ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ
Υπαγορευμένες από τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η ΕΕ ανοίγει νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και ετοιμάζεται μετά το Μάρτη να ξεκινήσει συνομιλίες με την ΠΓΔΜ

Η πρόσδεση της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στο άρμα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ θα οξύνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των χωρών και τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή
Η πρόσδεση της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στο άρμα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ θα οξύνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των χωρών και τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή
Την πολιτική της υποκρισίας και των ήπιων παραινέσεων προς την Τουρκία για το Κυπριακό συνεχίζει η ΕΕ. Χτες συζητήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εκθεση σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας στις ενταξιακές μεταρρυθμίσεις. Στην αντίστοιχη έκθεση για την ΠΓΔΜ, υιοθετήθηκε τροπολογία με την οποία καλείται το Συμβούλιο το Μάρτη να λάβει υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τόσο το περιεχόμενο, όσο και το ύφος της Εκθεσης, δίνουν νέο αέρα στην τουρκική αδιαλλαξία για το Κυπριακό. Στο σχέδιο έκθεσης της ευρωβουλευτή Ρία Οομεν Ρούιχτεν, που παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Σώματος, η πρόοδος της Τουρκίας για το 2009 χαρακτηρίζεται «περιορισμένη» και εκφράζεται η λύπη για το ότι, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Εκ των υστέρων σημειώνεται ότι «η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», φράση με την οποία το ΕΚ επιχειρεί να καλύψει με υποκριτικούς βερμπαλισμούς την προώθηση της ενταξιακής της διαδικασίας, χωρίς ουσιαστικά προσκόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εκθεση υποδεικνύει το άνοιγμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ενέργειας. Είχαν προηγηθεί οι διθυραμβικές κριτικές του Δεκέμβρη, που τόνιζαν τη σημασία της Τουρκίας στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, αλλά και το ρόλο της στο πλευρό των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Μετά απ' όλα τα παραπάνω, μόνο σαν υποκρισία μπορούν να εκληφθούν οι συστάσεις της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην τουρκική κυβέρνηση «να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ». Ακόμα, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, «αποσύροντας τις δυνάμεις της, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των Τούρκων εποίκων στη Νήσο και επιτρέποντας την επιστροφή της Βαροσίων στους νομίμους κατοίκους της σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Συνεχίζονται οι εντατικές συνομιλίες

Χτες, αποφασίστηκε στην Κύπρο η επέκταση του δεύτερου γύρου των εντατικών συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με θέμα τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών. Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο Παρασκευή.

Χτες επίσης, ο αποκαλούμενος ως «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, ανακοίνωσε την «υποψηφιότητά» του για την «προεδρία» του κατοχικού κράτους, ισχυριζόμενος ότι θα αναδειχθεί νικητής με μεγάλη διαφορά «δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα στους γείτονες στο νότο και σε όσους δεν καταλαβαίνουν τι είδους συμφωνία θέλουν οι Τούρκοι της Κύπρου».

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Ακυρη η συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα

Το Συνταγματικό δικαστήριο στα Τίρανα έκρινε «λανθασμένη» τη διαδικασία της υπογραφής

Παραμένουν αδιευκρίνιστα τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα (και) με την Αλβανία μετά από την απόφαση του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου να ακυρώσει την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, η οποία υπεγράφη στα Τίρανα, το 2009, κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η υπαναχώρηση της Αλβανίας έγινε μετά από έντονες αντιδράσεις διαφόρων αλβανικών οργανώσεων και μερίδας βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως «ξεπούλημα της θαλάσσιας ζώνης στην Ελλάδα». Ο πρόεδρος των Αλβανών Σοσιαλιστών, Εντι Ράμα, είχε προσφύγει στις 15 Οκτώβρη, στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συμφωνίας. Μάλιστα, είχε τότε χαρακτηρίσει τη συμφωνία λανθασμένη και είχε τονίσει πως πρέπει να βρεθούν τρόποι για την επαναδιαπραγμάτευσή της.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, η συμφωνία ακυρώθηκε ομόφωνα από το 9μελές Σώμα, με το επιχείρημα ότι η κατάρτισή της έγινε βάσει λανθασμένων διαδικασιών, γι' αυτό και προτείνεται η επαναδιαπραγμάτευσή της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, η υπαναχώρηση των Τιράνων θα πρέπει να συσχετισθεί με τις αναμενόμενες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και ειδικότερα με τον επικείμενο διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, όπως έχουν συμφωνήσει με τις επιστολές που αντήλλαξαν Παπανδρέου και Ερντογάν. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, τα Τίρανα θεωρούν ότι η όποια ελληνοτουρκική διευθέτηση για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο μπορεί να αποτελέσει «δεδικασμένο» που να εξυπηρετεί τις αλβανικές θέσεις σε μια μελλοντική επαναδιαπραγμάτευση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας.

ΝΑΤΟικά παζάρια στις Βρυξέλλες

Το θέμα της Νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, η υπόθεση δηλαδή της λειτουργίας στη Λάρισα του CAOC-4 (Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων) και με Τούρκο διοικητή, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής (MC) του ΝΑΤΟ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ι. Γιάγκος με τον προεδρεύοντα της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ναύαρχο Τζ. Πάολα, το διοικητή της Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης Αμερικανό ναύαρχο Τζ. Σταυρίδις και τον Τούρκο αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα και οι όποιες ρυθμίσεις παραπέμπονται στην αρμόδια επιτροπή που χειρίζεται την υπόθεση της Νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, καθώς τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά εμμένουν στις θέσεις τους. Κατά τ' άλλα η Σύνοδος επικεντρώθηκε, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το ΓΕΕΘΑ, «σε θέματα τρεχουσών επιχειρήσεων, με έμφαση στην ΚFOR (Κόσσοβο) και ISAF (Αφγανιστάν) και στο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ (Strategic Concept)».

ΣΥΝ
Προς έκτακτο συνέδριο με πολλές αντιδράσεις

Συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία και το Σαββατοκύριακο η ΚΠΕ

Αποφασισμένος να κινήσει τις διαδικασίες εκτάκτου συνεδρίου είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος απείλησε ακόμα και με παραίτηση, ενώ κατηγόρησε όσους αντιτάσσονται για περιφρόνηση της βάσης του κόμματος.

Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε επίσης δύο φυγόκεντρα σχέδια, που αναπτύσσονται στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «από τη μια σχέδιο εθνικής ενότητας και από την άλλη σχέδιο της εθνοκεντρικής αριστεράς», αναφερόμενος στον Λ. Κύρκο και τον Αλ. Αλαβάνο αντίστοιχα και υποδεικνύοντας το συνέδριο σαν τη μόνη διέξοδο.

Η προχτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν κατέληξε πουθενά, καθώς τα προσκείμενα στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» μέλη της ΠΓ αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεθόδευση ενός συνεδρίου που αποσκοπεί στο «να χαραχτούν νέες διαχωριστικές γραμμές», όπως κατήγγειλαν. Με την πρόταση για έκτακτο συνέδριο διαφώνησαν και τα περισσότερα μέλη της ΠΓ που προέρχονται απ' το «Αριστερό Ρεύμα». Η ΠΓ θα συνεδριάσει ξανά πριν το Σαββατοκύριακο, οπότε και συγκαλείται η ΚΠΕ για να αποφασίσει.

Απ' τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», ο Γ. Μπαλάφας συμφώνησε με την πρόταση Τσίπρα, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης εκφράστηκε θετικά ως προς τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου σύνθεσης, προσθέτοντας χτες (ρ/σ ΝΕΤ) ότι «δε συμμερίζομαι την οξύτητα και τη φόρτιση που αναπτύσσεται μέσα στα ηγετικά όργανα του κόμματος για το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Πιστεύω ότι αυτό που προέχει είναι η ουσία και όχι η διαδικασία».

Χτες, επίσης, ο Δ. Χατζησωκράτης μιλώντας στο «Κανάλι 1», κατήγγειλε τον Αλ. Τσίπρα ότι «πάει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ότι «μοιάζει να μην έχει διάθεση να λύσει το πρόβλημα, καθώς δεν αναλαμβάνει προσπάθεια σύνθεσης», ότι «θέλει να έχει στο κόμμα ανθρώπους που συμφωνούν μαζί του», ακόμα ότι «σε πολλούς ωριμάζει μία άφρονα σκέψη για τον διωγμό της Ανανεωτικής Πτέρυγας απ' τον ΣΥΝ». Προειδοποίησε ακόμα για τον κίνδυνο ένα τέτοιο συνέδριο να πάρει αποφάσεις για τις οποίες μετά «θα μετανιώσουμε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο», έκανε λόγο για «θερμά επεισόδια», χαρακτήρισε ακατανόητη την αποχώρηση απ' τη συνεδρίαση της ΠΓ που ως πρακτική «ξενίζει ή αποτελεί περιφρόνηση απέναντι στις διαδικασίες του κόμματος» και αναρωτήθηκε «ποιο είναι το νόημα μιας τέτοιας κίνησης; Να δημιουργήσει τι είδους εντυπώσεις;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ