ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΔΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΤΡΩΝ
Νέο μπαράζ αυξήσεων

Συνεχίζεται το μπαράζ των αυξήσεων στα χαράτσια των διοδίων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και του εθνικού οδικού δικτύου που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σε ισχύ, τέθηκαν από χτες τα μεσάνυχτα οι νέες αυξημένες τιμές από 2% έως 5,3%, των διοδίων στην Αθηνών - Πατρών, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο τμήμα της γίνονται έργα και η κίνηση διεξάγεται μετ' εμποδίων και με «βήματα χελώνας».

Οι τιμές στους σταθμούς των διοδίων Ελευσίνας και Ζευγολατιού στο ρεύμα προς Πάτρα, Ρίου και Ισθμού στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς και στους παράπλευρους σταθμούς Νέας Περάμου στην είσοδο προς Κόρινθο και Αγίων Θεοδώρων και στις δύο εισόδους, διαμορφώθηκαν ως εξής:

Για τα δίκυκλα στα 2 ευρώ από 1,90, για τα ΙΧ και ελαφρά φορτηγά ανέρχονται στα 2,90 ευρώ έναντι 2,80 ευρώ, για τα φορτηγά έως 3 άξονες στα 7,20 ευρώ έναντι 7,00 ευρώ και για τα φορτηγά με τουλάχιστον 4 άξονες και ρυμουλκούμενα στα 10,10 ευρώ, έναντι 9,90 ευρώ.

Η κοινοπραξία της «Ιόνιας Οδού» από τα μεσάνυχτα της Κυριακής επέβαλε νέες αυξήσεις κατά 5 λεπτά σε όλες τις κατηγορίες των φορτηγών και λεωφορείων που θα διέρχονται από τους μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς των Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Θηβών και Τραγάνας. Η αύξηση αυτή δεν επιβλήθηκε μόνο στον πλευρικό σταθμό των Οινοφύτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αργότερο μέχρι το Πάσχα αυξήσεις στις τιμές διοδίων θα γίνουν και στη διαδρομή Κορίνθου - Τρίπολης. Επίσης, μετά την ολοκλήρωση των έργων, νέοι σταθμοί διοδίων αναμένεται να λειτουργήσουν και στο «Πέταλο» του Μαλιακού, τα οποία θα εισπράττουν οι ιδιώτες μεγαλοεργολάβοι, παρότι το τμήμα αυτό του αυτοκινητοδρόμου, που κόστισε πάνω από 800 εκατ. ευρώ, έγινε με χρήματα που πλήρωσε αποκλειστικά ο ελληνικός λαός...

ΚΡΗΤΗ
Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι

Αγνοείται ένας 39χρονος στο Ρέθυμνο

Icon

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι χτεσινές καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα στους Νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων. Η έντονη βροχόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες σπίτια και μαγαζιά, δρόμοι να μετατραπούν σε χειμάρρους παρασύροντας ακόμα και αυτοκίνητα.

Στο Ρέθυμνο μέχρι και χτες το βράδυ αγνοούνταν ένας 39χρονος άνδρας, όταν παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Ο 39χρονος μαζί με τον 12χρονο ανιψιό του που επέβαιναν στο αγροτικό του αυτοκίνητο εγκλωβίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να περάσουν ποτάμι στην περιοχή Περάματος Ν. Ρεθύμνου. Ο 12χρονος κατάφερε να βγει, με αποτέλεσμα να σωθεί, ενώ ο 39χρονος δεν πρόλαβε και παρασύρθηκε με το όχημα από τον ορμητικό χείμαρρο.

Στις έρευνες συμμετέχουν άνδρες της ΕΜΑΚ, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας καθώς και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Η βροχόπτωση όμως που συνεχίζονταν μέχρι και χθες το απόγευμα σε συνδυασμό με την ομίχλη και τα θολά νερά δυσκόλευαν τις έρευνες με αποτέλεσμα μέχρι και χθες αργά το απόγευμα να μην έχει εντοπιστεί.

Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν και στο Ηράκλειο από την έντονη βροχόπτωση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκαν συνολικά 250 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Θάνατος αγωνίστριας

«Εφυγε» μια ακόμη αγωνίστρια - ποιήτρια, η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΕΛΕΝΗ) ΜΑΚΡΙΔΟΥ σε ηλικία 75 χρονών.

Το τελευταίο «αντίο» έδωσαν σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι στις 18-1-2009 (χτες) στο νεκροταφείο στο Σχιστό.

Θερμά συλλυπητήρια στο γιο της Βασίλη εκφράζει η επιτροπή ετεροδημοτών Αττικής του νομού Ηλείας του ΚΚΕ. Ο Βασίλης και Βάσω Πολυζωγοπούλου στη μνήμη της και αντί στεφάνου καταθέτει μέσω της ΚΟΒ ΔΕΗ Αθήνας για την οικονομική εξόρμηση 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Στη φωτογραφία, από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα το 2006, όπου απήγγειλε και το ποίημα προς τιμήν του.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΛΟ και περισσότερο δραστηριοποιούνται οι ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα της εικονικής τρισδιάστατης περιήγησης σε πόλεις και κατοικημένες περιοχές, με συνέπεια να εισέρχονται στο χώρο των προσωπικών δεδομένων. Πρόσφατα, διαπιστώθηκε μετά από αίτηση - καταγγελία προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι η εταιρία ΚΑΠΟΥ ΑΕ Γεωπληροφορικής φωτογράφιζε περιοχές της Αθήνας και επεξεργαζόταν το υλικό για την παροχή υπηρεσιών περιήγησης στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η Αρχή επέτρεψε την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων θέτοντας μια σειρά προϋποθέσεις, όπως η θόλωση των ανθρώπων και των πινακίδων αυτοκινήτων, η φωτογράφηση να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες κ.ά. Ωστόσο, επετράπη στην εταιρεία ΚΑΠΟΥ ΑΕ η διατήρηση του πρωτογενούς υλικού για ένα 6μηνο, καθώς θεωρήθηκε ο χρόνος αυτός απαραίτητος για την επεξεργασία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η εταιρεία Google δραστηριοποιείται στον ίδιο ακριβώς τομέα.

ΠΑΙΔΑΚΙΑ δύο, τεσσάρων και έξι χρόνων κρατούσε ομήρους σε σπίτι στους Αγ. Απόστολους στον Κάλαμο, κύκλωμα παράνομης διακίνησης αλλοδαπών. Συνολικά 22 αλλοδαποί, από τους οποίους οι εννέα είναι ανήλικοι, υποβάλλονταν σε καθημερινούς ξυλοδαρμούς και απειλές κατά της ζωής τους προκειμένου να πληρώσουν, μέσω των συγγενών τους, 5.000 - 7.000 ευρώ για να απελευθερωθούν. Δράστες ήταν δυο Ιρακινοί, ένας Σύρος και ένας Ελληνας, που συνελήφθησαν με την κατηγορία για συμμετοχή σε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Με χτεσινή πρότασή του, προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας, ο εισαγγελέας Ν. Φιστόπουλος ζητά, την παραπομπή των κατηγορουμένων, για την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Χρ. Ζαχόπουλου, για πλημμελήματα. Ο εισαγγελέας προτείνει για όσους καθίσουν στο εδώλιο τη μετατροπή των κατηγοριών της απόπειρας εκβίασης και της παράβασης των προσωπικών δεδομένων από κακούργημα σε πλημμέλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας ζητά την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της συμμετοχής σε αυτοκτονία.

«ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»
Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα

Ξεκίνησε από χτες το πιλοτικό πρόγραμμα «αστυνομικός της γειτονιάς» σε 45 αστυνομικά τμήματα. Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετάσχουν 218 αστυνομικοί. Ετσι, η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς την υλοποίηση μιας πολιτικής, που, με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, θα καθιερώσει τη λεγόμενη συμμετοχικότητα στην καταστολή και τη δημιουργία «προθύμων πολιτών», που θα συνεργάζονται πιο στενά και χωρίς ενδοιασμούς με τις αρχές ασφαλείας. Σημειώνεται ότι τέτοια μέτρα προβλέπονται από νόμους και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ολα όσα συνδέουν τη δράση της Ασφάλειας με τους δήμους έχουν συμφωνηθεί και στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις ηγεσίες που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και, βέβαια, όλα αυτά είναι μέτρα στο πλαίσιο της υλοποίησης της πολιτικής της προληπτικής καταστολής, που αποτελεί τμήμα της πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής, η οποία στοχεύει να χτυπήσει τη λαϊκή πάλη και ριζοσπαστικοποίηση και τη δράση του λαϊκού κινήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το μέτρο του «αστυνομικού της γειτονιάς». Αλλωστε, σύμφωνα με τη σχετική διαταγή, ο αστυνομικός της γειτονιάς θα «επιδιώκει τη διείσδυση και την ενσωμάτωσή του στην τοπική κοινωνία , ώστε να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών, να γνωρίσει καλύτερα οποιοδήποτε χαρακτηριστικό στοιχείο του χώρου που επιτηρεί και να μετατραπεί τελικά σε "πρώτη κεραία" της γειτονιάς». Αυτοί οι αστυνομικοί θα περιπολούν με δίκυκλα στις γειτονιές ανά δύο, θα είναι ένστολοι, θα ασκούν καθήκοντα προληπτικής αστυνόμευσης και θα φέρουν ειδικό διακριτικό σήμα στη στολή τους. Θα «δραστηριοποιηθούν» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Βέροια, Λάρισα, Βόλο, Ν. Ιωνία, Χαλκίδα, Λαμία, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Ρόδο και Ερμούπολη.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί, αύριο Τετάρτη 20.1.2010 και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα «Γ. Καράτζας» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 -1944.

Σεισμός κοντά στη Ναύπακτο

Μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε 4 λεπτά πριν τις 6 χτες το απόγευμα, ανησύχησε τους κατοίκους της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Αχαΐας, χωρίς πάντως να αναφερθούν κάποιες ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού Κόλπου και συγκεκριμένα η περιοχή Ευπαλίου, ανατολικά της Ναυπάκτου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, καθώς, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ήταν επιφανειακός (περί τα 2 χιλιόμετρα βάθος), ενώ ακολούθησαν δεκάδες μικρότεροι μετασεισμοί, χωρίς ωστόσο οι σεισμολόγοι να μπορούν να αποφανθούν, πριν περάσουν λίγα εικοσιτετράωρα, αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ