ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Εξορμήσεις στις σχολές με το ερωτηματολόγιο

Αφορμή για συζήτηση για τα προβλήματα των φοιτητών και των σπουδαστών και την άμεση σχέση που έχουν με το σχεδιασμό του κεφαλαίου, στους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους, αποτελεί το ερωτηματολόγιο που διακινεί στις σχολές το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές του ΜΑΣ με ανακοινώσεις σε αμφιθέατρα, με συζητήσεις στα τραπεζάκια, καλούν τους συναδέλφους τους να ψηφίσουν στο «δημοψήφισμα». Για παράδειγμα, χτες, στην ΑΣΟΕΕ, όπου έχει ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος, το ΜΑΣ ζήτησε λίγο χρόνο απ' τους φοιτητές, ενημερώνοντάς τους για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για τη Διά Βίου Μάθηση, αλλά και για την απεργία που καλούν στις 10 Φλεβάρη οι ταξικές δυνάμεις. Μοιράστηκε το ερωτηματολόγιο και αρκετοί φοιτητές το συμπλήρωσαν και ψήφισαν στην κάλπη του «δημοψηφίσματος».

Η κουβέντα πήγε στη «συναίνεση» που ζητά η κυβέρνηση για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το κόστος της κρίσης, στις διαβουλεύσεις που κάνει για να δημιουργήσει επίφαση δημοκρατικότητας. Ο Γιάννης Τζώγας απ' το ΜΑΣ τόνισε στο «Ρ» ότι με την πρωτοβουλία του ερωτηματολογίου επιδιώκεται όχι μόνο να προβληματιστούν οι φοιτητές, αλλά και να οργανώσουν την πάλη τους και να λάβουν μέρος στους αγώνες, μαζί με τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα που το ΜΑΣ παλεύει για την οργάνωση της πάλης, η ΠΑΣΠ είναι συνεπής στο ρόλο της και προσπαθεί να εγκλωβίσει τους φοιτητές και τους σπουδαστές στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής. Ρωτάει τους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ, μέσα απ' την ιστοσελίδα της, αν πιστεύουν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα βγάλουν τη χώρα απ' την κρίση. «Επιτρέπει» τρεις απαντήσεις: α)Απαιτούνται πιο σκληρά μέτρα όπως προτείνει η ΕΕ, β)Τα μέτρα είναι αρκετά και κατανέμουν δίκαια τα βάρη στους πολίτες, γ)Τα μέτρα επαρκούν αλλά θα πλήξουν και πάλι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Με λίγα λόγια, ψευτοδιαχωρισμός κυβέρνησης - ΕΕ και κλίμα «συναίνεσης» στο ότι απαιτούνται μέτρα για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση του...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σχέδιο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Σε «συνολική αναμόρφωση» της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, από το Σεπτέμβριο του 2011, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, επικαλούμενο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η ανακοίνωση έγινε μετά από σύσκεψη της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου και της υφυπουργού Ε. Χριστοφιλοπούλου, με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι ελλείψεις, με καθυστερήσεις βιβλίων, και η απαξίωση, με την άθλια υλικοτεχνική υποδομή, είναι, όντως, μια πραγματικότητα, αλλά η κυβέρνηση δε θυμήθηκε τυχαία τους μαθητές των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, που βιώνουν, με το χειρότερο τρόπο, τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να υλοποιήσει το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ταξικό «ξεκαθάρισμα» από νωρίς. Θέλει να δώσει «κύρος» στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και για να γίνει πιο «ελκυστική» για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Στόχος είναι να φτιαχτεί μια στρατιά ευέλικτων και μισομορφωμένων εργαζομένων, για τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για τον ταξικό διαχωρισμό σε όλο του το μεγαλείο.

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η ολοκληρωμένη μόρφωση για όλους, σ' ένα ενιαίο δημόσιο 12χρονο σχολείο για όλους, είναι στοιχειώδης απαίτηση. Παρ' όλα αυτά, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, δεν ενδιαφέρονται για το αυτονόητο. Αντίθετα, θέλουν να φτιάξουν γρανάζια για να λειτουργήσει η «ελεύθερη αγορά», δηλαδή η γιγάντωση των κερδών των επιχειρήσεων. Αυτό κρύβεται πίσω απ' την «εύηχη» διατύπωση του υπουργείου: «Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη δομή, στην οργάνωση, και τη λειτουργία της με συνέπεια τη μείωση του μαθητικού δυναμικού της και σοβαρές επιπτώσεις στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας». Οι αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, «φυσικά», δεν είναι οι ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών τους...

ΧΑΛΚΙΔΑ
«Οχι» στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Πορεία προς το Πταισματοδικείο Χαλκίδας κάνουν σήμερα οι μαθητές, στις 12.30 το μεσημέρι, από την πλατεία Αγοράς

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Εύβοια απέναντι στην προσπάθεια ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των μαθητών για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι μαθητές από διάφορα σχολεία της Χαλκίδας καλούνται τις τελευταίες μέρες στο Πταισματοδικείο για να απολογηθούν για τις καταλήψεις στα σχολεία τους το τελευταίο δίμηνο του 2009. Σήμερα, έχουν κληθεί στο Πταισματοδικείο μαθητές από το Λύκειο Κανήθου.

Το 4ο Λύκειο Χαλκίδας καλεί τα σχολεία της περιοχής να συμμετάσχουν σήμερα στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει στις 12:30 το μεσημέρι, από την πλατεία Αγοράς και θα καταλήξει στο Πταισματοδικείο. Την ίδια στιγμή το ψήφισμα του 4ου Λυκείου στηρίζεται και από το 1ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας, ενώ συνεχίζεται η κυκλοφορία του από το ένα σχολείο στο άλλο. Το ψήφισμα καταδικάζει «κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος, που στόχο έχει να μας φιμώσει και να συκοφαντήσει τον αγώνα μας (...) Προειδοποιούμε πως κάθε τέτοια πράξη θα μας βρει μπροστά όλους τους μαθητές ενωμένους. Απαιτούμε: Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες μας και στέλνει τους εισαγγελείς στα σχολεία μας». Το ψήφισμα στηρίζει με απόφασή της η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Από 1 μέχρι 22 Φλεβάρη θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση - δήλωση στο Λύκειό τους, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ - Ομάδα Β') για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Oλοι οι υποψήφιοι μπορούν να προμηθευτούν τις αιτήσεις είτε από το Λύκειό τους, είτε από το διαδίκτυο (www.ypepth.gr) και να τις υποβάλλουν στο Λύκειό τους (όπου φοιτούν ή σε αυτό που αποφοίτησαν). Για τους απόφοιτους προηγούμενων ετών απαιτούνται μαζί με την αίτηση και κάποια επιπλέον δικαιολογητικά.

Ολες οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι η ημερομηνία 22 Φλεβάρη είναι καταληκτική και εκπρόθεσμα δε θα γίνει δεκτή καμιά αίτηση.

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β') με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 22 Φλεβάρη να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

*** Κινητοποιήσεις για την επίλυση του προβλήματος σχολικής στέγης προαναγγέλλουν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 2ου Γενικού Λυκείου Ωραιοκάστρου και η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου. Στις 28 Γενάρη προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και προειδοποιούν με παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Οπως καταγγέλλουν, οι μαθητές σήμερα κάνουν μάθημα σε τρεις υπόγειες αίθουσες του κεντρικού κτιρίου και ένα πλαστικό οικίσκο ΚΙΒΟ, διαστάσεων περίπου 3Χ5 μέτρα. Οι έξι νέες αίθουσες που άρχισαν να κατασκευάζονται τον Αύγουστο του 2009 για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα έλλειψης αιθουσών, έπρεπε να παραδοθούν στις 15 Δεκέμβρη του 2009. Πλησιάζουμε στο τέλος του Γενάρη και ακόμη δεν έχουν παραδοθεί. Την ίδια ώρα η εργολήπτρια εταιρεία, προχώρησε σε διακοπή των εργασιών κατασκευής των έξι νέων αιθουσών, επικαλούμενη καθυστέρηση στην πληρωμή της από τη Νομαρχία.

*** Κλειστά παρέμειναν χτες εξαιτίας των χιονοπτώσεων και του παγετού, τα σχολεία του Εβρου στους Δήμους Ορφέα, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Μεταξάδων, Κυπρίνου, Βύσσας και Τριγώνου.

ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
«"Ελαστικός" εκπαιδευτικός σημαίνει αμόρφωτος λαός»

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς όλους της χώρας, για συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση αναπληρωτών - ωρομισθίων, το Σάββατο 23 Γενάρη, στην Αθήνα (Προπύλαια, 12 το μεσημέρι), απευθύνει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «η υπόθεση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση, που προωθείται περαιτέρω και με το νέο τρόπο προσλήψεων, είναι υπόθεση όλου του κλάδου αλλά και όλων των εργαζομένων, αφού ελαστικός εκπαιδευτικός σημαίνει αμόρφωτος λαός». Η ΕΛΜΕ δηλώνει στήριξη στην Επιτροπή Αγώνα των Ωρομισθίων Αναπληρωτών και απαιτεί σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, μαζικούς μόνιμους διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, κατάργηση του ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι - αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ανάλογη κινητοποίηση για τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές οργανώνεται το Σάββατο 23 Γενάρη και στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ