Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς

Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς δεν είναι μόνο δική της υπόθεση. Αφορά και την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο η διεκδίκηση αιτημάτων επιβίωσης. Είναι και η διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο, που δεν μπορούν να το προσφέρουν τα μονοπώλια, η ΕΕ και κυβερνήσεις σαν αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κι αυτό επίσης αφορά την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από την ίδια σκληρή πολιτική.

Η αντιαγροτική πολιτική της νέας ΚΑΠ έχει οδηγήσει τη μικρομεσαία αγροτιά σε δεινή θέση. Οι μικροί αγρότες εξωθούνται σε βίαιη εγκατάλειψη της παραγωγής. Οι τιμές έχουν καταρρακωθεί και η παραγωγή έχει συρρικνωθεί. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η τευτλοκαλλιέργεια, όπου η ΕΕ μείωσε τη θεσμική τιμή κατά 36%, και στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ έκοψε τη μισή ποσόστωση ζάχαρης και από 312.000 τόνους την έκανε 156.000 τόνους και έκλεισε επίσης και δύο εργοστάσια ζάχαρης στη χώρα. Ετσι, η τευτλοκαλλιέργεια συρρικνώθηκε δραματικά και οι τευτλοπαραγωγοί ζημιώθηκαν και χιλιάδες εξαναγκάστηκαν να βγούνε εκτός καλλιέργειας. Παράλληλα, και εργάτες πετάχτηκαν, οδηγήθηκαν στην ανεργία, και επαγγελματίες έμειναν χωρίς δουλειά, και η χώρα εισάγει πλέον ζάχαρη για να καλύψει τις ανάγκες, ενώ οι καταναλωτές την ακριβοπληρώνουν.

Η ακολουθούμενη πολιτική που υπαγορεύουν ΕΕ και ΚΑΠ, μονοπώλια και ΠΟΕ, δεν έχει σε τίποτα και πουθενά να ωφελήσει τη μικρομεσαία αγροτιά, την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους. Το διατροφικό ζήτημα, δηλαδή η παραγωγή καλών και φτηνών προϊόντων για το λαό δεν μπορεί να επιτευχθεί γιατί τον τομέα τροφίμων το λυμαίνονται τα μονοπώλια. Που ξεκληρίζουν τους φτωχούς αγρότες. Το συνεπές αγροτικό κίνημα αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ για εγγυημένες τιμές, προστασία της ντόπιας παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής, μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη κ.ά. Ο αγώνας αυτός έχει ως στόχο του την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού. Εχει ως στόχο του μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Η αυτάρκεια της χώρας σε υγιεινά και φτηνά τρόφιμα είναι ζωτικό ζήτημα για την αγροτιά, την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων. Είναι, επίσης, φανερό ότι μια φιλοαγροτική - φιλολαϊκή αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια της ΕΕ και του ΠΟΕ, αλλά μόνο με απαλλαγή από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς και Ενώσεις. Φανερό είναι ακόμα πως αποτελεί αναγκαιότητα η συμμαχία και το κοινό μέτωπο των φτωχομεσαίων αγροτών με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους. Κι αυτός είναι ο δρόμος του αγώνα, γιατί μόνο έτσι και όλοι μαζί θα μπορέσουν και να πολεμήσουν αποτελεσματικά την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να υπάρχει παραγωγή ντόπιων και ποιοτικά καλών τροφίμων σε όφελος του λαού και της χώρας, με ανάπτυξη της απασχόλησης και με σεβασμό προς το περιβάλλον.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η θέση του ΚΚΕ (2014-07-13 00:00:00.0)
Τείχος αντίστασης για την ΕΒΖ (2012-07-14 00:00:00.0)
Σε όφελος του λαού (2011-05-15 00:00:00.0)
Απαλλαγή από ΕΕ και ΠΟΕ (2011-02-27 00:00:00.0)
Η σύγχρονη πραγματικότητα και η διέξοδος (2010-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ