Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Μπουχτίσαμε... »

Τα τελευταία χρόνια, που έχω την υποτυπώδη οικονομική δυνατότητα και πηγαίνω διακοπές, πες από ανάγκη για ηρεμία μετά από έντεκα θορυβώδεις και αγχώδεις μήνες, πες από μια εσωτερική ορμή για απομονωτισμό, για να συμμαζέψω τις σκέψεις μου, όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης, φεύγω νωρίς νωρίς, από τον Ιούνη. Οταν ακόμα στα χωριά και στα νησιά υπάρχουν μόνον κάτι λίγοι ξένοι, και οι ντόπιοι, μπαφιασμένοι από το σκληρό χειμώνα, βγαίνουν από τα σπίτια τους. Ηρεμοι ακόμα χωρίς τη βαβούρα των Αθηναίων, τρώνε τους μεζέδες τους και απολαμβάνουν το ούζο ή το κρασί με μια «δαιμονισμένη» όρεξη για κουβέντα. Ετσι τους βρίσκω κάθε χρόνο σε κάθε τόπο που πηγαίνω. Βλέπω από μακριά τα μάτια τους που αστράφτουν όταν δουν τον ξένο να καταφτάνει φορτωμένος με μπαγκάζια.

Κι όταν περάσουν οι πρώτες αναγνωριστικές ώρες που σε «λογιάζουν» για να δουν τι «σόι πράμα» είσαι, με κουβέντες κοφτές, μετρημένες, με ένα δικό τους ξεχωριστό ένστικτο, σου απλώνουν το χέρι, σε καλούν στο τραπέζι τους και σου δείχνουν την εμπιστοσύνη τους, με ένα καραφάκι ούζο για τα καλωσορίσματα.

Κι όταν τους απαντήσεις στο κέρασμα, σαν να πατάς ένα αόρατο «κουμπί», γίνονται «χείμαρροι» και σου ανοίγουν την καρδιά τους. Σαν να βλέπουν στο πρόσωπο του κάθε ξένου τον αγγελιοφόρο που θα μεταφέρει τα προβλήματα, τον πόνο, τον καημό τους, την αγανάκτηση που έχουν συγκεντρώσει όλο το χειμώνα και δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα του χωριού τους. Και εκεί που σκέφτεσαι πως θα ξεφύγεις από τα προβλήματα, έρχεσαι αντιμέτωπος με μια χιονοστιβάδα άλλων, της κάθε μικρής κλειστής κοινωνίας, που αν το καλοσκεφτείς είναι μια μικρογραφία όλης της χώρας. Μια μικρογραφία που ταλανίζεται από τα ίδια προβλήματα και την ίδια πολιτική.

Στην Αθήνα είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να βρεθείς στο ίδιο τραπέζι και να συζητάς με οικοδόμο, ψαρά, αγρότη, μαγαζάτορα, κεραμοποιό, ηλεκτρολόγο, φορτηγατζή, υπάλληλο, συνταξιούχο ή νέο. Στην επαρχία όμως αυτό γίνεται. Ολοι μαζί να λένε για τα δικά τους, αυτά τα καθημερινά που κάνουν τη ζωή δύσκολη. Και όσο το ούζο στα ποτήρια λιγοστεύει, τόσο αρχίζουν να σου απαριθμούν προβλήματα. Για τα μεροκάματα, τις τράπεζες και τα δάνεια που τους έχουν πνίξει, για τους εμπόρους που αγοράζουν τους κόπους τους κοψοχρονιά, για την παγίδα του τουρισμού που δεν τους δίνει οικονομικό διέξοδο αφού όλα τα καρπώνονται οι εταιρίες και οι μεγάλες τουριστικές μονάδες, για τα σαπιοκάραβα που πάνε κι έρχονται και τα νησιά μένουν χωρίς συγκοινωνία.

Φάνταζαν τουλάχιστον αστεία γι' αυτούς τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που έφταναν έστω και αργά το απόγευμα, με τους μεγάλους τίτλους να διαλαλούν τα περί ανασχηματισμών και κυβερνητικών εξαγγελιών για τα λαϊκά στρώματα. «Μπουχτίσαμε από δαύτα» έλεγαν και ξανάλεγαν και με αγανάκτηση μάς βεβαίωναν ότι «και του χρόνου αν έρθεις έτσι και χειρότερα θα μας εύρεις».

Εφυγα από το νησί και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού συνέχιζαν να «κοσμούν» τα πρωτοσέλιδα. Δε νομίζω να τους έχει πείσει ότι θα λυθούν τα προβλήματά τους. Εχουν συνηθίσει πλέον να ακούνε «παχιά λόγια» και κυρίως σε εποχή όπως τώρα, προεκλογική.

ΥΓ: Φέτος υπήρχε και μια πρωτοτυπία. Εκπληκτος άκουγα να απαριθμούν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με τους ντόπιους και οι ξένοι τουρίστες...


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ