ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Παίρνουμε όλα τα μέτρα για την υπερκάλυψη

Στην τελική ευθεία απαιτείται ο επανασχεδιασμός της δουλειάς, κύρια από τις Οργανώσεις που παρουσιάζουν καθυστερήσεις

Οι τελευταίες μέρες απαιτούν τη δραστηριοποίηση όλων για να ολοκληρωθεί με επιτυχία και η φετινή Οικονομική Εξόρμηση
Οι τελευταίες μέρες απαιτούν τη δραστηριοποίηση όλων για να ολοκληρωθεί με επιτυχία και η φετινή Οικονομική Εξόρμηση
Μόλις δυο βδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, με το πανελλαδικό πλάνο να έχει καλυφθεί κατά 76,61%, οι Οργανώσεις του σε όλη την Ελλάδα ανεβάζουν τους ρυθμούς και αξιοποιούν το χρόνο που απομένει για την επιτυχία της σύνθετης αυτής μάχης που δίνει το Κόμμα.

Για τα μέτρα που παίρνουν οι Οργανώσεις προκειμένου να ξεπεραστούν καθυστερήσεις και να υπερκαλυφθεί το πλάνο μιλάει στον «Ρ» ο Σπύρος Μπότσης, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Νοτιοανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Στο κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας, η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ είχε καλύψει κατά 83,92% το πλάνο της.

Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες

Το στέλεχος του ΚΚΕ σημειώνει στον «Ρ»:

«Είμαστε στην τελική ευθεία της Οικονομικής Εξόρμησης. Ολο αυτό το διάστημα έχει γίνει μια θετική προσπάθεια και από την Αχτίδα Νοτιοανατολικών Συνοικιών. Τα κομματικά μέλη και δεκάδες οπαδοί με τα μπλοκάκια πραγματοποιούν άνοιγμα με συζητήσεις, εξορμήσεις, κ.ά.

Ωστόσο, η Αχτίδα μας με ποσοστό κάλυψης 78,50% είναι πίσω από το ποσοστό κάλυψης της ΚΟΑ. Αυτή η καθυστέρηση εκφράζει ως ένα βαθμό το ότι ακόμα το άνοιγμα της δουλειάς μας δεν είναι αντίστοιχο με τις δυνατότητες που υπάρχουν, δεν έχουμε προχωρήσει όσο πρέπει στην πράξη το πολύ εύστοχο σύνθημα της ΚΟΑ για την Οικονομική Εξόρμηση, "τα λίγα από πολλούς", που ανταποκρίνεται στις συνθήκες.


Εκτιμάμε ότι υπάρχουν δυνατότητες να υπερκαλύψουμε το πλάνο μας. Αξιοποιώντας και τη συνολικότερη θετική εμπειρία της ΚΟΑ προχωράμε ακόμα πιο αποφασιστικά, πιο τολμηρά, με στόχο να πραγματοποιήσουμε τις επόμενες μέρες ακόμα πιο πλατύ άνοιγμα σε εργατόκοσμο, αυτοαπασχολούμενους, σε γειτονιές και χώρους εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεδριάζουν οι ΚΟΒ, οργανώνονται συσκέψεις με οπαδούς, μαζικές εξορμήσεις σε χώρους εργασίας αλλά και σε μικρομεσαίους ΕΒΕ, καθώς και συνεστιάσεις και εκδηλώσεις των ΚΟΒ.

Δουλειά εργάτη τον εργάτη

Στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, την οποία για άλλη μια φορά με την αντιλαϊκή πολιτική "πληρώνουν" οι εργαζόμενοι, είναι αλήθεια πως υπάρχει κόσμος που δυσκολεύεται οικονομικά περισσότερο από παλιότερα να ενισχύσει το Κόμμα από το υστέρημά του. Ωστόσο, ο ίδιος κόσμος σε μεγάλο βαθμό κατανοεί βαθύτερα την αξία ενίσχυσης, στήριξης και ισχυροποίησης του ΚΚΕ, κόντρα στην έντονη αντικομμουνιστική επίθεση που συνεχίζεται. Αυτό το έχουμε συναντήσει και είναι πολύ σημαντικό.

Το ίδιο ισχύει και για εργαζόμενους που τώρα προσεγγίζουν την πολιτική του ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα. Είναι εργαζόμενοι προερχόμενοι και από άλλους πολιτικούς χώρους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που για πρώτη φορά είναι σήμερα έτοιμοι να ενισχύσουν το Κόμμα και οικονομικά και εδώ εντοπίζουμε την ευθύνη μας. Να σταθούμε ικανοί ώστε να επιτύχουμε με αισιοδοξία το πλατύτερο από κάθε προηγούμενη φορά άνοιγμα που απαιτείται και είναι δυνατό σε αυτές τις συνθήκες, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτόν τον κόσμο να στηρίξει το Κόμμα, δημιουργώντας προϋποθέσεις συνολικότερης ισχυροποίησής του.

Αξιοποιούμε τη συζήτηση για τα αντιλαϊκά μέτρα-επίθεση της κυβέρνησης και την προετοιμασία της απεργίας των ταξικών συνδικάτων στις 10 του Φλεβάρη. Σαν Αχτιδική Επιτροπή Νοτιοανατολικών Συνοικιών έχουμε επίγνωση της ευθύνης. Με τα μέτρα που είπαμε στην κατεύθυνση παγκινητοποίησης των μελών του Κόμματος και των οπαδών, αλλά και την καθοριστική συμβολή των στελεχών, που πρέπει να μπούμε αυτές τις μέρες ακόμα πιο μαχητικά στη δουλειά για την Οικονομική Εξόρμηση, είμαστε σίγουροι ότι θα υπερκαλύψουμε το πλάνο μας, το οποίο και έχουμε αναπροσαρμόσει στο 120%».


ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Επιβεβλημένη από τη στρατηγική του ευρωμονόδρομου

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη σε σχετική συζήτηση στη Βουλή. Αποκαλυπτικοί διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο του ΣΥΝ

Ο σύγχρονος εργασιακός Μεσαίωνας έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, την οποία στηρίζουν τα κόμματα του κεφαλαίου και δεν αμφισβητεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ο σύγχρονος εργασιακός Μεσαίωνας έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, την οποία στηρίζουν τα κόμματα του κεφαλαίου και δεν αμφισβητεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ο ταξικός αγώνας των εργαζόμενων είναι η μόνη λύση απέναντι στον «τυφώνα» αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε χτες στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Α. Λοβέρδος, επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να καλλιεργήσει αυταπάτες περί «υγιούς» και μη επιχειρηματικότητας.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Θ. Παφίλης σημείωσε: «όταν μιλάτε για εθνική συναίνεση ζητάτε από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την βαρβαρότητα» προσθέτοντας: «δεν θα την έχετε. Θα έχετε πόλεμο και αυτός ο πόλεμος είναι αναγκαίος». Οπως είπε, «πρώτη απάντηση δόθηκε στις 17 Δεκέμβρη. Θα δοθεί με μεγαλύτερη ένταση στις 10 Φλεβάρη στην μεγάλη απεργία την οποία το ΚΚΕ στηρίζει και μέσα από το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ενσωματώνουν το κοινοτικό δίκαιο στο ελληνικό δίκαιο και στην ελληνική αγορά εργασίας, γιατί στον τομέα των εργασιακών σχέσεων η ανάγκη για προσφυγή σε μορφές μερικής απασχόλησης είναι δεδομένη». Παράλληλα, παραδέχτηκε την δικομματική ευθύνη στη διαμόρφωση του σημερινού Μεσαίωνα, λέγοντας πως από την ΝΔ «παραλάβαμε μια κατάσταση απορρύθμισης».

Στον ίδιο αχυρώνα...

Αποκαλυπτικοί για τη σοσιαλδημοκρατική στρατηγική που υπηρετούν, ήταν οι διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν ο πρώτος άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για το «πώς είναι δυνατόν να θέλετε να προστατεύσετε τους εργαζόμενους και να είστε εναντίον των επιχειρήσεων», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ευκαιρία να υπερασπιστεί τους «καλούς» επιχειρηματίες, διαχωρίζοντάς τους από τους «κακούς».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «αυτό έχετε καταλάβει; Οτι εμείς είμαστε απέναντι στην υγιή επιχειρηματικότητα ή σε επιχειρήσεις που τους έχετε δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως τα Κλωστήρια και που έχουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους από τον Μάη του 2009; Αυτό έχετε να απαντήσετε σε μας ότι είμαστε ενάντια στην επιχειρηματικότητα;».

Για το ίδιο θέμα κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση ζητώντας: «να προχωρήσετε σε μια στοχευμένη πολιτική νέων θέσεων εργασίας με ρήτρα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην μπορούν οι επιχειρήσεις να παίρνουν ζεστό κρατικό ή κοινοτικό χρήμα χωρίς να έχουν υποχρέωση για νέες θέσεις εργασίας». Νομιμοποίησε δηλαδή τη ληστρική για το λαό επιδότηση των επιχειρήσεων, αρκεί να διατηρούν τις όποιες θέσεις εργασίας για μερικούς μήνες παραπάνω.

Στο ίδιο αποπροσανατολιστικό πνεύμα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «πολιτική πλήρους εναρμόνισης με τις επιλογές του κυρίαρχου λόμπι των Βρυξελλών, ενός νεοφιλελεύθερου λόμπι το οποίο θέλουν να μας επιβάλλουν οι τραπεζίτες». Σαν να μην είναι ενιαία η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, στη διαμόρφωση της οποίας συμμετέχει και η κυβέρνηση.

Ωριμη ανάγκη ο άλλος δρόμος

Την αντιπαράθεση σχολίασε στην παρέμβασή του ο Θανάσης Παφίλης. Ανάμεσα σε άλλα είπε: «εμείς δεχόμαστε την κατηγορία ότι είμαστε κατά της υγιούς και της άρρωστης επιχειρηματικότητας. Δεν υπάρχει κέρδος χωρίς εκμετάλλευση. Δεν γίνεται να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα, να έχει μεγάλα κέρδη, χωρίς να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους. Είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Γι' αυτό λέμε ότι η λύση είναι στην οριστική ανατροπή του καπιταλισμού και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού».

Επίσης αναφέρθηκε στις πολιτικές αιτίες για την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, τονίζοντας: «έχουμε διαφορετική αντίληψη για τις αιτίες των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Είναι σύμφυτες με το καπιταλιστικό σύστημα». Τέλος άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του στο θέμα της Λευκής Βίβλου και της Πράσινης Βίβλου για τα εργασιακά δικαιώματα σημειώνοντας: «και σήμερα σε δυο βάρκες πατάνε και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο ότι μπορεί να υπάρξει ένας φιλολαϊκός, ανθρώπινος καπιταλισμός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ