Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο Κομαντάντε ζει!

Στις 8 Οκτώβρη του 1967, μια μορφή του 20ού αιώνα περνούσε στο πάνθεον της αιωνιότητας. Ο φλογερός επαναστάτης, ο Ερνέστο Γκεβάρα, ο Τσε των εργατών και των φοιτητών, ο Τσε των κολίγων και των ανταρτών, θα γινόταν το σύμβολο γενεών και γενεών.

*

Πριν από 37 ακριβώς χρόνια, σαν σήμερα, η φωτεινή μορφή του Τσε γινόταν η σημαία, που ακόμα και σήμερα και πάντα θα εμπνέει τους επαναστάτες όλου του κόσμου. Ο Τσε έγινε μύθος: «Ο Τσε Γκεβάρα - έλεγε ο Σαρτρ - είναι ένας από τους μεγάλους μύθους αυτού του αιώνα. Η ζωή του είναι η ιστορία του πληρέστερου ανθρώπου της εποχής μας».

*

Αλλά τι έχτισε το «μύθο» του Τσε;

Ηταν ο ίδιος που έχτισε το «μύθο» του. Λέγοντας (και - κυρίως - υπηρετώντας) τα παρακάτω λόγια: «Ο άνθρωπος πρέπει να περπατάει με το κεφάλι απέναντι στον ήλιο. Και ο ήλιος πρέπει να κάψει το μέτωπο και καίγοντάς το να το σφραγίσει με τη σφραγίδα της τιμής. Οποιος περπατάει σκυφτός, χάνει αυτή την τιμή», έλεγε ο Τσε.

*

Ο Τσε, ο κομμουνιστής, ο κομαντάντε, είναι μύθος γιατί «ζει». Ο Τσε Γκεβάρα ζει, γιατί ήταν πολεμιστής, ήταν πολιτικός, ήταν στρατιώτης, ήταν ο άνθρωπος της επανάστασης. Ο Τσε ζει, γιατί ζει ο ιμπεριαλισμός. Ο Τσε ζει, γιατί συνεχίζει να πολεμάει τον ιμπεριαλισμό. Ο Τσε πολεμάει και δείχνει τη νίκη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ