ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Καταψήφισε πρόταση για απεργία στις 10 Φλεβάρη

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων απαιτεί πάλη για έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα Ενέργειας τόνισε η «Αγωνιστική Συνεργασία», παρεμβαίνοντας στο 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας

Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού κήρυξαν την έναρξη του Συνεδρίου και έφυγαν...
Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού κήρυξαν την έναρξη του Συνεδρίου και έφυγαν...
Τα χαρακτηριστικά της συναίνεσης και της υποταγής διέκριναν τις όποιες τοποθετήσεις των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, στο 33ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ. Ενα Συνέδριο που με ευθύνη της πλειοψηφίας - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) - σημαδεύτηκε από νοθεία και τις άδειες καρέκλες, δείχνοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση εκείνων των συσχετισμών που τους επιτρέπει να υπονομεύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να διευκολύνουν το πέρασμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι τρεις παρατάξεις της πλειοψηφίας καταψήφισαν την πρόταση που έθεσαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία», στο Συνέδριο για την κήρυξη απεργίας στις 10 Φλεβάρη.

Από τη μεριά της, η «Αγωνιστική Συνεργασία» ανέδειξε τις επιπτώσεις της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πολιτική που έχει οδηγήσει στο χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας με την ταυτόχρονη επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας (εργολαβίες, «ενοικιαζόμενοι» κλπ.) στη ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή εξαναγκάζει τα λαϊκά νοικοκυριά να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους λογαριασμούς. Οι ταξικές δυνάμεις επισήμαναν ότι ο αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική συνδέεται με την πάλη για έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα Ενέργειας, που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» αναφέρθηκαν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Στάθηκαν στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, τη νέα φορολογική επιβάρυνση, τη σκληρή πολιτική εισοδηματικής λιτότητας και άλλα. Υπογράμμισαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ να προχωρήσουν σε συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις στην κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα τους και συντονισμού της δράσης τους με το σύνολο των εργαζομένων. Να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

Στις όποιες τοποθετήσεις έγιναν από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας κυριάρχησε η λογική του «κοινωνικού εταιρισμού». Αποδέχονται πλήρως τη λογική του ανταγωνισμού και της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας. Το μόνο που ζητάνε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις - και τη σημερινή - είναι να εξασφαλίσουν για τη ΔΕΗ ίσους όρους ανταγωνισμού με τις άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, σαν να είναι οι ίδιοι μανατζαραίοι της επιχείρησης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αρχίζει την Παρασκευή στην Αθήνα

Οι τριήμερες εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή 24 Γενάρη

Στην τελική ευθεία πριν την έναρξη του 22ου Συνεδρίου, έχει μπει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή 22 Γενάρη (Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» Δήμου Νίκαιας) με την εισήγηση της απερχόμενης Διοίκησης και ολοκληρώνεται την Κυριακή 24 του μήνα με την εκλογή των νέων οργάνων. Συνέδριο, που αποτελεί σημαντικό πολιτικό και συνδικαλιστικό γεγονός και διότι πραγματοποιείται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη όξυνση της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εναλλάσσονται στην εξουσία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και λίγες μέρες πριν τη νέα απεργία στις 10 Φλεβάρη, οι οικοδόμοι καλούνται να μελετήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα από τη θετική πείρα των τελευταίων χρόνων, όπως προκύπτει από τη συνολική δράση του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, στην οποία έχουν συνεισφέρει και οι εργάτες του κλάδου. Ταυτόχρονα, όμως, θα μετρήσουν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής για την ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση του κλάδου, στην κατεύθυνση της παραπέρα πολιτικοποίησης των αγώνων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, αναπτύχθηκε και η δράση της Ομοσπονδίας την προηγούμενη περίοδο. Η Ομοσπονδία ανέδειξε πως το ζήτημα της ανεργίας - που μαστίζει τον κλάδο της κατασκευής - δεν είναι ξεκομμένο από τον τύπο ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη που κατασκευάζει έργα για τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστών και όχι προς όφελος της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Ετσι, ενώ απ' τη μια αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για φτηνή και σύγχρονη κατοικία, για έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, σχολεία, νοσοκομεία κλπ., απ' την άλλη, η ανεργία στον κλάδο αυξάνεται, οι επιχειρήσεις κλείνουν και τα εργατικά «ατυχήματα» πολλαπλασιάζονται. Κι όλα αυτά, όταν την ίδια στιγμή, τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κατασκευής, αβγαταίνουν τα κέρδη τους.

ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟΝ «ΤΣΑΚΙΡΗ ΜΑΛΛΑ»
Συντονισμένη δράση για την ανάκλησή της

Κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων Κλωστοϋφαντουργών και Εμποροϋπαλλήλων

Την απόλυση εργαζόμενης από το εμπορικό κατάστημα της επιχείρησης υπόδησης «ΤΣΑΚΙΡΗΣ - ΜΑΛΛΑΣ» στην Ερμού με την εργοδοτική πρόφαση της μείωσης των κερδών, στην πραγματικότητα όμως απολύθηκε γιατί συμμετείχε στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Αττικής. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι η εργοδοσία προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, κάλεσε την αστυνομία «για να πετάξει τη συνάδελφο έξω από το χώρο εργασίας», που δεν αποδέχτηκε την απόλυσή της και πήγε κανονικά στη δουλειά της.

Τα δυο σωματεία υπογραμμίζουν ότι «τώρα είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, με δημιουργία σωματειακών επιτροπών, με έκφραση αλληλεγγύης εκεί που γίνονται απολύσεις». Σημειώνουν ότι «η απεργία στις 10 Φλεβάρη, πρέπει να αποτελέσει τη δυναμική, ταξική, μαζική απάντηση της εργατιάς απέναντι σε όλα όσα της ετοιμάζουν. Ηδη, άλλωστε η απεργία στις 17 Δεκέμβρη έχει αποδείξει ότι η εργατική τάξη μπορεί».

Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία στις 10 Φλεβάρη για: να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους που απεργούν και δέχονται πολύμορφες διώξεις και απειλές. Να απαιτήσουν την ακύρωση της απόλυσης της εργαζόμενης. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μετατραπούν για όλους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου να καταργηθεί κάθε ελαστική μορφή εργασίας και όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Καθώς επίσης και να διεκδικήσουν: 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.120 ευρώ σύνταξη και επίδομα ανεργίας. Σύνταξη στα 60 για άνδρες, και 55 για γυναίκες, στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Αμεση μείωση τιμών σε όλα τα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, άμεση αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% και άμεση επιστροφή των δισεκατομμυρίων που έχουν τσεπώσει σε βάρος του ΙΚΑ και συνολικά των ασφαλιστικών Ταμείων. Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας και Παιδείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, κλπ.

«HUSQVARNA» - ΒΟΙΩΤΙΑ
Καταιγισμός απολύσεων

Σε συρρίκνωση προσωπικού και συνεχείς απολύσεις προχωρά η πολυεθνική εταιρεία «HUSQVARNA» που εδρεύει στη Βοιωτία και παράγει αδαμαντοφόρα εργαλεία. Εδώ και ένα χρόνο η διοίκηση απολύει σχεδόν κάθε μήνα και από τέσσερις εργάτες, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί στο μισό και από 120 που ήταν, να έχουν μείνει σήμερα μόλις 57, εκ των οποίων οι 27 εργάζονται στην παραγωγή. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει αναγγείλει η εργοδοσία, θα συνεχιστούν οι απολύσεις μέχρι να μείνουν μόλις 11 εργάτες στην παραγωγή. Ο στόχος, δηλαδή, είναι να μειωθεί η παραγωγή σε ελάχιστα επίπεδα και να διατηρηθεί μόνο το εμπορικό τμήμα.

Η περίπτωση της «HUSQVARNA» είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας. Σχεδόν καθημερινά φαινόμενα αποτελούν οι διαθεσιμότητες και το κλείσιμο εργοστασίων, οι απολύσεις και τα συνεχή «ατυχήματα», συνοδευόμενα από την παρεμπόδιση της δράσης των συνδικάτων. Αλλωστε, αντίστοιχη ήταν, πριν από λίγους μήνες, η περίπτωση της «ΒΙΝΤΕΡ ΑΕ». Εκεί η διοίκηση απέλυσε 63 από τους 77 εργαζόμενους, κλείνοντας ταυτόχρονα την παραγωγή και κρατώντας μόνο το εμπορικό τμήμα. Τόσο η «ΒΙΝΤΕΡ» όσο και η «HUSQVARNA» είναι πολυεθνικές εταιρείες με δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Ξεκινά πολιτιστικές εκδηλώσεις

Σε μια περίοδο που η ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και άνεργους είναι ιδιαίτερα «ακριβή» και ως εκ τούτου για τους περισσότερους απαγορευτική, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς παίρνει πρωτοβουλίες και σε αυτόν τον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα. Ετσι:

  • Κάθε Τετάρτη με πρωτοβουλία της διοίκησης πραγματοποιούνται στο Εργατικό Κέντρο προβολές ταινιών για τους εργαζόμενους και άνεργους με δωρεάν είσοδο.
  • Κάθε Πέμπτη λειτουργεί χορευτικό τμήμα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ