Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυροδοτεί τη «διαπλεκόμενη» σύγχυση

Επιταχύνει ταυτόχρονα τη νεοφιλελεύθερη επίθεση, με ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ολυμπιακή, ενώ «ωριμάζει τις συνθήκες» για το άνοιγμα του Ασφαλιστικού

Τις επόμενες κινήσεις της για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της «Ολυμπιακής» και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει με καθημερινές παρεμβάσεις να ωριμάσουν οι συνθήκες για να «ανοίξει» το Ασφαλιστικό. Παράλληλα, η κυβέρνηση υποδαυλίζει το παραμύθι της υπονόμευσης και της αναμέτρησης με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, προκειμένου να σπέρνει σύγχυση στις λαϊκές μάζες.

Το ανέβασμα των «στροφών» στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων επιλογών, συνοδεύεται από την ένταση των λεονταρισμών κατά των διαπλεκόμενων που εξυπηρετεί πολλαπλώς τις κυβερνητικές επιδιώξεις.

Μετά τον πρωθυπουργό, που προανήγγειλε σε συνομιλία που είχε με βουλευτές του κόμματός του «λύσεις», μέσω ιδιωτικοποιήσεων, σε μεγάλους οργανισμούς του Δημοσίου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ήρθε να επιβεβαιώσει την κυβερνητική βούληση. Ο Ευ. Αντώναρος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα χρονοδιάγραμμα ενός έτους» για ΟΤΕ, ΔΕΗ, «Ολυμπιακή», χωρίς, ωστόσο, να αρνηθεί ότι στα κυβερνητικά σχέδια είναι οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, πρόσφερε κάλυψη στις αντεργατικές επιλογές που προωθούνται αυτό το διάστημα («εθελούσια έξοδος» χιλιάδων εργαζομένων σε ΟΤΕ και τράπεζες), λέγοντας ότι «προσπάθειες εξυγίανσης γίνονται συνεχώς».

Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση μελετά το θέμα της ιδιωτικοποίησης αστικών συγκοινωνιών, ξεκινώντας από τους Δήμους. «Γίνεται συζήτηση να παραχωρηθεί ενδεχομένως ένα κομμάτι τοπικών συγκοινωνιακών γραμμών στους Δήμους, αλλά η συζήτηση είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο», είπε ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό επιχείρησε πάλι να το «μαζέψει», επαναλαμβάνοντας γενικά και αόριστα ότι «δεν υπάρχει θέμα Ασφαλιστικού». Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ανέφερε ότι «οι πόροι θα βρεθούν και οι Ελληνες πολίτες θα πάρουν κανονικά τις συντάξεις τους». Οι πόροι, όπως διευκρίνισε, θα βρεθούν «με μια σφικτή διαχείριση στα δημοσιονομικά» και με «μείωση των δαπανών σε άλλους τομείς».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φροντίζει να ενισχύει τη βολική εικόνα του πολέμιου της διαπλοκής. Ο Ευ. Αντώναρος μπορεί να αποκήρυξε τη φράση του πρωθυπουργού περί «νταβατζήδων», που εξουσιάζουν την πολιτική ζωή, επαναλαμβάνοντας ότι «ο πρωθυπουργός δε χρησιμοποιεί τέτοιου είδους φρασεολογία», ωστόσο υπερακόντισε κατά της διαπλοκής. «Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί τη διαπλοκή», τόνισε, προσθέτοντας ότι «για το θέμα αυτό η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι πρέπει, ώστε να τηρούνται και να γίνονται σεβαστοί οι θεσμοί». Επεξήγησε ότι στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση κατήργησε το μαθηματικό τύπο στα μεγάλα έργα, ενώ επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο. Δικαιολογώντας την καθυστέρηση στην υλοποίηση της προεκλογικής αυτής «δέσμευσης» υποστήριξε ότι «είναι πολύπλοκο νομικό ζήτημα και απαιτείται χρόνος, ώστε να προετοιμαστεί με τον τρόπο που του αρμόζει». Δεν μπόρεσε, όμως, να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δε φέρνει άμεσα προς ψήφιση την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει, ως αξιωματική αντιπολίτευση, πριν από ενάμιση χρόνο στη Βουλή. Παραδέχτηκε, έμμεσα, ότι παζαρεύει με τα διαπλεκόμενα, λέγοντας ότι «συζητήσεις γίνονται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της κυβέρνησης διαμορφώνονται δύο τάσεις, ανάλογα με τα στρατόπεδα συμφερόντων. Οι υπουργοί και τα στελέχη που έχουν ήδη «συνάψει» σχέσεις με διαπλεκόμενα τάσσονται υπέρ της άποψης να πέσουν οι τόνοι κατά της διαπλοκής, γιατί η έκβαση της κόντρας μπορεί να είναι μη ελεγχόμενη και επιζήμια για την κυβέρνηση. Από την άλλη, υπάρχουν υπουργοί και στελέχη που θέλουν μετωπική επίθεση κατά της διαπλοκής, προκειμένου να υπάρξει αναδιανομή της πίτας προς όφελος των «ριγμένων» συμφερόντων που υποστηρίζουν.

Στο πλευρό του Κ. Καραμανλή εμφανίστηκε χτες ο Μ. Εβερτ, ο οποίος προέτρεψε τον πρωθυπουργό να συγκρουστεί με τη διαπλοκή, υποδεικνύοντας «να φέρει θεσμικό πλαίσιο σε δύο - τρεις τομείς, έτσι ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα οι νταβατζήδες να εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα του ελληνικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ