ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Σημαντικές ελλείψεις στην πυρασφάλεια

Μεγαλύτερη έλλειψη πυρασφάλειας για 128 περιοχές της χώρας θα υπάρξει από την υποβάθμιση των πυροσβεστικών κλιμακίων. Με την ανακατανομή της υπάρχουσας δύναμης που έχει αποφασιστεί από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, το προσωπικό των κλιμακίων μειώνεται από 17 σε 12 άτομα. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Την ίδια στιγμή, οι κενές οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής υπερβαίνουν τα 3.000 άτομα.

Στη σχετική καταγγελία που απευθύνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται οτι «η λεγόμενη αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος που επικαλείστε, μετά τη μείωση που κάνατε κατά το 1/3 στη δύναμη των πυροσβεστικών κλιμακίων μέσω της ανακατανομής της υπηρετούσας δύναμης σε συνδυασμό με τους πειραματισμούς σας στο ωράριο, πρακτικά σημαίνει: για 128 περιοχές της χώρας ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη πυρασφάλειας από την υποβάθμιση των κλιμακίων αφού στον πρώτο χρόνο εκδήλωσης ενός συμβάντος θα υπάρχουν κατά παράβαση όλων των κανόνων ασφάλειας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας μόνο δύο ή το πολύ τρεις πυροσβέστες για να στελεχώσουν μετά βίας ένα όχημα».

Παράλληλα, για τους 650 υπαλλήλους που «περισσεύουν» από τα κλιμάκια οι συνέπειες θα είναι μαζικές μεταθέσεις και απεριόριστη καταπόνηση στο ωράριο και τις συνθήκες εργασιακής ασφάλειας των υπολοίπων 12 από τους 17 που θα απομείνουν σε κάθε κλιμάκιο, «τη στιγμή, μάλιστα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «που καταργήσατε την 24ωρη εναλλαγή βάρδιας, που ως ωράριο με δεδομένη την έλλειψη δύναμης έδινε λύση σε επιχειρησιακό επίπεδο και εξυπηρετούσε τις ανάγκες των μετακινούμενων υπαλλήλων από απομακρυσμένες περιοχές προς τα κλιμάκια. Ενώ με το 8ωρο εξαήμερο που επιβάλλετε από 1 Φλεβάρη ως αντίδραση στην άρνηση των πυροσβεστών να δεχτούν το 12ωρο της ΕΕ, με τις τέσσερις βάρδιες που δημιουργούνται αντί των τριών που είναι τώρα, θα αναλογούν τρεις πυροσβέστες σε κάθε βάρδια».

Προστίθεται, δε, πως «για τις ΕΜΑΚ και τους λιμενικούς σταθμούς που επεμβαίνουν μακριά από την έδρα τους κατ' αποκλειστικότητα αντιμετώπισης ειδικών συμβάντων λόγω του ωραρίου και της έλλειψης δύναμης, σημαίνει επιχειρησιακή εμπλοκή και για τα πολεμικά αεροδρόμια, διακύβευση των διατάξεων του α.14 του ΠΔ 20/89 που διέπει τη λειτουργία τους και οικονομική επιβάρυνση του προσωπικού από τις συχνές μετακινήσεις».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι τα θύματα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι οι πυροσβέστες που θα κληθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους τις συνέπειες.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Υποκριτικό ενδιαφέρον για τους μετανάστες

Τη διαχείριση του προβλήματος των μεταναστών, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνης, με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και άλλα ζητήματα που αφορούν την Αθήνα. Ο δήμαρχος, αφού εγκάλεσε την πολιτεία που δεν ελέγχει την «αθρόα λαθρομετανάστευση», είπε ότι «οι μετανάστες δεν είναι αντικείμενα για να τους εξαφανίσει» και ισχυρίστηκε ότι προσπαθεί να βρει λύσεις χωρίς να τους διαχωρίζει σε παράνομους και μη. Διαπιστώσεις υποκριτικές, αφού στις αστυνομικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε βάρος μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, συμμετέχουν και συνεργεία του δήμου.

Ο δήμαρχος παρέδωσε στον Κ. Παπούλια έκθεση για το κέντρο της Αθήνας και σχετική μελέτη για τα εγκαταλειμμένα κτίρια, σε πολλά από τα οποία ζουν μετανάστες και είπε ότι χρειάζεται να αλλάξει το ισχύον νομικό καθεστώς, ώστε να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες να τα ανακαινίσουν.

Στο μεταξύ, προχωρά η εκποίηση της περιουσίας των ναυτεργατών, καθώς ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι αναμένεται το γκρέμισμα του κτιρίου, ιδιοκτησίας του ΝΑΤ, που βρίσκεται δίπλα στο Εθνικό Θέατρο, προκειμένου να δημιουργηθεί πλατεία με το όνομα Μινωτή - Παξινού. Υλοποιείται έτσι, με τη συνέργεια του Δήμου, η πολιτική των διοικήσεων του ΝΑΤ, που εγκατέλειψαν σκόπιμα την ακίνητη περιουσία των ναυτεργατών, ώστε να έρθουν δήμοι και επιχειρηματίες ως σωτήρες της. Στο χώρο αυτό, ο δήμαρχος είπε ότι θα γίνει και πράσινο, προσπερνώντας ότι με ευθύνη της διοίκησης του δήμου συνεχώς λιγοστεύει από την πόλη. Αρκεί να θυμίσουμε ότι ακόμη και χώροι που έχουν χαρακτηριστεί απαλλοτριωτέοι, χάνονται και γίνονται οικοδομήσιμοι, επειδή ο δήμος, αν και έχει εκδώσει εντάλματα πληρωμής, τελικά δεν πληρώνει.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Μελέτη που δε στηρίζει τη βελτίωσή του

Υπό αίρεση θέτει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» τη θετική ψήφο που είχε δώσει στην απόφαση αναβάθμισης του Εθνικού Κήπου, καθώς η πρώτη φάση της μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που έχει αναλάβει το σχετικό έργο, δεν περιλαμβάνει τα αναγκαία έργα για την υποστήριξη και βελτίωση των υποδομών του Κήπου.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί τριμερής συμφωνία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, της Νομαρχίας Αθηνών και του ΕΜΠ, με στόχο μελετητική ομάδα του τελευταίου να συντάξει μελέτη για τη συντήρηση, αναβάθμιση και ανάδειξη του Εθνικού Κήπου, έναντι 1.050.000 ευρώ σε σύνολο 6.000.000 ευρώ που υπολογίζεται να διατεθούν για τα απαραίτητα έργα. Ομως, η πρώτη φάση της μελέτης που παραδόθηκε, παρελήφθη και πληρώθηκε από τη Νομαρχία, δεν περιλαμβάνει βασικά έργα. Δηλαδή δεν αποτυπώνει την ακριβή διαδρομή του νερού, από τις πηγές του έως την είσοδο του Εθνικού Κήπου. Δεν υπάρχουν μελέτες για τη διαχείριση του νερού του Πεισιστράτειου Υδραγωγείου κατά τους χειμερινούς μήνες, για τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των ηλεκτρολογικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, για την αναβάθμιση των φυτωρίων - θερμοκηπίων, για την αποκατάσταση του Βοτανικού Μουσείου, για την προστασία και ανάδειξη του Ρωμαϊκού Ψηφιδωτού, για την αποκατάσταση της περίφραξης επί της Ηρώδου Αττικού. Αντίθετα, κατατίθενται προτάσεις, που προβλέπουν τη δημιουργία ποδηλατόδρομου μέσα στον Κήπο, νυχτερινό φωτισμό και δωμάτια ίντερνετ.

«Η ομάδα έθεσε δικές της προτεραιότητες, μερικές από τις οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες», σχολίασε η σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Ζωή Βαλάση, που έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. «Δυστυχώς φαίνεται ότι η μελέτη δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και κυρίως βέβαια στις ανάγκες», σημείωσε. Η ίδια θύμισε ότι η συμφωνία μεταξύ του Δήμου, της Νομαρχίας και του ΕΜΠ αφορούσε κυρίως την υποστήριξη των καταρρεουσών υποδομών του Εθνικού Κήπου, συμπληρώνοντας ότι υπήρχαν διατυπωμένα περισσότερα από 20 σχετικά αιτήματα. Οπως ενημέρωσε δε, η ομάδα του ΕΜΠ προχώρησε στη σύνταξη της μελέτης χωρίς να συνεργαστεί με το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κήπου, ως όφειλε.

Απαντώντας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Θ. Μπεχράκης, προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός, λέγοντας ότι από το σύνολο των προτάσεων θα προταχθούν τα 20 αιτήματα που έχουν διατυπωθεί. Και ως εκ τούτου, δήλωσε «κάπως αισιόδοξος» ότι αυτά θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση της μελέτης...


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 9.30 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Ελευθερίου Αχαρνών για την ανάπαυση της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου

ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΑΪΤΑΝΑΡΟΥ

Ιατρού

Η σύζυγός του: Ελευθερία. Οι κόρες του: Ζωή, Αφροδίτη. Τα αδέλφια του: Κυριάκος και Μαρία Γαϊτανάρου, Στέλιος και Μαρία Γαϊτανάρου, Παναγιώτης και Ανυ Γαϊτανάρου, Ουρανία χήρα Αναστ. Γαϊτανάρου, Κώστας και Βάσω Αγγελίδη. Τα ανίψια του, οι λοιποί συγγενείς.

Η πίτα της ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και τιμά την αγωνίστρια γυναίκα διαχρονικά, με αφιερώματα σε τέσσερις γυναίκες από την Εθνική Αντίσταση έως τις μέρες μας, την Κυριακή 31 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ATHENS IMPERIAL» (Αχιλλέως και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλ. Καραϊσκάκη, στάση ΜΕΤΡΟ, Μεταξουργείο). Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. (Πληροφορίες και προσκλήσεις δίνονται από τα κεντρικά γραφεία της ΟΓΕ, Ιπποκράτους 120, τηλ. 210.3629.460 και στους κατά τόπους συλλόγους της ΟΓΕ).

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

Οι αγωνιστές, οι απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αχαΐας) και η Αχτίδα Συνοικιών Πάτρας του ΚΚΕ πραγματοποιούν τη χρονιάτικη αποκριάτικη συνεστίαση την Κυριακή 31 Γενάρη 2010 και ώρα 9 το βράδυ, στο κέντρο - ταβέρνα «Η ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ».

- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) διοργανώνει, το Σάββατο 30.1.010, ώρα 11 π.μ., εκδήλωση στον κιν/φο Φιλίπ (Πλατεία Αμερικής, Θάσου 11), όπου θα τιμηθεί η Φρόσω Κοττορού, ΕΠΟΝίτισσα και Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ και αντιπρόεδρος της ΠΕΑΦΕ. Θα προβληθεί η ταινία - ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου όπου ακούγονται 33 γυναίκες Αντάρτισσες του ΔΣΕ που διηγούνται προσωπικές εμπειρίες. Ανάμεσα σ' αυτές και η σ. Φρόσω Κοττορού.

- Τιμητική εκδήλωση για την εξόντωση του προδοτικού τάγματος Ασφαλείας του αιμοβόρου Γερμανού Λοχία Σούμπερτ από Μεσκλιανούς μόνιμους και εφεδρικούς μαχητές του ΕΛΑΣ, την 1η Γενάρη του 1944, διοργανώνει το παράρτημα Χανίων ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 31 Γενάρη. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μεσκλά, ώρα 11 το πρωί. Στην εκδήλωση θα γίνει και σύντομη αναφορά στην εξόντωση του τάγματος Ασφαλείας του Παπαγιαννάκη από τον ΕΛΑΣ.

- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ καλεί τα μέλη και τους φίλους της στη συνεστίαση (όπου θα κοπεί και η πίτα) που θα γίνει την Κυριακή 7.2.010 ώρα 12 το μεσημέρι στην ταβέρνα «ΑΣΤΡΑ» του Δήμου Βύρωνα, δίπλα στο Θέατρο Βράχων. (Συγκοινωνίες: Λεωφορείο 732 Αγιος Φανούριος - Ζωοδόχου Πηγής, στάση τέρμα και τρόλεϊ Νο 11, στάση τέρμα. Τηλέφωνο ταβέρνας: 210.7665.700.

Μικρές ζημιές άφησαν πίσω τους οι εκρήξεις των τριών εμπρηστικών μηχανισμών και οι πυρκαγιές που ακολούθησαν, στο σούπερ μάρκετ «Καρφούρ» στη Λ. Κύπρου 185 στην Αργυρούπολη. Οι τρεις εκρήξεις των μηχανισμών - οι οποίοι αποτελούνταν από γκαζάκια - έγιναν χθες τα ξημερώματα, σε διάφορα σημεία, εξωτερικά του κτιρίου και για την κατάσβεση των πυρκαγιών κλήθηκε η Πυροσβεστική. Οι άνδρες του Σώματος έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά 45 λεπτά της ώρας αργότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ