ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Συνεχίζεται η προσπάθεια ποινικοποίησης του μαθητικού κινήματος

Αμεση απάντηση από τους ίδιους τους μαθητές, την ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ

Κάθε δίκαιος αγώνας, κάθε αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία πιστή στο «όπου δεν πίπτει ...παραπλάνηση, πίπτει καταστολή» χρησιμοποιεί τους πάσης φύσεως κατασταλτικούς μηχανισμούς με σκοπό την ποινικοποίηση αγώνων, προκειμένου να σιγουρέψει την εδραίωση των ταξικών φραγμών και συγχρόνως επιχειρεί να επιβάλει - στις συνειδήσεις - μια πλασματική διαχωριστική γραμμή «νόμιμων και παράνομων» αγώνων. Ετσι, μετά τα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Σάμου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «χτυπάει» με εισαγγελείς και πταισματοδίκες στην Εύβοια.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες κλήθηκαν σε απολογία στο Πταισματοδικείο μαθητές των ΕΠΑΛ Χαλκίδας. Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε σε μαθητές του Λυκείου Κανήθου ότι καλούνται σε απολογία αύριο Πέμπτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά έχουν οι μαθητές του 4ου Λυκείου Χαλκίδας... Οι μαθητές των παραπάνω σχολείων είχαν προχωρήσει το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2009 σε καταλήψεις των σχολείων τους, μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Οι μαθητές διεκδικούσαν την άμεση επίλυση κτιριακών προβλημάτων (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα ΕΠΑΛ και το 4ο Λύκειο Χαλκίδας ανήκουν στο επικίνδυνο σχολικό συγκρότημα του Βούρκου, χτισμένα σε σαθρό έδαφος, με σοβαρό πρόβλημα στατικότητας), με αίτημα αιχμής την ανάγκη τους για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σχολείο, να μην αναγκάζονται - ιδιαίτερα οι μαθητές των ΕΠΑΛ - να εργάζονται παράλληλα με το σχολείο.

Οι παραπάνω εξελίξεις ήδη έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά σχολείων, φορέων και συλλογικών οργάνων. Το 4ο Λύκειο Χαλκίδας με ψήφισμά του, το οποίο από σήμερα διακινείται σε όλα τα σχολεία της περιοχής, καταδικάζει «κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος, που στόχο έχει να μας φιμώσει και να συκοφαντήσει τον αγώνα μας. Συμπαραστεκόμαστε στους συμμαθητές μας από την Κάνηθο και τα ΕΠΑΛ και απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων. Προειδοποιούμε πως κάθε τέτοια πράξη θα μας βρει μπροστά όλους τους μαθητές ενωμένους. Απαιτούμε: Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες μας και στέλνει τους εισαγγελείς στα σχολεία μας». Το ψήφισμα στηρίζει με απόφασή της η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Την προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του, στην οποία υπογραμμίζεται:

«Επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών έχει στηθεί εδώ και λίγο καιρό στα σχολεία της Χαλκίδας. Πταισματοδίκης και εισαγγελέας καλούν τους μαθητές να απολογηθούν επειδή αποφάσισαν αγωνιστικά να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Μετά τις ανακρίσεις που έγιναν σε μαθητές του ΕΠΑΛ για τις καταλήψεις του Νοέμβρη - Δεκέμβρη, τώρα καλούνται και οι μαθητές του Λυκείου Κανήθου και ο κατάλογος συνεχίζεται με το 4ο Λύκειο. Η κατάσταση αυτή επικρατεί σε όλη την Ελλάδα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Οι τρομοκρατικές αυτές ενέργειες που γίνονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεχίζει τα έργα της ΝΔ, δεν είναι τυχαίο φαινόμενο, ούτε μεμονωμένο. Γίνονται σε μια περίοδο που η κατάσταση για τους μαθητές και τις οικογένειές τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και φοβούνται την αντίδρασή μας. Γίνονται παντού, στα σχολεία, στους χώρους που δουλεύουν οι γονείς μας, στα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια, βγάζοντας παράνομη και καταχρηστική κάθε διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, στη μόρφωση, στην εργασία, στην υγεία, στη ζωή συνολικά. Δε διστάζουν ακόμα και να χρησιμοποιήσουν βία όταν βλέπουν ότι οι απειλές τους δεν πιάνουν.

Η ΚΝΕ στηρίζει τον αγώνα των μαθητών για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Καταδικάζει κάθε πράξη ποινικοποίησης του αγώνα τους και προτρέπει όλο το λαό, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν την Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΕΙ
Ξεκίνησε η «συναίνεση» για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να δημιουργήσει, από νωρίς, κλίμα «συναίνεσης» για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, που «σπάει» τη μόρφωση σε δεξιότητες, γνώσεις και ικανότητες

Το αίτημα για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα για τους σπουδαστές και τους αποφοίτους των ΤΕΙ δεν ικανοποιείται με την πολιτική της ΕΕ. Μόνο αυταπάτες σπέρνονται...

Eurokinissi

Το αίτημα για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα για τους σπουδαστές και τους αποφοίτους των ΤΕΙ δεν ικανοποιείται με την πολιτική της ΕΕ. Μόνο αυταπάτες σπέρνονται...
«Σύγκλιση απόψεων» διαπιστώθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετου με πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού. Σε ποιο θέμα; Στην υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης για τη δημιουργία 8 επιπέδων προσόντων που θα κατατάσσονται οι πτυχιούχοι. Συγκεκριμένα, η «σύγκλιση» υπήρξε ως προς το ότι «οι πτυχιούχοι ανάλογα με τα προσόντα τους, πτυχία, μεταπτυχιακά, θα πρέπει να εντάσσονται σε επίπεδα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών».

Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει πως θα συγκροτήσει, μέσα στο 2010, ένα Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι «σπάει» η μόρφωση σε τρεις κατηγορίες (γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες) και χωρίζεται σε 8 επίπεδα. Το αποτέλεσμα θα είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μαθητές, οι σπουδαστές να κυνηγούν πιστωτικές μονάδες, απ' τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τα κολέγια, τα ΙΕΚ, τις ημερίδες και απ' όποια άλλη «εκπαιδευτική» δραστηριότητα μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η δεύτερη σύγκλιση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού, ήταν το ότι «τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ θα πρέπει να τους δίνουν δυνατότητα αυτοτελούς έργου ορισμένης έκτασης ανά γνωστικό αντικείμενο». Στην ουσία σπέρνει αυταπάτες στους σπουδαστές των ΤΕΙ, τάζοντας ότι θα μοιράσει μέρος της «πίτας» του τομέα κατασκευών, σε ορισμένες ειδικότητες. Τα επαγγελματικά δικαιώματα, βέβαια, καταργούνται στην πράξη, αφού τελικά τα ορίζει η «ελεύθερη αγορά» και οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Οι επιχειρήσεις θα είναι αυτές που θα κρίνουν.

Η χθεσινή συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου με θέμα τα επαγγελματικά δικαιώματα και συμμετείχαν οι πρυτάνεις του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρης, του Πανεπιστημίου Πατρών Σ. Κουμπιάς, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γ. Ζέρβας, του Πολυτεχνείου Κρήτης Ι. Γρυσπολάκης και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, Αθήνας Δ. Νίνος, Πειραιά Λ. Βρυζίδης, Πάτρας Σ. Καπλάνης και Θεσσαλονίκης Π. Καρακολτζίδης.

ΜΕΝΕΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για τη σχολική στέγη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Μενεμένης πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαθητές Ρομ μαζί με τους γονείς τους, απαιτώντας εδώ και τώρα λύση του στεγαστικού προβλήματος, καταρχήν με τη μεταφορά των μαθητών σε νέο ασφαλές κτίριο και ταυτόχρονα με την επίσπευση των διαδικασιών για την ανέγερση νέων διδακτηρίων. Το 3ο και 5ο Δημοτικό Διαπολιτισμικό Σχολείο, στο οποίο φοιτούν 430 μαθητές, έχει κριθεί ακατάλληλο από το 2002 μετά από έλεγχο των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας. Το 2007 στον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι το νέο σχολείο θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά. 8 χρόνια πέρασαν και οι μαθητές εξακολουθούν να κάνουν μάθημα στο ακατάλληλο κτίριο. Ενα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1974 από τη ΜΟΜΑ για να ικανοποιήσει ανάγκες προσωρινής μετεγκατάστασης μαθητών.

Προκλητικός εμφανίσθηκε ο Δήμαρχος Μενεμένης, δήλωσε πως δεν κατανοεί το λόγο της κινητοποίησης, γιατί, λέει, το πρόβλημα σχολικής στέγης βαίνει προς λύση, με το έργο ανέγερσης του 3ου Δημοτικού να οδεύει προς τη δεύτερη δημοπράτηση στις 10 Φλεβάρη και την κατασκευή του 5ου Δημοτικού να βρίσκεται στη φάση έκδοσης άδειας ανοικοδόμησης.

Δηλαδή σε περίπου δύο χρόνια. Οι γονείς απαιτούν να σταματήσει ο εμπαιγμός, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ανέγερση των νέων σχολείων και να προχωρήσει άμεσα η προσωρινή μετεγκατάσταση των μαθητών σε ασφαλές κτίριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ