Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Κλιμακώνουν την επίθεση ΕΕ και κυβέρνηση
  • Στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας
  • Για άμεση ενεργοποίηση επικουρικών μέτρων, κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών

Με ...ευρωπαϊκή στήριξη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την άγρια αντιλαϊκή επίθεση, όπως μετουσιώνεται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010 - 2013» που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Στα πλαίσια αυτά ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες οι εργασίες των συμβουλίων Γιουρογκούπ και ΕΚΟΦΙΝ, όπου και αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να παρουσιάσει στους ομολόγους του τις βασικές πτυχές του Προγράμματος. Ο ίδιος μάλιστα, ως ένδειξη αποφασιστικότητας, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία τις προθέσεις της κυβέρνησης, να προβεί στη λήψη και νέων μέτρων, στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι προβλεπόμενοι στόχοι.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Κοινότητας πιέζουν για τη λήψη σκληρότερων ακόμη μέτρων. Ετσι, στις πρώτες τους δηλώσεις, χαρακτηρίζουν το ελληνικό Πρόγραμμα «εξαιρετικά φιλόδοξο», καθώς αμφισβητούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η υλοποίηση των μέτρων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, τις οποίες είχαν αποτύχει να περιορίσουν στο παρελθόν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και με δεδομένο αυτό θέτουν το ερώτημα εάν η σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει να αντλήσει έσοδα από τις δύο αυτές πηγές. Αμφισβητήσεις διατυπώνονται και για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι επίσης θεωρούνται αισιόδοξοι.

Πίσω φυσικά από την κριτική αυτή, σε επιμέρους πλευρές του Προγράμματος, υποκρύπτεται η σύμφωνη γνώμη των Κοινοτικών αξιωματούχων, στις βασικές του πλευρές, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό και βαθιά ταξικό πλαίσιο μέτρων, με το οποίο προωθείται: Η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και της δημόσιας υγείας, το πέρασμα στον ιδιωτικό τομέα ό,τι έχει εναπομείνει από τη δημόσια περιουσία, εφαρμογή εισοδηματικής πολιτικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων, χορήγηση νέων προκλητικών προνομίων στις επιχειρήσεις, φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού. Και οι στόχοι αυτοί είναι κοινοί και για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό, η αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος θα γίνει στις 16 Φλεβάρη, στην επόμενη δηλαδή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, ενώ πιο πριν, στις 27 Γενάρη, πρόκειται να συζητηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου και θα διαμορφωθεί η εισήγηση προς το Συμβούλιο Υπουργών. Στο επόμενο ΕΚΟΦΙΝ, θα αποφασιστεί και η εισαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς στενής κοινοτικής επιτήρησης, ενώ θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα πρέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να επανέλθει σε επίπεδα μικρότερα του 3% του ΑΕΠ.

Η Deutsche Bank

Συνεχίζονται, εξάλλου, τα αρνητικά σχόλια από το εξωτερικό για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με πιο αιχμηρή χθες την ανάλυση της Deutsche Bank, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με της Αργεντινής ή της Ρωσίας, καθώς έχει διπλάσιο χρέος από ό,τι η Ρωσία και η Αργεντινή μαζί, όταν πτώχευσαν το 1998 και το 2001 αντίστοιχα. Το δημόσιο χρέος της Ρωσίας το 1998 ήταν 51 δισ. ευρώ, ενώ της Αργεντινής 57 δισ. ευρώ, έναντι 254 δισ. ευρώ της Ελλάδας σήμερα.

Γίνεται, επίσης, λόγος για το «διπλό έλλειμμα» του ισοζυγίου πληρωμών και δημοσιονομικό, το οποίο έχει οδηγήσει σε μία υπερχρεωμένη χώρα, ενώ επισημαίνει ότι σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μαζικής «ανάληψης» κεφαλαίων κάποια στιγμή στο μέλλον... Χαρακτηρίζονται «υπεραισιόδοξες» οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης το 2010, ενώ υποστηρίζει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσιάστηκε στην Κομισιόν είναι το πρώτο από μία σειρά μέτρων που θα πρέπει να δρομολογήσει η Ελλάδα, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το χρέος και το έλλειμμα. Προειδοποιεί, τέλος, ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να καλύψει η χώρα τις δανειακές της ανάγκες από «θεσμικούς φορείς», εννοώντας προφανώς το ΔΝΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξύνουν τα νύχια για νέα εξοντωτικά μέτρα (2010-10-19 00:00:00.0)
Τα νέα μέτρα λιτότητας και η ...επιτήρηση (2007-04-29 00:00:00.0)
Συναντήσεις με νόημα... (2004-11-03 00:00:00.0)
«Παζαρεύουν» τη νέα δέσμη μέτρων (2004-10-22 00:00:00.0)
Επεξεργάζονται από κοινού σκληρό πακέτο μέτρων (2004-06-23 00:00:00.0)
Τελευταίες πινελιές στη ...«δημοσιονομική απογραφή» (2004-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ