωστά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, με σκοπό την επίτευξη καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του προβλήματος του διηρημένου νησιού προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων».

ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Να αλλάξει ο νόμος ζητάει το ΚΚΕ

Υπέρ της αλλαγής του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» τάσσεται το ΚΚΕ. Τη θέση του Κόμματος μετέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με καλεσμένους εκπροσώπους κομμάτων και νομικούς.

Η Λ. Κανέλλη πρότεινε τον περιορισμό της δικαιοδοσίας της Βουλής στην απόφαση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός θα πρέπει να είναι μικρότερος των 151, ενώ στη συνέχεια να παραπέμπεται η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Οσον αφορά την παραγραφή για τους πολιτικούς, τόνισε ότι πρέπει να υπαχθούν στις κοινές διατάξεις περί παραγραφής που ισχύουν για όλο τον κόσμο και οι ποινικές ευθύνες των υπουργών.

Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος αν και τάχθηκε υπέρ της αύξησης του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων των υπουργών και υφυπουργών, ωστόσο πρόσθεσε ότι η ποινική ευθύνη των υπουργών πρέπει να αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία. Παρεμφερής ήταν και η θέση του εκπροσώπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι ο νόμος πάσχει από πλευράς ηθικής νομιμοποίησης, αλλά, παράλληλα, σημείωσε ότι αν η διαδικασία ήταν κοινή με αυτή των απλών πολιτών «δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί η χώρα».

Συνάντηση Παπούλια - Ερντογάν

Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Αμπού Ντάμπι, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κ. Παπούλιας.

Η συνάντηση Παπούλια - Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε χτες από την Προεδρία της Δημοκρατίας, πραγματοποιείται μετά από σχετικό αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού.

Κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας καθώς και με τον διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί η Διεθνής Διάσκεψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ