Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ
Είχαμε εκφράσει αμφιβολίες...

Εκθετο αφήνει το ΠΑΣΟΚ ο γενικός διευθυντής της Γιουροστάτ

Την άποψη ότι η ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που έδινε η ελληνική κυβέρνηση στη Γιουροστάτ κατά την περίοδο 2000-2003 ήταν προβληματική, φέρεται να διατύπωσε ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, M. Vandeen Abeele, στην παρουσίαση που έκανε στις 5 του Οκτώβρη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας.

Οι φερόμενες ως δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Γιουροστάτ υπήρξαν αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα του δικομματισμού, αφού στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν προχτές την άποψη ότι ο Abeele παρέσχε, με τις δηλώσεις του, πλήρη κάλυψη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της μεθόδου καταγραφής των εξοπλιστικών δαπανών και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «κατασκεύασε» τη δημοσιονομική απογραφή, η οποία οδήγησε σε διόγκωση των ελλειμμάτων και του χρέους, με αποτέλεσμα να εκτεθεί διεθνώς η χώρα. Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του γενικού διευθυντή της Γιουροστάτ, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Αντίθετα, ο Abeele αναφέρθηκε στο ιστορικό των αναθεωρήσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και αφηνόταν σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους έδινε παραποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία. Το «μαγείρεμα» των στοιχείων αφορούσε κυρίως στις εξοπλιστικές δαπάνες, στις εισπράξεις από ΦΠΑ και στα πλεονάσματα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι σε ανακοίνωση της Γιουροστάτ στις 16/9/2002 επισημαίνεται πως η υπηρεσία «δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσει τους αριθμούς της κοινοποίησης από την Ελλάδα, κάποιες πληροφορίες σχετικά με συναλλαγές του δημοσίου αναμένονταν να διαβιβαστούν ή δεν ήταν πλήρεις». Η Γιουροστάτ τελικά προχώρησε σε αναθεώρηση των στοιχείων, γεγονός που αύξησε τα ελλείμματα των προϋπολογισμών του 2000 και 2001 κατά 1% και 1,3%, αντίστοιχα. Στις 7/5/2004, η Γιουροστάτ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2003 από 1,7% σε 3,2%, ενώ συμπληρωματικά ανέφερε ότι «δεν ήταν σε θέση να πιστοποιήσει πλήρως τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους για το 2003». Ως γνωστόν, το έλλειμμα του 2003 αναθεώρησε εκ νέου το Σεπτέμβρη του 2004 στο 4,6% του ΑΕΠ.

Για το θέμα του τρόπου καταγραφής των εξοπλιστικών δαπανών αναφέρει: «Εν αντιθέσει με αυτά που μπορούν να λεχθούν από εδώ και από εκεί, αυτή η αναθεώρηση δεν εξηγείται από μια αλλαγή στη μεθοδολογία (υπολογισμός στην ημερομηνία παράδοσης ή στην ημερομηνία πληρωμής) αλλά από την εγγραφή του συνόλου των εν λόγω δαπανών». Επιβεβαιώνει, έτσι, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τροφοδοτούσε τη Γιουροστάτ με ελλιπή στοιχεία για το ύψος των στρατιωτικών εξοπλισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ