ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Κλιμακώνουν την επίθεση ΕΕ και κυβέρνηση
  • Στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας
  • Για άμεση ενεργοποίηση επικουρικών μέτρων, κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών

Με ...ευρωπαϊκή στήριξη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την άγρια αντιλαϊκή επίθεση, όπως μετουσιώνεται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010 - 2013» που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Στα πλαίσια αυτά ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες οι εργασίες των συμβουλίων Γιουρογκούπ και ΕΚΟΦΙΝ, όπου και αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να παρουσιάσει στους ομολόγους του τις βασικές πτυχές του Προγράμματος. Ο ίδιος μάλιστα, ως ένδειξη αποφασιστικότητας, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία τις προθέσεις της κυβέρνησης, να προβεί στη λήψη και νέων μέτρων, στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι προβλεπόμενοι στόχοι.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Κοινότητας πιέζουν για τη λήψη σκληρότερων ακόμη μέτρων. Ετσι, στις πρώτες τους δηλώσεις, χαρακτηρίζουν το ελληνικό Πρόγραμμα «εξαιρετικά φιλόδοξο», καθώς αμφισβητούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η υλοποίηση των μέτρων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, τις οποίες είχαν αποτύχει να περιορίσουν στο παρελθόν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και με δεδομένο αυτό θέτουν το ερώτημα εάν η σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει να αντλήσει έσοδα από τις δύο αυτές πηγές. Αμφισβητήσεις διατυπώνονται και για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι επίσης θεωρούνται αισιόδοξοι.

Πίσω φυσικά από την κριτική αυτή, σε επιμέρους πλευρές του Προγράμματος, υποκρύπτεται η σύμφωνη γνώμη των Κοινοτικών αξιωματούχων, στις βασικές του πλευρές, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό και βαθιά ταξικό πλαίσιο μέτρων, με το οποίο προωθείται: Η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και της δημόσιας υγείας, το πέρασμα στον ιδιωτικό τομέα ό,τι έχει εναπομείνει από τη δημόσια περιουσία, εφαρμογή εισοδηματικής πολιτικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων, χορήγηση νέων προκλητικών προνομίων στις επιχειρήσεις, φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού. Και οι στόχοι αυτοί είναι κοινοί και για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό, η αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος θα γίνει στις 16 Φλεβάρη, στην επόμενη δηλαδή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, ενώ πιο πριν, στις 27 Γενάρη, πρόκειται να συζητηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου και θα διαμορφωθεί η εισήγηση προς το Συμβούλιο Υπουργών. Στο επόμενο ΕΚΟΦΙΝ, θα αποφασιστεί και η εισαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς στενής κοινοτικής επιτήρησης, ενώ θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα πρέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να επανέλθει σε επίπεδα μικρότερα του 3% του ΑΕΠ.

Η Deutsche Bank

Συνεχίζονται, εξάλλου, τα αρνητικά σχόλια από το εξωτερικό για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με πιο αιχμηρή χθες την ανάλυση της Deutsche Bank, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με της Αργεντινής ή της Ρωσίας, καθώς έχει διπλάσιο χρέος από ό,τι η Ρωσία και η Αργεντινή μαζί, όταν πτώχευσαν το 1998 και το 2001 αντίστοιχα. Το δημόσιο χρέος της Ρωσίας το 1998 ήταν 51 δισ. ευρώ, ενώ της Αργεντινής 57 δισ. ευρώ, έναντι 254 δισ. ευρώ της Ελλάδας σήμερα.

Γίνεται, επίσης, λόγος για το «διπλό έλλειμμα» του ισοζυγίου πληρωμών και δημοσιονομικό, το οποίο έχει οδηγήσει σε μία υπερχρεωμένη χώρα, ενώ επισημαίνει ότι σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μαζικής «ανάληψης» κεφαλαίων κάποια στιγμή στο μέλλον... Χαρακτηρίζονται «υπεραισιόδοξες» οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης το 2010, ενώ υποστηρίζει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσιάστηκε στην Κομισιόν είναι το πρώτο από μία σειρά μέτρων που θα πρέπει να δρομολογήσει η Ελλάδα, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το χρέος και το έλλειμμα. Προειδοποιεί, τέλος, ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να καλύψει η χώρα τις δανειακές της ανάγκες από «θεσμικούς φορείς», εννοώντας προφανώς το ΔΝΤ.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Επικροτεί τους αντιλαϊκούς στόχους

Τις ευχές του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου να «πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους που έχει θέσει», με αιχμή το Πρόγραμμα Σταθερότητας για το οποίο δήλωσε απερίφραστα την έγκρισή του, εξέφρασε στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη - η οποία παρευρέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) - ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κ. Μίχαλος. Ειδικότερα, εκπροσωπώντας τους εμποροβιομήχανους, ο Κ. Μίχαλος δήλωσε ότι «μας βρίσκει σύμφωνους το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης όσον αφορά τους στόχους που θέτει». «Επιφυλάξεις» εξέφρασε γιατί, όπως είπε, μεταξύ άλλων το κύριο βάρος δεν πέφτει στον τομέα των δαπανών, αλλά στον τομέα των εσόδων για να καταλήξει στις αξιώσεις του κεφαλαίου για επιτάχυνση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών.

Μεταξύ των άλλων οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) το οποίο στην πραγματικότητα λειτουργεί με όρους ΕΕ για τον ορισμό της δυναμικότητας των επιχειρήσεων, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και κατάργηση της υποχρεωτικά ενιαίας αμοιβής από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι εμποροβιομήχανοι για την απελευθέρωση των τομέων της Ενέργειας και των Μεταφορών κυρίως σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ταξικός ο χαρακτήρας του

Mε διαδικασίες εξπρές «ως κατεπείγον» ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής σε μία και μόνη συνεδρίαση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιβάλλει αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους στα τσιγάρα και τα ποτά και επαναφέρει το καθεστώς της φορολόγησης των γονικών παροχών. Χτες το νομοσχέδιο με την ίδια διαδικασία του «κατεπείγοντος» ψηφίστηκε και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το νομοσχέδιο δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι ρυθμίσεις του θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συνολικό φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή. Εμείς, είπε, δε συμφωνούμε με την υπάρχουσα θεσμοθετημένη φοροαπαλλαγή υπέρ του κεφαλαίου αλλά αυτό δε δίνει πρόσχημα στην κυβέρνηση να προχωρήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου με κατεπείγουσες διαδικασίες. Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η λαϊκή περιουσία δεν πρέπει να φορολογείται κατά τη μεταβίβασή της και είπε ότι με το νομοσχέδιο μένει στο απυρόβλητο η μεγάλη περιουσία. Οσοι, είπε, έχουν μεγάλη περιουσία αξιοποίησαν το νόμο Αλογοσκούφη και τις διαρροές του προηγούμενου Δεκέμβρη ότι θα επανέλθει η φορολόγηση των γονικών παροχών. Εξάλλου, συνέχισε, η μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι στην ιδιοκτησία off sore εταιρειών και μένει αφορολόγητη την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν το κύριο βάρος της φορολόγησης. Ο ταξικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου, είπε ο βουλευτής, φαίνεται και από το ότι φορολογείται από το πρώτο ευρώ, η δωρεά μετρητών από γονιό σε παιδί ενώ στην ουσία μένει αφορολόγητη η μεταβίβαση μετοχών και ομολόγων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την κατά 20% αύξηση των φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα τονίζοντας ότι θα πλήξει τα πλατιά λαϊκά στρώματα τα οποία θα καταβάλουν τα περισσότερα από τα 720 εκατομμύρια ευρώ που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση από την συγκεκριμένη φορολόγηση.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης αιτιολογώντας το «κατεπείγον» του νομοσχεδίου είπε σε ορισμένες Εφορίες όπως στη Γλυφάδα, στην Κηφισιά, στο Ψυχικό αυξήθηκε απότομα ο όγκος των μεταβιβάσεων των γονικών παροχών και όσοι είχαν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αντιδραστική φορολογική νομοθεσία της ΝΔ.

Σε διαδικαστικού χαρακτήρα ενστάσεις επιδόθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Καράογλου, λέγοντας ότι εάν η κυβέρνηση έφερνε το νομοσχέδιο πριν τα Χριστούγεννα το κόμμα του θα το ψήφιζε, ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν να αφοπλίσουν το λαό

Για τη συζήτηση κυβέρνησης - ΕΚΟΦΙΝ για το πρόγραμμα σταθερότητας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Αυτό που συζητούν κυβέρνηση και ΕΕ είναι το πώς θα επιβάλουν το κοινό τους σχέδιο, το οποίο είναι ένα και μοναδικό και περιλαμβάνει οδυνηρές θυσίες για το λαό χωρίς τέλος, προκειμένου να στηριχθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματιών. Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι το πώς θα αφοπλίσουν το λαό για να μην αντιδράσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ