Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Μελέτη που δε στηρίζει τη βελτίωσή του

Υπό αίρεση θέτει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» τη θετική ψήφο που είχε δώσει στην απόφαση αναβάθμισης του Εθνικού Κήπου, καθώς η πρώτη φάση της μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που έχει αναλάβει το σχετικό έργο, δεν περιλαμβάνει τα αναγκαία έργα για την υποστήριξη και βελτίωση των υποδομών του Κήπου.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί τριμερής συμφωνία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, της Νομαρχίας Αθηνών και του ΕΜΠ, με στόχο μελετητική ομάδα του τελευταίου να συντάξει μελέτη για τη συντήρηση, αναβάθμιση και ανάδειξη του Εθνικού Κήπου, έναντι 1.050.000 ευρώ σε σύνολο 6.000.000 ευρώ που υπολογίζεται να διατεθούν για τα απαραίτητα έργα. Ομως, η πρώτη φάση της μελέτης που παραδόθηκε, παρελήφθη και πληρώθηκε από τη Νομαρχία, δεν περιλαμβάνει βασικά έργα. Δηλαδή δεν αποτυπώνει την ακριβή διαδρομή του νερού, από τις πηγές του έως την είσοδο του Εθνικού Κήπου. Δεν υπάρχουν μελέτες για τη διαχείριση του νερού του Πεισιστράτειου Υδραγωγείου κατά τους χειμερινούς μήνες, για τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των ηλεκτρολογικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, για την αναβάθμιση των φυτωρίων - θερμοκηπίων, για την αποκατάσταση του Βοτανικού Μουσείου, για την προστασία και ανάδειξη του Ρωμαϊκού Ψηφιδωτού, για την αποκατάσταση της περίφραξης επί της Ηρώδου Αττικού. Αντίθετα, κατατίθενται προτάσεις, που προβλέπουν τη δημιουργία ποδηλατόδρομου μέσα στον Κήπο, νυχτερινό φωτισμό και δωμάτια ίντερνετ.

«Η ομάδα έθεσε δικές της προτεραιότητες, μερικές από τις οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες», σχολίασε η σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Ζωή Βαλάση, που έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. «Δυστυχώς φαίνεται ότι η μελέτη δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και κυρίως βέβαια στις ανάγκες», σημείωσε. Η ίδια θύμισε ότι η συμφωνία μεταξύ του Δήμου, της Νομαρχίας και του ΕΜΠ αφορούσε κυρίως την υποστήριξη των καταρρεουσών υποδομών του Εθνικού Κήπου, συμπληρώνοντας ότι υπήρχαν διατυπωμένα περισσότερα από 20 σχετικά αιτήματα. Οπως ενημέρωσε δε, η ομάδα του ΕΜΠ προχώρησε στη σύνταξη της μελέτης χωρίς να συνεργαστεί με το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κήπου, ως όφειλε.

Απαντώντας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Θ. Μπεχράκης, προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός, λέγοντας ότι από το σύνολο των προτάσεων θα προταχθούν τα 20 αιτήματα που έχουν διατυπωθεί. Και ως εκ τούτου, δήλωσε «κάπως αισιόδοξος» ότι αυτά θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση της μελέτης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ