Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επί θύραις ο πυρηνικός εφιάλτης

Εκεί οδηγεί η επικείμενη χρήση των «μικρών πυρηνικών» όπλων

«Η επικείμενη χρήση όπλων EPW (μικρά πυρηνικά), μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου, σύμφωνα με την οποία ξεκινά η έρευνα για τα "μικρά πυρηνικά", θα σημάνει την επιστροφή στον πυρηνικό εφιάλτη». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της, που έδωσε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της επετείου του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, ανάμεσα σ' άλλα, πως «την 20-3-03 είχαμε παρουσιάσει τη σημαντική μας μελέτη για τις ιατρικές επιπτώσεις της χρήσης των μικρών πυρηνικών, η οποία έγινε από μια ομάδα ειδικών, υπό τους Victor Sidel, γιατρού του Κολεγίου Albert Einstein της Ν. Υόρκης και του φυσικού Robert Nelson, ειδικού στις επιπτώσεις των χαμηλών ραδιενεργών υλικών του πανεπιστημίου του Princeston.

Υπενθυμίζουμε ότι τα EPW (Earth penetrating weapons) ή Nuclear Buncker Blusters, παρότι έχουν ισχύ μικρότερη από το 1/10 των βομβών τύπου Χιροσίμα σε αστικές περιοχές θα έχουν ως αποτέλεσμα θανατηφόρους δόσεις ραδιενέργειας σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το σύνδρομο από οξεία έκθεση σε ραδιενέργεια, ενώ απώλειες αυτού του μεγέθους ξεπερνούν τις δυνατότητες και του πιο οργανωμένου συστήματος Υγείας.

Αν και οι εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι αυτά τα όπλα έχουν ελάχιστες παράπλευρες ζημιές, επειδή δεν προκαλούν ωστικό θερμοπυρηνικό κύμα, μια έκρηξη EPW βόμβας μολύνει αναπόφευκτα το περιβάλλον, με ραδιενεργό σκόνη σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Περαιτέρω ανάπτυξη των EPW απαιτεί νέες υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, διασπώντας το υπάρχον παγκόσμιο μορατόριουμ και καταστρέφει τις προοπτικές παγκόσμιας επικύρωσης της Συμφωνίας Περιορισμού των Πυρηνικών όπλων (CTBT), γεγονός που θα ξεκινήσει μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών παγκόσμια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ