Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Επιβεβλημένη από τη στρατηγική του ευρωμονόδρομου

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη σε σχετική συζήτηση στη Βουλή. Αποκαλυπτικοί διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο του ΣΥΝ

Ο σύγχρονος εργασιακός Μεσαίωνας έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, την οποία στηρίζουν τα κόμματα του κεφαλαίου και δεν αμφισβητεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ο σύγχρονος εργασιακός Μεσαίωνας έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, την οποία στηρίζουν τα κόμματα του κεφαλαίου και δεν αμφισβητεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ο ταξικός αγώνας των εργαζόμενων είναι η μόνη λύση απέναντι στον «τυφώνα» αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε χτες στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Α. Λοβέρδος, επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να καλλιεργήσει αυταπάτες περί «υγιούς» και μη επιχειρηματικότητας.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Θ. Παφίλης σημείωσε: «όταν μιλάτε για εθνική συναίνεση ζητάτε από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την βαρβαρότητα» προσθέτοντας: «δεν θα την έχετε. Θα έχετε πόλεμο και αυτός ο πόλεμος είναι αναγκαίος». Οπως είπε, «πρώτη απάντηση δόθηκε στις 17 Δεκέμβρη. Θα δοθεί με μεγαλύτερη ένταση στις 10 Φλεβάρη στην μεγάλη απεργία την οποία το ΚΚΕ στηρίζει και μέσα από το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ενσωματώνουν το κοινοτικό δίκαιο στο ελληνικό δίκαιο και στην ελληνική αγορά εργασίας, γιατί στον τομέα των εργασιακών σχέσεων η ανάγκη για προσφυγή σε μορφές μερικής απασχόλησης είναι δεδομένη». Παράλληλα, παραδέχτηκε την δικομματική ευθύνη στη διαμόρφωση του σημερινού Μεσαίωνα, λέγοντας πως από την ΝΔ «παραλάβαμε μια κατάσταση απορρύθμισης».

Στον ίδιο αχυρώνα...

Αποκαλυπτικοί για τη σοσιαλδημοκρατική στρατηγική που υπηρετούν, ήταν οι διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν ο πρώτος άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για το «πώς είναι δυνατόν να θέλετε να προστατεύσετε τους εργαζόμενους και να είστε εναντίον των επιχειρήσεων», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ευκαιρία να υπερασπιστεί τους «καλούς» επιχειρηματίες, διαχωρίζοντάς τους από τους «κακούς».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «αυτό έχετε καταλάβει; Οτι εμείς είμαστε απέναντι στην υγιή επιχειρηματικότητα ή σε επιχειρήσεις που τους έχετε δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως τα Κλωστήρια και που έχουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους από τον Μάη του 2009; Αυτό έχετε να απαντήσετε σε μας ότι είμαστε ενάντια στην επιχειρηματικότητα;».

Για το ίδιο θέμα κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση ζητώντας: «να προχωρήσετε σε μια στοχευμένη πολιτική νέων θέσεων εργασίας με ρήτρα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην μπορούν οι επιχειρήσεις να παίρνουν ζεστό κρατικό ή κοινοτικό χρήμα χωρίς να έχουν υποχρέωση για νέες θέσεις εργασίας». Νομιμοποίησε δηλαδή τη ληστρική για το λαό επιδότηση των επιχειρήσεων, αρκεί να διατηρούν τις όποιες θέσεις εργασίας για μερικούς μήνες παραπάνω.

Στο ίδιο αποπροσανατολιστικό πνεύμα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «πολιτική πλήρους εναρμόνισης με τις επιλογές του κυρίαρχου λόμπι των Βρυξελλών, ενός νεοφιλελεύθερου λόμπι το οποίο θέλουν να μας επιβάλλουν οι τραπεζίτες». Σαν να μην είναι ενιαία η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, στη διαμόρφωση της οποίας συμμετέχει και η κυβέρνηση.

Ωριμη ανάγκη ο άλλος δρόμος

Την αντιπαράθεση σχολίασε στην παρέμβασή του ο Θανάσης Παφίλης. Ανάμεσα σε άλλα είπε: «εμείς δεχόμαστε την κατηγορία ότι είμαστε κατά της υγιούς και της άρρωστης επιχειρηματικότητας. Δεν υπάρχει κέρδος χωρίς εκμετάλλευση. Δεν γίνεται να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα, να έχει μεγάλα κέρδη, χωρίς να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους. Είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Γι' αυτό λέμε ότι η λύση είναι στην οριστική ανατροπή του καπιταλισμού και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού».

Επίσης αναφέρθηκε στις πολιτικές αιτίες για την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, τονίζοντας: «έχουμε διαφορετική αντίληψη για τις αιτίες των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Είναι σύμφυτες με το καπιταλιστικό σύστημα». Τέλος άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του στο θέμα της Λευκής Βίβλου και της Πράσινης Βίβλου για τα εργασιακά δικαιώματα σημειώνοντας: «και σήμερα σε δυο βάρκες πατάνε και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο ότι μπορεί να υπάρξει ένας φιλολαϊκός, ανθρώπινος καπιταλισμός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρεσιτάλ υποκρισίας από τη δημοτική αρχή (2014-11-12 00:00:00.0)
...και η συγκάλυψη (2014-10-11 00:00:00.0)
Ανάπτυξη... (2014-07-20 00:00:00.0)
Αντεργατικά με κυβερνητικές «πλάτες» (2000-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ