Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βλέποντας και κάνοντας

Η Λευκωσία, ανάλογα με την εξέλιξη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Αγκυρας, θα αποφασίσει για τις κινήσεις της

Ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ άφησε η Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δε θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε συγκεκριμένο για τη στάση που θα τηρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία και η απόφαση θα ληφθεί «όταν έρθει η ώρα». Συνεχής προσπάθεια της Λευκωσίας, τόνισε, είναι να διασφαλιστούν μέχρι το Δεκέμβρη βασικά θέματα που απασχολούν την Κύπρο και για το σκοπό αυτό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή προώθησής τους.

«Θα προσπαθήσουμε», ανέφερε, «να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται, καθώς υπάρχει εκτίμηση πως στην περαιτέρω πορεία προσφέρεται η δυνατότητα διασφάλισης των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων». Πρόσθεσε πως είναι σαφές μέσα από την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία ότι το Κυπριακό είναι ένα βασικό θέμα που θα απασχολήσει την ΕΕ στο μέλλον.

Νωρίτερα ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν χαρακτήριζε την έκθεση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ως καλή βάση πάνω στην οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορεί να κτίζει μέχρι τις 17 του Δεκέμβρη. Η δήλωση έγινε ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία έγινε μια πρώτη αξιολόγηση της εν λόγω έκθεσης.

Ο Μ. Καρογιάν υπενθύμισε ότι την άνοιξη του 2005 θα υπάρχει αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και των στόχων της ΕΕ μέσα από την εξέταση της Τουρκίας και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένει να εξεταστούν ζητήματα όπως αυτά των περιουσιών, των προσφύγων και άλλα. Παράλληλα ο Μ. Καρογιάν επιβεβαίωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έρθει σύντομα στην Κύπρο για συζήτηση του Κυπριακού σε σχέση και με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Εξάλλου, ο επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες «πραγματικότητες» και θέματα αρχής, τα οποία μπορεί να μην περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, αλλά θα βρίσκονται πάντα στην επιφάνεια, όπως η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πήρε ούτε «πράσινο» ούτε «κόκκινο». «Πρόκειται» είπε «για μια διαδικασία ανοιχτή που δεν καθορίζει τίποτε για την κατάληξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Λευκωσία βλέπει «κρίση» (2005-11-12 00:00:00.0)
Ευρω-αυταπάτες φέρνουν απογοήτευση (2004-12-09 00:00:00.0)
Σύσκεψη στην Τουρκία για το Κυπριακό (2004-08-19 00:00:00.0)
Αναζητούν τρόπους αντίδρασης στην προωθούμενη ευρωδιχοτόμηση (2004-07-09 00:00:00.0)
Επιζητείται λύση πριν από την 1η Μάη (2003-10-16 00:00:00.0)
Υπογράφεται συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ψευδοκράτους (2003-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ