Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
«Πολιτισμός» με «άρωμα» δακρυγόνων...

Τα ΜΑΤ χτύπησαν τη χτεσινή συγκέντρωση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, οι οποίοι απαντούν με νέα 24ωρη απεργία σήμερα

Ζαλισμένος από τα... δώρα των ΜΑΤ

Eurokinissi

Ζαλισμένος από τα... δώρα των ΜΑΤ
Πρωτοφανή - για το υπουργείο Πολιτισμού - εξέλιξη είχε η χτεσινή, απεργιακή συγκέντρωση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ έξω από την έδρα του στην οδό Μπουμπουλίνας, αφού, τα ΜΑΤ δεν αρκέστηκαν στη συνήθη παρουσία τους έξω από την πύλη - διαχρονική και για τους δύο πόλους του δικομματισμού - αλλά χτύπησαν τη συγκέντρωση με κλομπ και δακρυγόνα!

Το αποτέλεσμα αυτής της... «περίεργης» ερμηνείας για την «πολιτιστική προτεραιότητα» της κυβέρνησης, ήταν μία κοπέλα να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, αρκετοί ελαφρά τραυματίες, αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά και μία «εξήγηση» διά στόματος υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, η οποία δίνει νέο νόημα στην έννοια του εμπαιγμού.

Συγκεκριμένα: Στο πλαίσιο της χτεσινής δεύτερης μέρας της πανελλαδικής απεργίας τους με αίτημα το σταμάτημα των χιλιάδων απολύσεων στο υπουργείο, την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους και τη μονιμοποίηση όλων, οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο, με τα πανό, τα πλακάτ και τα συνθήματά τους. Παρούσα και η συμβιβασμένη ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΠΟ (μόνιμοι) η οποία, ενώ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ μόλις και «ψέλλιζε» τη λέξη «συμβασιούχος», χτες εμφανίστηκε και με πανό! Παρούσες φυσικά και οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.


Οι εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά ζήτησαν από την αρχή της συγκέντρωσης συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και για μια ακόμη φορά αγνοήθηκαν. Μπροστά σε αυτή την επαναλαμβανόμενη αδιαφορία, οι συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας «αίσχος» πλησίασαν περισσότερο προς την πύλη φτάνοντας μπροστά στους αστυνομικούς. Αυτό φαίνεται πως ήταν «αρκετό» για τους τελευταίους, οι οποίοι επιτέθηκαν αρχικά με χημικά και στη συνέχεια ακολούθησε συμπλοκή με τα κλομπ να ανεβοκατεβαίνουν σε κεφάλια. Οι συμβασιούχοι απάντησαν πετώντας πλακάτ, μπουκάλια και ό,τι άλλο έβρισκαν. Μία κοπέλα με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε αργότερα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ενώ αρκετοί συγκεντρωμένοι είχαν φανερά σημάδια της αστυνομικής βίας.

Ω, του «θαύματος», σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση των ΜΑΤ και ενώ η συγκέντρωση ανασυγκροτήθηκε εκ νέου μπροστά από την πύλη, ο υφυπουργός δέχτηκε την αντιπροσωπεία! Μετά από αρκετή ώρα η αντιπροσωπεία μετέφερε την εξής «ερμηνεία» του Π. Τατούλη για τα επεισόδια: Οτι ο ίδιος δεν κάλεσε την αστυνομία αλλά ότι ήρθε μόνη της(!) και έριξε την ευθύνη για την επίθεση στον επικεφαλής αξιωματικό. «Εξήγηση» που έγινε δεκτή με γιουχαΐσματα από τους συγκεντρωμένους, ενώ, παρεμπιπτόντως, τα ΜΑΤ δεν έφυγαν από την πύλη.

Αργότερα, «συνεργάτες του υφυπουργού» δήλωναν, ότι τα επεισόδια έξω από το ΥΠΠΟ «δεν ανταποκρίνονται ούτε στον πολιτικό μας πολιτισμό, ούτε στο πνεύμα της κυβέρνησης. Ευθύνες δεν μπορούν να ζητηθούν από καμία πλευρά, αλλά καλό είναι να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και να επικρατεί νηφαλιότητα». Αρα, ούτε η αστυνομία φταίει κατά το ΥΠΠΟ! Οσο για την αργοπορία της συνάντησης, η επίσημη εκδοχή του υπουργείου είναι ότι ο Π. Τατούλης «από την πρώτη στιγμή ήθελε τη συνάντηση αλλά για ανεξήγητους λόγους αυτή καθυστέρησε»! Εκδοχή που προφανώς επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες στους συμβασιούχους. Πλην όμως, η αναμονή με στόχο το σπάσιμο νεύρων των συγκεντρωμένων αποτελεί τακτική που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε όλες τις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΠΟ που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία είπε ότι... «διέκρινε μια σπίθα» εξεύρεσης λύσης, ενώ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν σήμερα το πρωί στο ΥΠΠΟ. Οι εργαζόμενοι ωστόσο έχουν καταλάβει πως «λύση» δε δίνεται με ΠΔ και δικαστήρια, αλλά με αγώνα. Ο οποίος απαιτεί πραγματική συμπαράσταση και όχι παρελκυστικές τακτικές από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Πάντως, οι συμβασιούχοι κήρυξαν νέα 24ωρη απεργία για σήμερα και νέα συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ.

Χάος και ανασφάλεια

Πάντως, η απεργία των συμβασιούχων, αλλά και των μονίμων του ΥΠΠΟ που προκηρύχτηκε για χτες είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστοί όλοι οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι (Ακρόπολη, Βεργίνα, Κνωσός, Επίδαυρος) και να υπολειτουργήσουν οι διοικητικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, σε γενική αρρυθμία, υπολειτουργία και καθεστώς ανασφάλειας βρίσκεται όλο το υπουργείο λόγω των απολύσεων. Ακόμη και στη «βιτρίνα» της πολιτιστικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, δηλαδή τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη, η κατάσταση θα γίνει πολύ σύντομα τραγική: από τους 235 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, οι 145 είναι έκτακτοι και από αυτούς οι 84 απολύονται στις 20 Οκτώβρη. Οι περισσότεροι εργάζονται πολλά χρόνια στο έργο. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ ΑΕ) εταιρία που σύστησε το ΥΠΠΟ και λειτούργησε ως φορέας υλοποίησης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 170 εργαζόμενων είναι συμβασιούχοι. Οι 70 από αυτούς απολύονται τον ερχόμενο Δεκέμβρη και άλλοι 70 στα μέσα του επόμενου Απρίλη. Η διοίκηση του ΟΠΕΠ είπε προφορικά στους εργαζόμενους ότι οι συμβάσεις θα ανανεωθούν «κατά περίπτωση». Τα κριτήρια φυσικά δε δηλώθηκαν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολύσεων συνέχεια... (2009-10-31 00:00:00.0)
Στην... «πρωτοπορία» της εμπορευματοποίησης (2006-02-25 00:00:00.0)
«Χρόνια πολλά»; (2004-12-24 00:00:00.0)
Στην ίδια αντιδραστική «ρότα» (2004-08-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-05-06 00:00:00.0)
Τους απέφυγε ο Ευ. Βενιζέλος! (2001-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ