ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
Σήμερα η σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Πλούσια και πλατιά παρέμβαση ξεδιπλώνουν οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε κλάδο και κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς

Ειδικό βάρος πρέπει να δοθεί στην εργαζόμενη νεολαία (φωτ. από την προχτεσινή σύσκεψη του ΜΑΣ με εργαζόμενους φοιτητές - σπουδαστές)
Ειδικό βάρος πρέπει να δοθεί στην εργαζόμενη νεολαία (φωτ. από την προχτεσινή σύσκεψη του ΜΑΣ με εργαζόμενους φοιτητές - σπουδαστές)
Με στόχο τον έλεγχο της δουλειάς και το σχεδιασμό της δράσης τις επόμενες μέρες ώστε να μη μείνει ανεκμετάλλευτη ούτε μια μέρα μέχρι τις 10 Φλεβάρη πραγματοποιείται η σημερινή πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του 1ου ορόφου, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, καθημερινά συνεχίζονται οι περιοδείες και εξορμήσεις, ενώ αμείωτα μακραίνει η λίστα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφάσισαν να «νεκρώσουν» οι τόποι δουλειάς. Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το Σωματείο Ηλεκτροτεχνικών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Δέρματος - Υποδηματοποιίας Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες Κεντρικής Μακεδονίας, Σύνδεσμος Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Θεσσαλονίκης, Σωματείο Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Κλινικής «ΓΑΛΗΝΟΣ», Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης.

Χτες, τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε, σε διευρυμένη συνεδρίαση και η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ, ενώ σε 24ωρη απεργία προχωρούν στις 10 Φλεβάρη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Οι εργάτες συζητούν και παίρνουν μέτρα

Τα βήματά τους για την επιτυχία της επόμενης κρίσιμης μάχης της εργατικής τάξης καθορίζουν με Γενικές Συνελεύσεις, σήμερα: οι εργαζόμενοι στην «ΕΒΓΑ». Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10). Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚ Πειραιά. Το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, στο ΕΚΠ, στις 5.30 το απόγευμα.

Ακόμα, σε Γενική Συνέλευση καλεί το Σάββατο 30 Γενάρη, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Την Κυριακή 31 Γενάρη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Στις 3 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χίου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού, ενώ στις 6 Φλεβάρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας.

Επίσης:

  • Σήμερα, στις 6.30 μ.μ. η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου πραγματοποιεί σύσκεψη των εργοστασιακών σωματείων, στα γραφεία της (Σολωμού 65, 6ος).
  • Αύριο, Παρασκευή 29 Φλεβάρη και την Τετάρτη 3 Μάρτη, μετά από πρόταση της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι», ο Σύλλογος εργαζομένων στο «Τζάνειο» προχωρά σε δίωρη στάση εργασίας 7 μ.μ. - 9 μ.μ. και σύσκεψη εργαζομένων για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας.
  • Την Κυριακή 31 Γενάρη, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλεί σε σύσκεψη τους εργαζόμενους και τις εργοστασιακές επιτροπές του κλάδου, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της (Αριστοτέλους 11-15, 6ος ορ.). Εκεί, θα γίνει και η ετήσια κοπή της πίτας της Ενωσης.

Με απαιτητικότητα έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και οι οικοδόμοι, οπλισμένοι με τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Ηδη, πραγματοποίηθηκαν περιφερειακές συσκέψεις των πρωτοβάθμιων συνδικάτων σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Ηπειρο, Κρήτη, ενώ και μεταξύ άλλων ορίστηκαν εξορμήσεις, ομιλίες και περιοδείες σε οικοδομές, εργοτάξια και μεγάλα έργα σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο, Αίγιο, Πύργο, Αρτα, Καλαμάτα, Ηγουμενίτσα, Κοζάνη, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Φάρσαλα, Τρίπολη και Τρίκαλα.

Τη δράση του εντείνει και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττική «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», προχωρώντας σε περιοδείες και εξορμήσεις σε σχολές κατάρτισης του ΟΑΕΔ (χτες πήγε σε Αλιμο και Μοσχάτο) και αναδεικνύοντας το ειδικό βάρος που πρέπει να δοθεί στη νεολαία. Την επόμενη βδομάδα, το συνδικάτο πραγματοποιεί τρεις συσκέψεις, σε Μεσόγεια, Μενίδι και στο κέντρο της Αθήνας.

ΑΝΕΡΓΟΙ
Στις 10 Φλεβάρη διαδηλώνουν με το ΠΑΜΕ

Πώς θα συμβάλουν στην επιτυχία της απεργίας συζήτησαν χτες όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών στον Πειραιά

Η αγανάκτηση πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας (φωτ. πανό των σωματείων της Ζώνης έξω απ' τον ΟΑΕΔ)
Η αγανάκτηση πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας (φωτ. πανό των σωματείων της Ζώνης έξω απ' τον ΟΑΕΔ)
Σε αγωνιστική δράση μετατρέπουν οι άνεργοι ναυτεργάτες την οργή και αγανάκτησή τους για την πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκής Ενωσης που για λογαριασμό της κερδοφορίας των εφοπλιστών τους πετάει έξω από τα καράβια και τους ωθεί στην εξαθλίωση.

Η μαζική σύσκεψη, που διοργάνωσε χτες το πρωί η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, ήταν σαφές δείγμα γραφής για τις διαθέσεις τους. Κατέληξαν, μετά από πλούσια συζήτηση, ότι ενωμένοι με τους μπαρκαρισμένους συναδέλφους τους, οργανώνουν τις δυνάμεις τους, συστρατεύονται με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τις δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης και του ΠΑΜΕ, συμμετέχουν αποφασιστικά και δυναμικά στην προετοιμασία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη και διεκδικούν δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μέτρα ουσιαστικής προστασίας μέχρι να ξαναβρούν μπάρκο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ναυτεργάτες από τα εγκαταλειμμένα πληρώματα 7 πλοίων, που με τον αγώνα τους και συσπειρωμένοι με τις δύο ναυτεργατικές Ενώσεις, κατάφεραν να επιβάλουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης από τον Μιχάλη Κεραμόπουλο εκπρόσωπο της Επιτροπής, τον Θωμά Παπά από το προεδρείο του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τον Σάββα Τσιμπόγλου πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ και των ανέργων που πήραν το λόγο, ήταν εξοργιστικά για το πόσο ακριβά έχουν πληρώσει μέχρι τώρα οι ναυτεργάτες τη φιλοεφοπλιστική πολιτική, ενώ τώρα οι εφοπλιστές με τον αέρα που δίνει στα πανιά τους αυτή η πολιτική, επιχειρούν να «τελειώνουν» και με το τελευταίο ναυτεργατικό δικαίωμα, να μετατρέψουν τα καράβια σε πλωτά γκέτο, όπου θα κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία.

Αναφέρθηκε ότι από το 1980 μέχρι σήμερα, με απανωτές αποφάσεις (εγκριτικές πράξεις) των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πετάχτηκαν στη στεριά, από τα ποντοπόρα πλοία περίπου 100.000 Ελληνες ναυτεργάτες και αντικαταστάθηκαν με χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους, με τραγικά αποτελέσματα, εκτός όλων των άλλων, και για το ΝΑΤ. Στους εφοπλιστές δίνονται απλόχερα σωρός από προνόμια, φοροαπαλλαγές, απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές, επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, (πάνω από 100 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις έχουν προϋπολογιστεί για τις δήθεν «άγονες γραμμές») και πάει λέγοντας, η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων ναυτεργατών δεν μπορεί να πάρει, λόγω των προϋποθέσεων που τους θέτουν, ούτε το επίδομα ανεργίας της ντροπής των 294 ευρώ για τους έγγαμους!

Το επιστέγασμα όλων αυτών ήταν οι φράσεις που κυριάρχησαν στις ομιλίες των ναυτεργατών, «να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας και το δίκιο της τάξης μας», «οι αντοχές και οι ανοχές μας εξαντλήθηκαν, όλοι στον αγώνα».

Στους δρόμους βγαίνουν και οι υδραυλικοί

Στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των ΕΒΕ ανταποκρίνεται και ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Αθήνας

Νέες συμμετοχές δυναμώνουν το αγωνιστικό μέτωπο των ΕΒΕ, μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και βιοτεχνιών στις 10 του Φλεβάρη με παράλληλη διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το ΔΣ του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών Κλιματιστικών Εργων και Καυσίμων Αερίων Αθηνών και Περιχώρων αποφάσισε τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής. Μέχρι στιγμής, τις αποφάσεις τους έχουν ανακοινώσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, οι ηλεκτρολόγοι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες καθαριστηρίων, ενώ μια σειρά από σωματεία βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης στα διοικητικά συμβούλια. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων θα γίνει στις 10 του Φλεβάρη, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί.

Στην προκήρυξή της, η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει: «Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ. Τα ελλείμματα δεν είναι δικά μας, τα δημιούργησε η πολιτική τους. Ψάχνουν να βρουν εξιλαστήρια θύματα για την κρίση των μονοπωλίων. Καταργούν το ήδη απαράδεκτο χαμηλό αφορολόγητο (10.500 ευρώ). Συνεχίζουν και σκληραίνουν τα αντικειμενικά κριτήρια. Τα συνδυάζουν με δήθεν τεκμήρια διαβίωσης. Σχεδιάζουν αύξηση του ΦΠΑ. Επιβάλλουν νέα φορολογικά βάρη στα ΤΑΞΙ και στα μικρά φορτηγά ΔΧ. Μείωσαν κι άλλο τη χρηματοδότηση στον ΟΑΕΕ κατά 44% για το 2010. Προετοιμάζουν το έδαφος για μείωση των συντάξεων. Η "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να κυριαρχήσει σε κλάδους, όπως Υδραυλικοί, Ηλεκτρολόγοι, ΤΑΞΙ κλπ. Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας είναι ένα ακόμα δώρο στα πολυκαταστήματα».

Προσθέτει: «Οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αφοπλίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα» και κατηλήγει: «Οι αγρότες ήδη βρίσκονται στο δρόμο, οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν απεργία, μαζί τους κι εμείς. Ο αντίπαλος είναι κοινός. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τα μονοπώλια. ΟΧΙ στη νέα φορο-ληστεία. ΟΧΙ στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Αντιστεκόμαστε: Στη νέα φοροεισπρακτική επιδρομή, στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Στο εκβιαστικό μέτρο του κλεισίματος των χρήσεων. Στις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Στη μείωση των συντάξεων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ELITE»
«Κατεβαίνουμε όλοι στην απεργία»

Στο εργοστάσιο όπου συνεχίζεται ο πολυήμερος αγώνας κόπηκε χτες η πρωτοχρονιάτικη πίτα του κλαδικού συνδικάτου

«Χρόνια πολλά Elite» έγραφε η πίτα του συνδικάτου που έφτιαξαν οι ίδιες οι εργάτριες
«Χρόνια πολλά Elite» έγραφε η πίτα του συνδικάτου που έφτιαξαν οι ίδιες οι εργάτριες
Με αισιοδοξία και μαχητικότητα, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος νομού Αττικής, έκοψε χτες το πρωί την ετήσια πίτα του, στο εργοστάσιο της ELITE, μαζί με τους εργάτες και τις εργάτριες που δίνουν εδώ κι ενάμιση μήνα τη μάχη να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, η γιορτή αυτή, εξελίχθηκε και σε ένα μαχητικό κάλεσμα για μαζική και δυναμική συμμετοχή, για τη μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη.

«Ο αγώνα για να έχει αποτελέσματα πρέπει να είναι επίμονος κι αποφασιστικός, να είναι συλλογικός, οργανωμένος, ταξικά προσανατολισμένος», τόνισε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου, απευθύνοντας χαιρετισμό στους εργάτες. «Δίνουμε τη μάχη, συνέχισε, για την επιτυχία της απεργίας στις 10 του Φλεβάρη και συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

Οι εργάτες της «ELITE», δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. «Εχουμε καταλάβει μετά από ενάμιση μήνα αγώνων ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, να μη μας διασπά η εργοδοσία», τόνισε στο «Ρ» ο Γιάννης Σκουλής, πρόεδρος της επιτροπής εργαζομένων της «ELITE» και συνέχισε: «Ολοι θα κατεβούμε στην απεργία. Αλλά δε μένουμε εκεί. Ενημερώνουμε και άλλους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να προλάβουν με τους αγώνες τους, να μη γίνουν αυτά που έγιναν στην «ELITE». Ηδη αντιπροσωπεία μας πήγε στη «Μπόξερ - Φειδάς» και κάλεσε τους εργάτες να κατέβουν μαζί μας στην απεργία».

«Εννοείται ότι θα είμαστε στην απεργία», λέει στο «Ρ» η Ελένη. Ενώ, η Αρετή, συμπληρώνει: «Κατεβαίνουμε για την ανεργία, για τις απολύσεις, για την ακρίβεια. Ολους μας αγγίζουν αυτά τα προβλήματα». Η Νεκταρία, απ' την πλευρά της, στέλνει το δικό της μήνυμα στους εργάτες και τις εργάτριες: «Αν δεν είμαστε ενωμένοι, αν δεν αγωνιστούμε συλλογικά, δε θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις απολύσεις».

Μετά την κοπή της πίτας - που τις είχαν φτιάξει οι ίδιες οι εργάτριες του εργοστασίου - στήθηκε κανονικό γλέντι, με χορό, τραγούδι και μπόλικη ρακή...

Η οργή να γίνει πάλη ταξική
Αταλάντευτο μέτωπο με τους εργατοπατέρες

Από μόνοι τους ξεμπροστιάζονται οι υπηρέτες του κεφαλαίου. Η δήθεν «ανεξάρτητη» (σ.σ.: στηρίζεται κύρια απ' την ΠΑΣΚΕ) «Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων» στην ΕΒΓΑ, με μια κατάπτυστη ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους σε ανοιχτή απεργοσπασία, ενόψει της απεργίας στις 10 Φλεβάρη, που αποφάσισε στην προχτεσινή συνεδρίαση το ΔΣ και η ταξική διοίκηση του Σωματείου.

Η απεργία, ισχυρίζονται, γίνεται «επειδή έτσι αποφάσισε κάποιος κομματικός φορέας, απλώς για να δείξουμε τη δύναμή μας προκαταβολικά και μη λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν. Θεωρούμε ότι είναι και άκαιρη και αναποτελεσματική». Τι λένε δηλαδή; Οτι την ώρα που η επίθεση στο εισόδημα, στην κοινωνική ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία, στη σύνταξη, βρίσκεται όχι προ των πυλών, αλλά σε εξέλιξη, την ώρα που οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου μοιράζουν δισεκατομμύρια ευρώ στην εργοδοσία αλλά ψίχουλα και κουπόνια πτωχοκομείου στους εργάτες, η εργατική τάξη πρέπει να πει «σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω». Βλέπουν την απεργία άκαιρη και ...αναποτελεσματική. Ισως, γι' αυτούς αποτέλεσμα θα έχει μόνο ο «διάλογος» με το ΣΕΒ και τις κυβερνήσεις των μονοπωλίων.

Και συνεχίζουν: «Θεωρούμε ότι το Σωματείο πρέπει να είναι έξω από κομματικές επιρροές και επιβολές και ότι τα του οίκου μας είμαστε σε θέση και έχουμε τη θέληση να ρυθμίζουμε μόνοι μας και δεν έχουμε ανάγκη από σοφούς, καθοδηγητές και επαγγελματίες συνδικαλιστές». Δηλαδή, ξεδιάντροπα καλούν τους εργάτες να παραδοθούν, να υιοθετήσουν την αντίληψη «ο καθένας να κοιτά την πάρτη του», «εμείς κοιτάμε το εργοστάσιο μας» κλπ. Βάζουν πλάτη για να περάσει αντίληψη ότι «δεν είναι ίδια για όλους η επίθεση». Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δείχνουν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας: βγάζουν σπυράκια στην ουσιαστική έκφραση εργατικής αλληλεγγύης, που δεν είναι άλλη από τη συντονισμένη και ταξικά προσανατολισμένη πάλη όλων αδιαίρετα των εργαζομένων.

Στην ίδια λογική, υπογραμμίζουν: «Διαφωνούμε με την περιφρούρηση της πύλης της εταιρείας από εξωγενείς παράγοντες, διότι θεωρούμε ότι είναι στην κρίση του κάθε εργαζόμενου και αναφαίρετο δικαίωμά του να επιλέξει αν θα απεργήσει ή όχι». Δεν κρύβουν τα λόγια τους. Οπως ανησυχεί την εργοδοσία, έτσι έχει θορυβήσει και τους ίδιους η πάλη στη γραμμή «όλοι για έναν και ένας για όλους», στη γραμμή «το πρόβλημα του ενός είναι πρόβλημα της τάξης μας», στη γραμμή «όπως ενιαία δρα το κεφάλαιο, ενιαία πρέπει να παλέψουν κι οι εργάτες», πάλη στην οποία συμβάλλει ενεργά και το επιχειρησιακό σωματείο, σε συντονισμό με την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου. Ανησυχούν για το «δικαίωμα» του εργαζόμενου να «επιλέγει», στο περιβάλλον «ελευθερίας» που εξασφαλίζει κάθε εργοδότης, αλλά δε δίνουν όπως φαίνεται δεκάρα για το δικαίωμά του να ζει και να δουλεύει με αξιοπρέπεια. Καλούν τους εργάτες να ξεχάσουν ποιοι είναι, να ξεχάσουν ότι είναι εργαζόμενοι, ότι είναι μια τάξη απέναντι σε μια άλλη τάξη.

Μάλιστα, τέτοια ήταν η πρεμούρα τους να κάνουν παρέμβαση ενάντια στην απεργία, που μοίρασαν στους εργαζόμενους την παραπάνω ανακοίνωση, πριν καλά καλά ανακοινωθεί η απόφαση της διοίκησης στη σημερινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Βιάστηκαν να πιάσουν δουλειά, ακόμα και πριν την εργοδοσία... Ομως, η εργατική τάξη ούτε τρώει κουτόχορτο ούτε είναι πρόβατο για σφαγή.


Κ. Τ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «STAGE»
Τριήμερο κινητοποιήσεων από αύριο

Σε πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή προχωρούν αύριο Παρασκευή, 29 Γενάρη, οι εργαζόμενοι των «stage», με απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Ταυτόχρονα, αποφάσισαν να κατασκηνώσουν για τρεις μέρες στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι με «stage» συνεχίζουν τον αγώνα τους με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 10 του Φλεβάρη, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία ενώνοντας τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην πάλη ενάντια στις ελαστικές μορφές απασχόλησης που η κυβέρνηση προωθεί με κάθε τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ