ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Απλώνεται ο αγώνας

Πληθώρα μπλόκων από τον Εβρο μέχρι τα Γρεβενά

Στους δρόμους, από την Φλώρινα μέχρι τον Εβρο, βρίσκονται οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας καταγγέλλοντας την αντιαγροτική πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους, στη συρρίκνωση του εισοδήματός τους, στη δραστική μείωση δυναμικών καλλιεργειών. Δύο δυναμικά μπλόκα έστησαν χτες οι αγρότες του Εβρου στο Πετρωτό λίγο πριν τον τελωνειακό σταθμό Ορμενίου, καθώς και στην Κορνοφωλιά Σουφλίου, μετά από την απόφαση που πήραν στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Ενότητα». «Αποδείχτηκε με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι η ΚΑΠ και η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) είναι καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στη βιομηχανοποίηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και στην παραγωγή και διακίνηση των μέσων και εφοδίων παραγωγής», τονίζεται στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ Εβρου.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες του Εβρου διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άμεση καταβολή των επιδοτήσεων, να μη διαχωρίζονται σε κατά κύριο επάγγελμα και μη οι αγρότες, καθώς και κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και ταυτόχρονα προστασία της ντόπιας παραγωγής, 0,60 στο βαμβάκι, 0,40 στο σκληρό σιτάρι, 0,28 στο μαλακό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, 1,40 στο πρόβειο γάλα.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται σήμερα η αγωνιστική έξοδος των τρακτέρ προς τα διόδια των Μαλγάρων και στη Νέα Χαλκηδόνα.

«Μπλόκα» υπήρχαν χτες στην Εγνατία οδό στον κόμβο Κερδυλλίων, Χρυσούπολης Καβάλας και στο Στρυμόνα. Οι αγρότες των Σερρών έστησαν μπλόκα στο Τελωνείο του Προμαχώνα και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών στο ύψος του Στρυμονικού, ενώ οι αγρότες της Δράμας απέκλεισαν για λίγη ώρα το Τελωνείο Εξοχής. Επίσης για δύο ώρες αγρότες του Κιλκίς απέκλεισαν το Τελωνείο Δοϊράνης. Ακόμη συνέχισαν να παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών στον κόμβο της Ν. Τρίγλιας, οι αγρότες της Χαλκιδικής.

Οι αγρότες του νομού Καστοριάς παρέμεναν στην Εγνατία οδό στον κόμβο Βογατσικού, ενώ πριν το μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής υπήρχε μπλόκο των αγροτών της Φλώρινας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καστοριάς του ΚΚΕ, καλεί όλους τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να συμπαρασταθούν στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καλεί τους αγωνιζόμενους αγρότες να διεκδικήσουν μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα

Στο Λούρο Πρέβεζας το πρώτο αγροτικό μπλόκο της περιοχής

Αγρότες της Πρέβεζας στο Λούρο
Αγρότες της Πρέβεζας στο Λούρο
Στη μάχη των αγροτικών κινητοποιήσεων μπαίνουν δυναμικά και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Στη γέφυρα του Λούρου Πρέβεζας έχουν στήσει μπλόκο με τρακτέρ από χτες το πρωί οι αγρότες του νομού. Αγρότες με τα μηχανήματά τους από τους Δήμους Λούρου, Φαναρίου, Θεσπρωτικού και μέσα από την Πρέβεζα κατέφθασαν στη γέφυρα με αγωνιστική διάθεση για κλιμάκωση και ενίσχυση του δίκαιου αγώνα. Σε αυτή την κατεύθυνση συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή και αποφασίστηκε πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων στα υπόλοιπα χωριά του νομού προκειμένου το μήνυμα «Οχι στην πολιτική ξεκληρίσματος» να είναι ακόμη πιο ηχηρό και μαζικό. Οι αγρότες της Πρέβεζας, με στήριγμά τους την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και την ΠΑΣΥ, διεκδικούν μια σειρά μέτρα για την προστασία του εισοδήματος και της επιβίωσής τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καθώς και ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης.

Τη σκυτάλη των αγροτικών κινητοποιήσεων στην περιοχή παίρνουν στις 22 Γενάρη και ώρα 10 π.μ. στην πλατεία Σαρόκο οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας. Τα κλιμάκια της ΠΑΣΥ συνεχίζουν το πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων για την επιτυχία του συλλαλητηρίου κόντρα στην υπονόμευση των αγώνων από την κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο αγροτικό κίνημα.

Στο δρόμο κατεβαίνουν στις 25 Γενάρη και οι μικρομεσαίοι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία μετά από συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε Λεπενού και Καινούριο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Σύσκεψη στις 24 Γενάρη και ώρα 11 π.μ στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων και αγροτικό συλλαλητήριο στις 26 του μήνα και ώρα 11 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποιεί η ΠΑΣΥ.

ΚΡΗΤΗ
Βγαίνουν στους δρόμους

Στην Εθνική Οδό, στο σημείο «Μεγάλα Χωράφια», βγαίνουν από σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, μετά από κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και αποφάσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους παραγωγούς να δώσουν δυναμικό και μαζικό παρών στο «μπλόκο», για να στείλουν με αυτόν τον τρόπο μήνυμα αντίστασης και αγώνα στα αντιαγροτικά σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ, καθώς και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων που όπως σημειώνουν, όταν όλη η Ελλάδα ξεσηκώνεται, αυτοί το μόνο αίτημα που προβάλλουν είναι να συναντηθούν με την υπουργό καλώντας τους αγρότες να μη συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια.

Στο Ηράκλειο οι αγρότες θα προχωρήσουν με δύο μπλόκα. Το ένα στον κόμβο «Πραιτωρίων» στην περιοχή Μοναφατσίου, την Τετάρτη 20 Γενάρη στις 10 π.μ., μετά από απόφαση του Α. Συλλόγου Αστερουσίων και το άλλο στον κόμβο της Ενωσης Πεζών μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, την ίδια μέρα.

Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ με ανακοίνωσή της καλεί τους παραγωγούς να στηρίξουν και να συμμετέχουν μαζικά στα μπλόκα, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι φτωχοί και μικροί αγρότες δεν πρόκειται να μείνουν με «σταυρωμένα χέρια» στην προσπάθεια εξόντωσης αυτών και των οικογενειών τους.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί επίσης την Τετάρτη 20 Γενάρη και στο Λασίθι, στις 11 το πρωί στον κόμβο της «Κριτσάς» στην Εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Λασίθιου της ΠΑΣΥ.

ΒΟΙΩΤΙΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Αυξάνονται τα μπλόκα

Περιοδείες σε όλα τα μπλόκα της Αν. Στερεάς πραγματοποιούν αυτές τις μέρες οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ, καλώντας τους συγκεντρωμένους αγρότες να χρησιμοποιήσουν την πείρα των τελευταίων χρόνων, να «σπάσουν» τις αυταπάτες και να κατευθύνουν τους αγώνες τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων.

Μέχρι χτες το βράδυ, αγρότες της περιοχής είχαν στήσει «μπλόκα» στα παρακάτω σημεία: Στην Αλαμάνα (θέση Ρούμελη), στο 72ο χλμ της παλιάς ΕΟ Λαμίας - Λιβαδειάς, στο 70ό χλμ της ΕΟ Αθήνας - Θεσσαλονίκης (αερογέφυρα Ριτσώνα), στο 90ό χλμ της ΕΟ Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο 110ό χλμ της ΕΟ Αθήνας - Θεσσαλονίκης (Κάστρο).

Ακόμη σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής Μαντουδίου θα συγκεντρωθούν στην θέση «Παλιουριά», αφού προηγουμένως πραγματοποιήσουν πορεία στην πόλη του Μαντουδίου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αγωνιστική κάθοδος

Συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Μοριά. Μετά από τις επίμονες προσπάθειες των δυνάμεων της ΠΑΣΥ, όλο το προηγούμενο διάστημα, που περιελάμβαναν πλήθος περιοδειών και συσκέψεων στα χωριά, με σκοπό να αναδειχτούν οι πραγματικές αιτίες του αγροτικού προβλήματος, το συνεπές αγροτικό κίνημα στην περιοχή μπορεί να μετρήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ετσι, σήμερα στην Ηλεία, τα τρακτέρ θα κατέβουν στις 11.30 π.μ. στον κόμβο της Φιλοθέης έξω από τον Πύργο, ενώ στο Αίγιο θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από την Παναιγιάλεια Ενωση. Αγρότες της Λακωνίας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας θα συγκεντρωθούν επί της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Τρίπολης στον κόμβο της Στέρνας, στις 12 το μεσημέρι.

  • Σήμερα στη Ζάκυνθο θα γίνει αγωνιστική κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στη θέση «Λούμπα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ