Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Συνεχίζεται η προσπάθεια ποινικοποίησης του μαθητικού κινήματος

Αμεση απάντηση από τους ίδιους τους μαθητές, την ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ

Κάθε δίκαιος αγώνας, κάθε αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία πιστή στο «όπου δεν πίπτει ...παραπλάνηση, πίπτει καταστολή» χρησιμοποιεί τους πάσης φύσεως κατασταλτικούς μηχανισμούς με σκοπό την ποινικοποίηση αγώνων, προκειμένου να σιγουρέψει την εδραίωση των ταξικών φραγμών και συγχρόνως επιχειρεί να επιβάλει - στις συνειδήσεις - μια πλασματική διαχωριστική γραμμή «νόμιμων και παράνομων» αγώνων. Ετσι, μετά τα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Σάμου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «χτυπάει» με εισαγγελείς και πταισματοδίκες στην Εύβοια.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες κλήθηκαν σε απολογία στο Πταισματοδικείο μαθητές των ΕΠΑΛ Χαλκίδας. Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε σε μαθητές του Λυκείου Κανήθου ότι καλούνται σε απολογία αύριο Πέμπτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά έχουν οι μαθητές του 4ου Λυκείου Χαλκίδας... Οι μαθητές των παραπάνω σχολείων είχαν προχωρήσει το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2009 σε καταλήψεις των σχολείων τους, μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Οι μαθητές διεκδικούσαν την άμεση επίλυση κτιριακών προβλημάτων (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα ΕΠΑΛ και το 4ο Λύκειο Χαλκίδας ανήκουν στο επικίνδυνο σχολικό συγκρότημα του Βούρκου, χτισμένα σε σαθρό έδαφος, με σοβαρό πρόβλημα στατικότητας), με αίτημα αιχμής την ανάγκη τους για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σχολείο, να μην αναγκάζονται - ιδιαίτερα οι μαθητές των ΕΠΑΛ - να εργάζονται παράλληλα με το σχολείο.

Οι παραπάνω εξελίξεις ήδη έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά σχολείων, φορέων και συλλογικών οργάνων. Το 4ο Λύκειο Χαλκίδας με ψήφισμά του, το οποίο από σήμερα διακινείται σε όλα τα σχολεία της περιοχής, καταδικάζει «κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος, που στόχο έχει να μας φιμώσει και να συκοφαντήσει τον αγώνα μας. Συμπαραστεκόμαστε στους συμμαθητές μας από την Κάνηθο και τα ΕΠΑΛ και απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων. Προειδοποιούμε πως κάθε τέτοια πράξη θα μας βρει μπροστά όλους τους μαθητές ενωμένους. Απαιτούμε: Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες μας και στέλνει τους εισαγγελείς στα σχολεία μας». Το ψήφισμα στηρίζει με απόφασή της η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Την προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του, στην οποία υπογραμμίζεται:

«Επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών έχει στηθεί εδώ και λίγο καιρό στα σχολεία της Χαλκίδας. Πταισματοδίκης και εισαγγελέας καλούν τους μαθητές να απολογηθούν επειδή αποφάσισαν αγωνιστικά να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Μετά τις ανακρίσεις που έγιναν σε μαθητές του ΕΠΑΛ για τις καταλήψεις του Νοέμβρη - Δεκέμβρη, τώρα καλούνται και οι μαθητές του Λυκείου Κανήθου και ο κατάλογος συνεχίζεται με το 4ο Λύκειο. Η κατάσταση αυτή επικρατεί σε όλη την Ελλάδα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Οι τρομοκρατικές αυτές ενέργειες που γίνονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεχίζει τα έργα της ΝΔ, δεν είναι τυχαίο φαινόμενο, ούτε μεμονωμένο. Γίνονται σε μια περίοδο που η κατάσταση για τους μαθητές και τις οικογένειές τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και φοβούνται την αντίδρασή μας. Γίνονται παντού, στα σχολεία, στους χώρους που δουλεύουν οι γονείς μας, στα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια, βγάζοντας παράνομη και καταχρηστική κάθε διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, στη μόρφωση, στην εργασία, στην υγεία, στη ζωή συνολικά. Δε διστάζουν ακόμα και να χρησιμοποιήσουν βία όταν βλέπουν ότι οι απειλές τους δεν πιάνουν.

Η ΚΝΕ στηρίζει τον αγώνα των μαθητών για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Καταδικάζει κάθε πράξη ποινικοποίησης του αγώνα τους και προτρέπει όλο το λαό, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν την Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ