Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Τροφοδοτείται καθημερινά το κλίμα αντιπαράθεσης

Ολοι κατά πάντων, με αφορμή τις πρωτοβουλίες Κύρκου και τη διαμάχη για το συνέδριο

Κλιμακώνεται καθημερινά η αντιπαράθεση στον ΣΥΝ και κατ' επέκταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας, απ' τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε την Κυριακή, έκανε λόγο για «φυγόκεντρους σχεδιασμούς και τάσεις για ρευστοποίηση, κατακερματισμό ή υπέρβαση», περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί τόσο στον ΣΥΝ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χτες, ο Β. Πιλάλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, με δήλωσή του κάλεσε τον Φ. Κουβέλη να παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στα μέλη και στους ψηφοφόρους», καθώς όπως καταγγέλλει συμπεριφέρεται ως παράγων και προσπαθεί να επιβάλει πολιτική γραμμή στον ΣΥΝ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Την ίδια ώρα η «ΑΝΑΣΑ» - πρωτοβουλία για την «ανασύνθεση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ» που αποτελείται από μέλη πολλών συνιστωσών και στηρίζεται από νυν και πρώην βουλευτές όπως οι Δρίτσας, Μουλόπουλος, Μπανιάς κ.ά. - εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τον Λ. Κύρκο και το «δείπνο εθνικής συναίνεσης» που διοργάνωσε, αλλά και την «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ. Ο λόγος είναι ότι «η τακτική της να υπονομεύει, καταγγέλλει και εξαγγέλλει ανταγωνιστική πολιτική σε σχέση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα και δεν είναι πλέον δυνατόν να γίνεται ανεκτή».

Ταυτόχρονα, η ΑΚΟΑ με δική της ανακοίνωση καταγγέλλει και αυτή την «παρέμβαση του Λεωνίδα Κύρκου» και συμπληρώνει πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα με τις προτάσεις ή τις πρωτοβουλίες του να διαθλάσει και ακόμη χειρότερα να προκαλέσει ρήγματα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (...) ιδιαίτερα όταν αυτά προέρχονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα από στελέχη του που έχουν επιφορτιστεί να μας εκπροσωπούν δημόσια, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή παραβίαση και μια θεσμική αντινομία που πρέπει να αρθεί».

Η ΑΚΟΑ, τέλος, εκφράζει τη μεγάλη της ανησυχία «για την εξαιρετικά αργή πορεία υλοποίησης» των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χρεώνει στην «Ανανεωτική Πτέρυγα».

Αιχμές και ευχαριστίες

«Δεν τιμώ και δεν σέβομαι τον Λ. Κύρκο» τιτλοφορεί άρθρο της η Ε. Πορτάλιου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο καταγγέλλει στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», γράφοντας για «νεκρόδειπνο» στο οποίο «παρακάθισαν» οι εκλεγμένοι «με τις δικές μας ψήφους (...) Φ. Κουβέλης, θεσμικός παράγων και ο Σ. Λυκούδης, απών από τους αγώνες της αυτοδιοίκησης».

Οπως συμπληρώνει, «ο δρόμος από την καθημερινή παρουσία στα κανάλια μέχρι το δείπνο είναι σύντομος και από κει οδηγεί μεταμεσονύχτια στον Πρετεντέρη και στις θερμές επιδοκιμασίες του Μίχαλου προς τον σοβαρό πολιτικό Φ. Κουβέλη».

Απ' την πλευρά της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» ο Σπ. Λυκούδης σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» καταγγέλλει πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυνάμεις «που όχι μόνο αμφισβητούν τον πολιτικό ρόλο του ΣΥΝ αλλά είναι εχθρικές απέναντί του» και προειδοποιεί πως αν «με ευθύνη άλλων ο ΣΥΝ αυτοδιαλυθεί διαχεόμενος σε ένα αριστερίστικο ΣΥΡΙΖΑ, τότε όλα είναι ανοιχτά» ως προς την παραμονή τους στο κόμμα. Παράλληλα υπερασπίζεται την παράδοση συνεργασιών που έχει ο ΣΥΝ στην αυτοδιοίκηση ζητώντας να συνεχιστεί, όπως και την πρόταση για υπερψήφιση του Κ. Παπούλια.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην «Ελευθεροτυπία» δηλώνει «πρώτα ο ΣΥΝ και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας όμως αιχμές και εναντίον της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» όταν, απαντώντας στο γιατί δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Λ. Κύρκου, δηλώνει μεταξύ άλλων «τον σέβομαι περισσότερο από ορισμένους που προσπαθούν να τον χρησιμοποιήσουν για να υπηρετήσουν τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες».

Την ίδια ώρα, ο Λ. Κύρκος με δήλωσή του διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία κόντρα με τον Αλ. Τσίπρα και ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση του Ζαππείου και συνέβαλαν «στο κλίμα ομοψυχίας και στη μετάδοση του μηνύματος του πρωθυπουργού για την κινητοποίηση όλων για την αντιμετώπιση της σημερινής εξαιρετικά δυσχερούς καταστάσεως».

Συσκέψεις με αιχμή το συνέδριο

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι περιφερειακές συσκέψεις του ΣΥΝ, στις οποίες φαίνεται να εκφράζεται διάθεση της βάσης για πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου.

Το γεγονός αυτό ανησυχεί τον σκληρό πυρήνα του «αριστερού ρεύματος», όσο και την «Ανανεωτική Πτέρυγα», που δεν επιθυμούν έκτακτο συνέδριο και εκτιμούν πως ο πρόεδρος του κόμματος και η ομάδα στελεχών που υπερασπίζονται την πρόταση αυτή θα παρακάμψουν τις αντιρρήσεις τους και θα το μεθοδεύσουν επικαλούμενοι τη «βάση».

Τέλος, στο πλαίσιο της αναζήτησης «συμμάχων» για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί με πρωτοβουλία του ΣΥΝ συνάντηση με αντιπροσωπεία των «Οικολόγων - Πράσινων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ