Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπογράφεται συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία τελωνειακής ένωσης με το ψευδοκράτος, σε αντιπερισπασμό για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η συμφωνία θα υπογραφεί κατά τη συνεδρία του συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας -ψευδοκράτους την ερχόμενη Παρασκευή, για την οποία θα μεταβούν στα Κατεχόμενα πέντε υπουργοί.

Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Αμπντουλατίφ Σενέρ, τον υπουργό Οικονομικών Κεμάλ Ουνάκιταν και τους υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου Αλί Μπαμπατζάν και Κουρσάτ Τουζμέν. Το τουρκικό κανάλι, επικαλούμενο πηγές του Τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, μετέδωσε ότι το μέτρο αυτό συνιστά σημαντικό βήμα για την οικονομική ενοποίηση με το ψευδοκράτος.

Μετέδωσε επίσης ότι η Αγκυρα εκφράζει ανησυχίες, κατά πόσον η συμφωνία θα αναγνωριστεί, αφού το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επικαλείται επίσης δηλώσεις αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι προειδοποιούν πως η οικονομική ενοποίηση της Τουρκίας με το ψευδοκράτος μπορεί να εκληφθεί και ως μήνυμα ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί.

Να σημειώσουμε επίσης πως η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της χτεσινής πρώτης σελίδας στη συνάντηση υπό τον τίτλο «Προς οικονομική ενοποίηση με την Τουρκία», ενώ η εθνικιστική «Βολκάν» αναφέρεται σε τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους.

«Παράνομες οι όποιες πράξεις»

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη φημολογούμενη υπογραφή συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος, δήλωσε ότι όποιες πράξεις και αν γίνουν μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος είναι παράνομες.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς και όσες διεργασίες γίνονται μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος, κινούνται στα πλαίσια της ευρύτερης παρανομίας της κατοχής και της παράνομης ανακήρυξης κράτους.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση αξιολογεί αυτές τις διεργασίες ως σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, είπε ότι πρόκειται για ένδειξη στήριξης της πολιτικής Ντενκτάς από την επίσημη Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η μόνιμη διαμαρτυρία της Κύπρου προς όλες τις κατευθύνσεις για την παρανομία της κατοχής και η απαίτηση για τερματισμό της θα συνεχίζονται μέχρι ότου επιλυθεί το Κυπριακό και τερματιστεί η κατοχή.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο εκπρόσωπος βεβαίωσε ότι και μετά την 1η Μάη οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη ή μαζική προσέλευση στα αρμόδια γραφεία, με αποτέλεσμα την ένταση και την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των αιτούντων.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Τουρκία απαγορεύει στους Τουρκοκύπριους να ταξιδέψουν από την Τουρκία προς την Ευρώπη με τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την εκπεφρασμένη πολιτική για ελεύθερη πλέον είσοδο Κυπρίων πολιτών στην Τουρκία.

Ντενκτάς: Γιατί απορρίπτουμε το «σχέδιο Ανάν»

Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου κράτους, αλλά συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τις συμφωνίες του 1960 και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το απορρίπτει. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν αποδέχεται το σχέδιο, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε επίσης ότι οι εξουσίες, που δίδονται στα συστατικά κράτη, είναι πολύ περιορισμένες, αφού θα καθορίζονται αυστηρά από το σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Εξάλλου, είπε ότι η δομή του «σχεδίου Ανάν» είναι πιο περίπλοκη και από τη συνθήκη του 1960 και η εφαρμογή τυχόν συμφωνίας θα εναπόκειται, κατά την άποψή του, στην τύχη και στις προθέσεις της άλλης πλευράς.

Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι επιδιώκει βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία, κατά την έκφραση του, πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μια συμφωνία στα χαρτιά. Ο κατοχικός ηγέτης ανέλυσε τους λόγους απόρριψης του «σχεδίου Ανάν» σε Συνέντευξη Τύπου, την οποία συγκάλεσε για να απαντήσει στις εναντίον του επικρίσεις από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ιλτέρ Τουρκμέν. Ο Τούρκος επίσημος είχε δηλώσει ότι, ακόμη και αν η Αγκυρα παραιτηθεί από την ένταξή της στην Ευρώπη, το αντίτιμο της μη επίλυσης του Κυπριακού θα είναι πολύ βαρύ.

Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» σε πρωτοσέλιδό της γράφει ότι ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενότητα - Κυριαρχία», Ντελίλ Ακμπουλούτ, ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με την «Αφρίκα», ο Ακμπουλούτ φέρεται να δήλωσε ότι στα Κατεχόμενα δεν υπάρχει ασφάλεια ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ