Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ξύνουν τα νύχια για νέα εξοντωτικά μέτρα

Μετά τις εκλογές το ξεκίνημα της νέας αντιλαϊκής επίθεσης

Νέα εξοντωτικά μέτρα σπεύδει να λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιθανότατα, αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με πρόσχημα - και πάλι - την επικείμενη αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 για το οποίο νεότερες εκτιμήσεις λένε ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 16%.

Ξεκίνησαν χθες στο Λουξεμβούργο και ολοκληρώνονται σήμερα, οι εργασίες των συμβουλίων Εκοφίν και Γιουρογκρούπ, ενώ το πρωί της Δευτέρας, συνεδρίασε η ομάδα εργασίας για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρόμπεϊ. Αντικείμενο ήταν η εξέταση των γνωστών προτάσεων που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση επί το αυστηρότερο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται, είναι η επιβολή κυρώσεων και χρηματικών προστίμων, στις χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέος. Υπέρ της αναθεώρησης του συμφώνου τάσσεται αναφανδόν η γερμανική κυβέρνηση, η οποία άλλωστε έχει εισηγηθεί την εφαρμογή αυστηρότερου πλαίσιου «δημοσιονομικής πειθαρχίας», και έχει ως σύμμαχό της την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Αντίθετα μια πλειάδα χωρών ( Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα) αντιτάσσεται σθεναρά στις αλλαγές αυτές, υπό τον φόβο, ότι αν υιοθετηθούν, θα διευρυνθεί περαιτέρω το χάσμα ισχύος που χωρίζει την Γερμανία, από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ενδεικτικές των αντιθέσεων είναι και οι δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε: «Είναι η στιγμή της αλήθειας για τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αν εννοούν πραγματικά ότι επιθυμούν μια ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση ή όχι».

Το ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον στα δύο συμβούλια, είναι η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, υπό το πρίσμα της νέας αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 - η έκθεση της Γιούροστατ με τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009 θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Παρασκευή 22/10 - και των παρασκηνιακών συζητήσεων που θα γίνουν για το θέμα της παράτασης αποπληρωμής του χρέους και φυσικά των μέτρων του μνημονίου.

Ηδη, με αφορμή την αναθεώρηση των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, κυβερνητικά στελέχη στρώνουν το έδαφος για την επιβολή και νέων σκληρών μέτρων, τα οποία πιθανότατα θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τις εκλογές. Ενδεικτικές από την άποψη αυτή, είναι οι χθεσινές δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου, ο οποίος στα πλαίσια του δικομματικού καυγά υποστήριξε: «αυτά είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή και του κ. Αλογοσκούφη, οι οποίοι έλεγαν μέχρι τον Σεπτέμβρη ότι το έλλειμμα είναι 6% και το έλλειμμα πάει στο 16%». Κύκλοι του ίδιου υπουργείου διαρρέουν, ότι η αναθεώρηση των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος από την Γιούροστατ, θα οδηγήσει σε μία νέα «μαύρη τρύπα» 2,5 δισ. ευρώ και ότι υπό τα νέα αυτά δεδομένα θα επηρεαστεί και το έλλειμμα του 2010 ( το εκτιμούν σήμερα στο 7,8% του ΑΕΠ).

Φυσικά το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι το πρόσχημα και το άλλοθι. Οι πραγματικοί λόγοι είναι η προώθηση της στρατηγικής επιλογής του κεφαλαίου, για τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θα ωθεί ανοδικά την κερδοφορία και θα προσελκύει ξένες επενδύσεις. Σ΄αυτά τα πλαίσια ετοιμάζεται νέα δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και απολύσεις που θα προκύψουν μέσα από τη συνένωση κρατικών φορέων. Παράλληλα, έχουν ήδη αποφασίσει να εφαρμόσουν το μοντέλο του ΟΣΕ (ανατροπή συλλογικών συμβάσεων, μείωση μισθών, απολύσεις προσωπικού, αυξήσεις τιμολογίων) και στις υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ, στοιχεία των οποίων έδωσαν πριν από λίγες ημέρες. Με την εφαρμογή του νέου μισθολόγιου στο δημόσιο τομέα, και μέσα από τον δραστικό περιορισμό των επιδομάτων, επιδιώκουν νέα μεγάλη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μετά τη μείωσή τους κατά 20 - 30% με τα μέτρα που ανακοίνωσαν το 2010.

Δηλώσεις Γιούνκερ

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι όλοι ήξεραν για την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν μιλούσαν επειδή η Γερμανία και η Γαλλία πραγματοποιούσαν μεγάλες εξαγωγές προς τη χώρα μας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι από το 2008 η Κομισιόν και η ΕΚΤ ασκούσαν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση «να λάβει τα σωστά μέτρα, ώστε να μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση που έδειχνε να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις».

Ξεκάθαρα επίσης υποστήριξε, ότι το μνημόνιο δεν πρόκειται να αλλάξει με ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης, αδειάζοντας τη δημαγωγία της ΝΔ: «Εχω πάρα πολλούς φίλους στο κόμμα της ΝΔ, αλλά δεν νομίζω ότι τα μέτρα του μνημονίου θα μπορούν να αντιστραφούν ή να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση από μία καινούρια κυβέρνηση στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι αυτό που είναι, το αποδεχθήκατε, συμφωνήσατε με τους όρους που έθετε και πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές» ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γαϊτανάκι εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού (2010-10-12 00:00:00.0)
Αναθεώρηση προς το χειρότερο... (2008-06-26 00:00:00.0)
Πλάτες για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων (2007-11-10 00:00:00.0)
Αποτυχία διαπίστωσε ο προεδρεύων... (2005-06-18 00:00:00.0)
Είχαμε εκφράσει αμφιβολίες... (2004-10-08 00:00:00.0)
Αλλάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας (2004-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ