ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδεύει και απειλεί τους αγρότες

Να ενεργοποιήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να σύρουν την αγροτιά στον «διάλογο» - απάτη επιχειρούν με ένα στόμα τα κυβερνητικά στελέχη

Τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και τα «πλοκάμια» του στημένου «διαλόγου», επιστρατεύουν τα κυβερνητικά στελέχη για να σπάσουν τα μπλόκα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αξιοποιώντας τις απειλητικές παρεμβάσεις των εισαγγελικών αρχών και προτάσσοντας την προάσπιση δήθεν του «δημοσίου συμφέροντος», επιχειρεί αφ' ενός να ποινικοποιήσει τον αγώνα των μεσαίων και φτωχών αγροτών και αφ' ετέρου να στρέψει εναντίον τους άλλες κοινωνικές ομάδες. Το στίγμα των αντιδραστικών κυβερνητικών μεθοδεύσεων έδωσε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν επιδιώκει δυναμικές λύσεις, αλλά δυναμικό διάλογο», κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως διαφάνηκε από την σύσκεψη, είναι να περιμένει μέχρι την έναρξη του «διαλόγου» τη Δευτέρα και να μην «προχωρήσει σε δυναμική επέμβαση» εναντίον των αγροτικών κινητοποιήσεων, επιδιώκοντας να εγκλωβίσει τους αγρότες στις «δαγκάνες» του διαλόγου.

Θέλει να βάλει όρια στους αγώνες

Δίνοντας αυτό ακριβώς το στίγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε: «Εμείς καλούμε όλους τους αγρότες να έρθουν στο διάλογο. Να σταματήσουν, δηλαδή, τα μπλόκα για να μην υπάρχει και κοινωνική αναταραχή και να μην υπάρχουν τάξεις οι οποίες αντιστρέφονται και έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα».

Οι απειλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «κοινωνικής αναταραχής» έχουν στόχο να δημιουργήσουν κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των αγροτών και άλλων κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να δοθεί το άλλοθι στην κυβέρνηση για να ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στήριξε πλήρως τις παρεμβάσεις των εισαγγελέων σημειώνοντας ότι «κάνουν τη δουλειά τους», όταν «διαπιστώνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο παράπτωμα». Ο Γ. Πεταλωτής επίσης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει «σχέδιο για να διασφαλίσει και την ελεύθερη συγκοινωνία και την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας, λέγοντας ότι «οι αγώνες των αγροτών όπως και κάθε άλλης ομάδας είναι θεμιτοί και νόμιμοι, χωρίς όμως να θίγουν το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των άλλων ομάδων εμποδίζοντάς τους να επιβιώσουν».

Τους παραπέμπει στην ...αγορά

Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό των αγροτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η «κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει και πάλι ψίχουλα στους αγρότες για να τους πείσει να ανοίξουν το δρόμο». Οταν όμως επισημάνθηκε από το «Ρ» ότι οι αγρότες δεν ζητάνε ψίχουλα αλλά εγγυημένη τιμή στα προϊόντα τους, ανέφερε:

«Ως προς τις εγγυημένες τιμές, είναι ένα μεγάλο θέμα. Εχει σχέση και με τις κοινοτικές επιβολές και με τις κοινοτικές δεσμεύσεις που έχουμε. Και επιτέλους, θα πρέπει να δώσουμε και ορίζοντα, έτσι ώστε οι αγρότες να απελευθερωθούν, να έχουν διαφορετικό προσανατολισμό και στις αγροτικές τους παραγωγές και στην ύπαρξή τους ως επαγγελματική τάξη, με προβλήματα και με δικαιώματα».Δηλαδή να επιβιώσουν με βάση τους κανόνες της αγοράς!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Λαθροχειρίες και ψεύδη

Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο να εμπαίξει την αγροτιά, χωρίς να δίνει καμία λύση και καμία ουσιαστική απάντηση

Εκτός από την ευθεία τρομοκράτηση της φτωχής αγροτιάς, η κυβέρνηση επιστρατεύει και το «καραμπινάτο» ψέμα για να διαστρεβλώσει και να συκοφαντήσει τις κινητοποιήσεις της. Χτες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση - νον πέιπερ με την οποία προσπαθεί να «απαντήσει» στα αιτήματα των αγροτών, όμως στην πραγματικότητα αποκαλύπτει την ταξικότητα της πολιτικής που εφαρμόζει και την προσήλωσή της στις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ. Και στην ουσία δε δίνεται καμιά απάντηση πώς θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Στην ανακοίνωση, το αίτημα για εγγυημένες τιμές μετατρέπεται σε αίτημα για «εγγυημένο εισόδημα βάσει των Κοινοτικών Επιδοτήσεων». Εκεί αναφέρεται ότι το ύψος των επιδοτήσεων φτάνει ετησίως τα 2,8 δισ. ευρώ. Μόνο που «ξεχνούν» να αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, το 80% των ενισχύσεων κατευθύνεται στους μεγαλοαγρότες, στους μεγαλέμπορους, στους μεταποιητές και στους τραπεζίτες και ό,τι απομένει μοιράζεται στο 80% των αγροτών. Κι από κοντά η Κ. Μπατζελή θέτει το ψευτοδίλημμα αν θέλουν οι παραγωγοί να γίνει περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων για να υπάρξει εγγυημένο εισόδημα. Αυτό κι αν είναι κοροϊδία. Γιατί η περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων αποκόβει ακόμα περισσότερο τις επιδοτήσεις από την παραγωγή και οδηγεί στη συγκέντρωση των δικαιωμάτων και των χωραφιών στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών.

Αναφορικά με την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, το υπουργείο υποστηρίζει απατηλά ότι μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να υπολογιστεί, εξαιτίας έλλειψης στοιχείων και άρα ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα οδηγούσε σε ανισότητες μεταξύ παραγωγών διαφορετικών περιοχών και διαφορετικών προϊόντων. Εδώ και αν μιλάμε για άθλιο ψεύδος και υποκρισία, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος, η «Εurostat», υπολογίζουν σε μηνιαία βάση τους συντελεστές κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα, που αποδεικνύουν την τραγική κατρακύλα των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Βέβαια, καταλήγει, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αν βρισκόταν τρόπος, τότε η ΕΕ θα ...μάλωνε την κυβέρνηση και θα ζητούσε πίσω τα χρήματα...

Αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, υποστηρίζει ότι οι αγρότες πληρώνουν ...λίγα, «μόλις» 21 ευρώ/τόνο. Ξεχνά πάλι ότι η επιστροφή αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως επίσης ότι για τους εφοπλιστές και τις αεροπορικές εταιρείες, το πετρέλαιο είναι αφορολόγητο. Αλλά είπαμε, ταξική είναι η πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφέρεται επίσης στην επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στους αγρότες και στην αύξηση του συντελεστή επιστροφής από το 7 στο 11%. Ακόμη μια λαθροχειρία, αφού η επιστροφή ΦΠΑ υπολογίζεται επί των εμπορικών τιμών, οι οποίες έχουν καταρρεύσει, ενώ πάλι μένουν απ' έξω οι μη κατά κύριο επάγγελμα.

Τέλος υποστηρίζει ότι το ζήτημα του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη θα λυθεί μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, δηλαδή να μπουν σε διάλογο οι αγρότες για το ποιοι και πόσοι απ' αυτούς θα ξεπαστρευτούν. Αλλά στο δημόσιο διάλογο η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει προτείνει ήδη ότι όσοι παίρνουν κάτω από 200 ευρώ, θα πρέπει να τους κοπούν οι επιδοτήσεις.

Κοροϊδίας συνέχεια...

Χτες το απόγευμα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έβγαλε μια ακόμα ανακοίνωση κοροϊδίας της αγροτιάς για να δηλώσει ότι πληρώθηκαν οι εξισωτικές ενισχύσεις των προηγούμενων χρόνων και τι χρήματα θα καταβληθούν για τις ποιοτικές ενισχύσεις που προβλέπει ο έλεγχος υγείας της νέας ΚΑΠ και να δημιουργήσει την απατηλή αίσθηση ότι το 50% που κόβεται από την επιδότηση των καπνοπαραγωγών θα γυρίσει πίσω στην τσέπη τους. Ομως η υπουργός και χτες και διά ανακοινώσεων και διά δηλώσεών της στα ΜΜΕ δεν έδωσε καμία απάντηση στα όσα θέτει η αγωνιζόμενη αγροτιά.

Ολα τα παραπάνω άλλωστε συζητήθηκαν χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ για θέματα αγροτικής ανάπτυξης όπου επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει με κάθε μέσο τις προγραμματικές δεσμεύσεις της απέναντι στα μονοπώλια και την ΕΕ.

Εξωθεν συνδρομή στις πιέσεις

Στο «κλαμπ των προθύμων» για την ποινικοποίηση των μπλόκων της αγροτιάς εντάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ζητώντας την παρέμβαση της ΕΕ για τερματισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ζητά να παρέμβει άμεσα η ΕΕ «για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Ελληνες αγρότες». Με προκλητικό ύφος ο Μπ. Μπορίσοφ και αξιοποιώντας τις ευρωνενωσιακές αντιδραστικές συνθήκες αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να άρουν τα εμπόδια αυτά και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μάλιστα, ο ίδιος με συνέντευξή του στη Βουλγαρική τηλεόραση με μορφή τελεσιγράφου δήλωσε ότι θα περιμένει μέχρι σήμερα «να ανοίξουν οι (συνοριακοί) σταθμοί», αλλιώς όπως είπε θα ζητήσει «να επιβληθούν κυρώσεις και να αποζημιωθούμε για τις απώλειές μας».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δράση ενάντια στα μπλόκα

Ενεργό δράση ενάντια στα μπλόκα της φτωχομεσαίας αγροτιάς αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ, αποδοκιμάζοντας από τη μια μετά βδελυγμίας τη μορφή αυτή του αγώνα, ενώ από την άλλη επιχειρεί να αποτρέψει τους «δικούς της» να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας των αγροτικών κινητοποιήσεων αποτελεί και η επιλογή του Α. Σαμαρά να συναντηθεί σήμερα το πρωί στη Ρηγίλλης με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, το οποίο, ως γνωστόν, έχει αποκηρύξει τα μπλόκα των αγροτών και κάνει ό,τι μπορεί για να τα υπονομεύσει. Ενόψει της σημερινής συνάντησης, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γ. Κασαπίδης είχε χτες συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχα. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία και οι βουλευτές όχι μόνο δεν έχουν συναντήσεις με τους αγωνιζόμενους αγρότες, αλλά ρίχνουν το βάρος τους προκειμένου να αποτρέψουν τη συμμετοχή των «γαλάζιων» αγροτών στα μπλόκα.

Κατά των μπλόκων τάσσεται ανοικτά ο γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής Θ. Κοκκινούλης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «συνδικαλιστική αυτοκτονία (!) το κλείσιμο των δρόμων στη Λάρισα και τη Θεσσαλία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ