Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΜΥΡΝΗΣ
Διαπραγμάτευση ΝΑΤΟικών προδιαγραφών

Σε διαπραγμάτευση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη βάση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, εξελίσσεται η ενδονατοϊκή διαδικασία για τις διευθετήσεις που αφορούν την επιχειρησιακή ευθύνη και τη διανομή των θέσεων στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία, όπως αυτά προκύπτουν από την αναπροσαρμογή της δομής διοίκησης της λυκοσυμμαχίας.

Η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνει το όλο θέμα στο ζήτημα του αν υπάρχει ή όχι εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου διοικητή στο υπό ίδρυση ΝΑΤΟικό κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων (CAOC4), επί του οποίου άλλωστε γίνονται και οι σχετικές διαβουλεύσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Μένει έτσι στη σκιά το σοβαρό θέμα του επιχειρησιακού ελέγχου και των ορίων ευθύνης, που όπως δείχνουν τα πράγματα έχει κλείσει με την αποδοχή από την ελληνική πλευρά της κατάργησης των εθνικών ορίων ευθύνης και την ελληνοτουρκική συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική εποπτεία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φέρεται δήθεν να εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο για το σύνολο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αν τελικά οι ΝΑΤΟικοί εταίροι επιμείνουν στην τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στη Λάρισα και αν δεν υπάρχουν «οι διασφαλίσεις ως προς την παρουσία μας και στη Σμύρνη» όπως είχε πει πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ