Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Αρτέμιδα επισκέφτηκε ο Δ. Χριστόφιας

Εγκαινίασε το ανακατασκευασμένο με κονδύλια της Κυπριακής Δημοκρατίας χωριό, που κάηκε πριν από δυόμισι χρόνια

Από την επίσκεψη του Δ. Χριστόφια στην Αρτέμιδα

Eurokinissi

Από την επίσκεψη του Δ. Χριστόφια στην Αρτέμιδα
Δυόμισι χρόνια μετά τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ηλεία, η κατάσταση που επικρατεί για τους πυρόπληκτους, τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και αυτοαπασχολούμενους, τις καμένες περιοχές και τα δάση, είναι τραγική, καθώς τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν πριν από τις πυρκαγιές διογκώθηκαν, παρά τις όποιες εξαγγελίες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της σημερινής του ΠΑΣΟΚ.

Στο φόντο αυτό πραγματοποιήθηκαν, προχθές Κυριακή, τα εγκαίνια ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης του χωριού Αρτέμιδα στην Ηλεία το οποίο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς και 26 κάτοικοι, μεταξύ αυτών και 7 παιδιά, κάηκαν. Η ανοικοδόμηση χρηματοδοτήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό χτίστηκαν ή επισκευάστηκαν 77 σπίτια καθώς και όλες οι προβλεπόμενες υποδομές, με το κόστος να φτάνει τα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Τα εγκαίνια τέλεσαν στην Αρτέμιδα από κοινού ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μαζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Κατά την ομιλία του, ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε βαθιά συγκινημένος για την παρουσία του στην Αρτέμιδα και σημείωσε ότι, όπως η Ελλάδα βρίσκεται διαχρονικά αλληλέγγυα στους αγώνες του κυπριακού λαού, έτσι και η Κύπρος βρίσκεται αλληλέγγυα στις δύσκολες στιγμές του ελληνισμού.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου, αφού ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την προσφορά της, επανέλαβε τις γνωστές δεσμεύσεις του για «την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, αλλά και τη μετατροπή της περιοχής σε ένα πρότυπο αναπτυξιακό κέντρο για τη χώρα, όπου το περιβάλλον, η ιστορία, ο πολιτισμός και πάνω απ' όλα το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, θα γίνουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της στροφής σε ένα μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Σχέδιο εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες

Σε απλή μετάφραση, αυτό σημαίνει τη μετατροπή των πυρόπληκτων περιοχών σε νέα πεδία κερδοφορίας των πολυεθνικών ομίλων, με βασικό «χορηγό» τον κρατικό προϋπολογισμό και με στόχο την αλλαγή της χρήσης γης και την παράδοσή της σε ενεργειακούς μονοπωλιακούς κολοσσούς, σε επενδυτές πολυτελούς τουρισμού και σύγχρονους «μεγαλοτσιφλικάδες» που θα καρπωθούν τα οφέλη της «πράσινης ανάπτυξης».

Την ίδια ώρα, για την πραγματική στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών δε γίνεται λόγος πια, ούτε για τις αποζημιώσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στον τόπο τους και το προηγούμενο διάστημα τους υπόσχονταν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, δυόμισι χρόνια τώρα, ελάχιστοι πυρόπληκτοι έχουν καταφέρει να ανοικοδομήσουν σπίτια και αποθήκες που κάηκαν, ελάχιστοι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν προχωρήσει σε ανασύσταση των καλλιεργειών τους, καθώς οι αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές δεν έχουν δοθεί στο σύνολό τους στους δικαιούχους, παρά μόνον ένα μικρό ποσοστό που στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνά το 50%.

Επίσης πολλοί μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι εξαιτίας και των περιορισμών βοσκής χωρίς την ανάλογη ενίσχυση σε ζωοτροφές έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν τα κοπάδια τους κοψοχρονιά στους μεγαλοκτηνοτρόφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ