Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΥΠΟ ΕΚΟΦΙΝ
Αλλάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η υιοθέτηση της πρότασης να μετατεθεί - με την αναθεώρηση του Συμφώνου - το κέντρο βάρους από τα ελλείμματα στο δημόσιο χρέος, θα αξιοποιηθεί για σκλήρυνση της λιτότητας στην Ελλάδα

Τα θέματα των αλλαγών του Συμφώνου Σταθερότητας, οι δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 και η ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας το 2005, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, σήμερα και αύριο στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) στο Scheveningen της Ολλανδίας, η οποία το εξάμηνο αυτό ασκεί καθήκοντα προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το θέμα της αλλαγής των λειτουργικών κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας, με τη μετάθεση του κέντρου βάρους από το δημοσιονομικό έλλειμμα στο δημοσιονομικό χρέος, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία και το Βέλγιο, παρουσιάζουν σήμερα το υψηλότερο δημόσιο χρέος, μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ. Αν υιοθετηθούν οι προτάσεις της ΕΕ, κάτι που είναι και το πιθανότερο, τότε δυσχεραίνεται η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής για την Ελλάδα, ενώ, αντίθετα, απελευθερώνονται τα όρια δράσης χωρών που εμφανίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος. Για την Ελλάδα που έχει υψηλό δημόσιο χρέος, θα ενταθούν οι πιέσεις για τη μείωσή του, μέσω της λήψης σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Ειδικά μετά τα πρόσφατα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναρριχήθηκε, το 2003, στο 110% του ΑΕΠ, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις των Βρυξελλών, για την άμεση εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών, κάτι που είναι σε θέση να αξιοποιήσει και η ελληνική κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει ένα σκληρό πακέτο μέτρων.

Αλλά και η συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013, όπου και υπάρχει αντιπαράθεση για το ύψος των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά την εξεταζόμενη περίοδο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς οι «βόρειες» χώρες έχουν συμμαχήσει, προκειμένου να μειώσουν τις ετήσιες δαπάνες σε επίπεδα χαμηλότερα του 1% του ετήσιου κοινοτικού προϋπολογισμού. Το δεύτερο θέμα, στο οποίο συμφωνούν όλοι και οι σχετικές προτάσεις έχουν ήδη γίνει αποδεκτές, είναι αυτό της σύνδεσης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες - μέλη με τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας, εκμηδενίζοντας έτσι τα όποια εναπομείναντα κοινωνικά χαρακτηριστικά του κοινοτικού προϋπολογισμού. Τέλος, στην ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων, έχει εγγραφεί και αυτό της ενδιάμεσης αναθεώρησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, όπου επιτροπή, υπό τον Wim Kok, συντάσσει σχετική έκθεση, η οποία και θα δοθεί στη δημοσιότητα την 1η Νοέμβρη του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ