ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Δίκαιη λύση χωρίς το σπέρμα της διχοτόμησης

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε την Αλέκα Παπαρήγα ο Δημήτρης Χριστόφιας

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση, στην οποία από την πλευρά του Κόμματος συμμετείχε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων και έγινε ανταλλαγή σκέψεων για το Κυπριακό.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Οπως δείξαμε σε δύσκολες στιγμές, όπως ήταν και η περίπτωση του δημοψηφίσματος για το "σχέδιο Ανάν", παραμένουμε και φραστικά, αλλά και στο περιεχόμενο υπέρ ενός ανεξάρτητου ομόσπονδου κράτους, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτή πια είναι μια λύση διαμορφωμένη εδώ και παρά πολλά χρόνια.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε προτάσεις που γίνονται από την πλευρά της ηγεσίας της Τουρκίας, αλλά είναι και προτάσεις που τις χαϊδεύουν και άλλες δυνάμεις, και που οδηγούν σε μια διχοτόμηση, στην πραγματικότητα σε δύο κράτη, που θα δημιουργήσει σοβαρές και μεγάλες περιπλοκές, όχι μόνο στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, αλλά συνολικά για τους λαούς της περιοχής.

Δυστυχώς, τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα, όχι μόνο γιατί διαχρονικά υπάρχουν εκείνοι που δε θέλουν μια ουσιαστική λύση στο Κυπριακό, διεθνείς παράγοντες και ηγεσία της Τουρκίας, αλλά και γιατί στις εξελίξεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά ο ρόλος της Τουρκίας. Εμπλέκεται, λοιπόν, αυτό το διαχρονικό πρόβλημα με τη μάχη των αγωγών, είτε αφορούν φυσικό αέριο, είτε πετρέλαιο, με τους ανταγωνισμούς αμερικανικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή. Δημιουργούνται δηλαδή πολλοί κόμποι στο σχοινί.

Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής προεδρίας, ώστε η λύση που θα δοθεί να εξασφαλίζει ένα ενιαίο κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα. Να μην υπάρχει το στίγμα της σημερινής ή της αυριανής διχοτόμησης στη λύση του Κυπριακού. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε με αλληλεγγύη τόσο στους Ελληνοκυπρίους, όσο και στους Τουρκοκυπρίους για μια δίκαιη λύση. Σε ό,τι εξαρτάται από εμάς, θα δώσουμε ό,τι μπορούμε, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Αλλά εμείς δεν καταθέτουμε τα όπλα».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ύστερα και από τις τουρκοκυπριακές προτάσεις για το θέμα της διακυβέρνησης, που χαρακτηρίστηκαν ως αρνητικές από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του που ολοκληρώθηκε χτες.

Το Σάββατο, ο Δ. Χριστόφιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυριακή μετέβη με τον πρωθυπουργό στην Αρτέμιδα της Ηλείας. Χτες συναντήθηκε με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής.

Στις δηλώσεις αμέσως μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου και ο Δ. Χριστόφιας επέκριναν τις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων για τη διακυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αυτές απομακρύνονται από την αρχή της δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας.

«Συμφωνήσαμε, είπε ο Γ. Παπανδρέου ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας για θέματα διακυβέρνησης ήταν αρνητικές, θα έλεγα και οπισθοδρομικές και ότι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, θα πρέπει να τηρηθεί η βάση των συνομιλιών, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν, διότι πιστεύουμε πως τα προβλήματα λύνονται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας ειδικών νομικών «οι οποίοι θα συνδράμουν την Κυπριακή Κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική τους ομάδα, σε ό,τι χρειαστεί».

Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μας, στηρίζουμε τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης κυπριακής λύσης, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Μιας λύσης, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του Κυπριακού κράτους και την αποτελεσματική συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μιας λύσης, που θα έχει ως συνέπεια τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και της διαίρεσης της νήσου».

Απορριπτέες οι προτάσεις για τη διακυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο Δ. Χριστόφιας έκανε λόγο για «αγαστή συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε ότι «διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων ως προς την εκτίμηση γενικότερα της κατάστασης και διαπιστώθηκε ότι οι χειρισμοί μας βρίσκονται σε ορθό δρόμο».

Αναφορικά με τις προτάσεις Ταλάτ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι το «χαρτί το οποίο μας έχει διαβιβάσει μέσω των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επεξεργάστηκαν στην Αγκυρα, είναι και αδιάλλακτο, είναι και αρνητικό, είναι και απαράδεκτο και δεν το δεχτήκαμε εμείς ως βάση για διαπραγμάτευση».

Ωστόσο, είπε, «ελπίζω στο δεύτερο γύρο των εντατικών συνομιλιών, η στάση του κ. Ταλάτ να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική πρόοδο με περισσότερες συγκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι δε θέλει να προδικάσει ναυάγιο των συνομιλιών, αλλά «είναι απαράδεκτες οι λεγόμενες προτάσεις, τις απορρίπτουμε και δε δεχόμεθα να τις συζητήσουμε».

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει συνεχής διαβούλευση με την τουρκοκυπριακή πλευρά «για την περίοδο πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, και ανάλογα και με τα αποτελέσματα των εκλογών, ασφαλώς θα έχουμε μια συνεχή διαβούλευση και εντός της Κύπρου».

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα απαντήσει στην επιστολή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και πως με αφορμή και τη συνάντηση με τον Δ. Χριστόφια «θα συμπεριλάβω και περαιτέρω σκέψεις σ' αυτή μου την επιστολή». Ανακοίνωσε ακόμα ότι μέσω της επιστολής αυτής θα προσκαλεί τον Τ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε ακόμα με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, με τους προέδρους του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με τον πρόεδρο της Βουλής.

ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΜΥΡΝΗΣ
Διαπραγμάτευση ΝΑΤΟικών προδιαγραφών

Σε διαπραγμάτευση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη βάση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, εξελίσσεται η ενδονατοϊκή διαδικασία για τις διευθετήσεις που αφορούν την επιχειρησιακή ευθύνη και τη διανομή των θέσεων στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία, όπως αυτά προκύπτουν από την αναπροσαρμογή της δομής διοίκησης της λυκοσυμμαχίας.

Η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνει το όλο θέμα στο ζήτημα του αν υπάρχει ή όχι εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου διοικητή στο υπό ίδρυση ΝΑΤΟικό κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων (CAOC4), επί του οποίου άλλωστε γίνονται και οι σχετικές διαβουλεύσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Μένει έτσι στη σκιά το σοβαρό θέμα του επιχειρησιακού ελέγχου και των ορίων ευθύνης, που όπως δείχνουν τα πράγματα έχει κλείσει με την αποδοχή από την ελληνική πλευρά της κατάργησης των εθνικών ορίων ευθύνης και την ελληνοτουρκική συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική εποπτεία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φέρεται δήθεν να εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο για το σύνολο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αν τελικά οι ΝΑΤΟικοί εταίροι επιμείνουν στην τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στη Λάρισα και αν δεν υπάρχουν «οι διασφαλίσεις ως προς την παρουσία μας και στη Σμύρνη» όπως είχε πει πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ