Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»
Μέτρο που χτυπά τα λαϊκά δικαιώματα

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία χαφιέδων που θα συνεργάζονται με την Ασφάλεια

Ως «συνδετικό κρίκο» μεταξύ πολιτών και ΕΛ.ΑΣ., χαρακτήρισε χτες ο αρχηγός της Αστυνομίας Λ. Οικονόμου, κατά την επίσκεψή του στο Α' Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου, τον «αστυνομικό της γειτονιάς», ένα μέτρο που έχει ξεκινήσει πιλοτικά πριν από περίπου 10 μέρες. Στο μέτρο αυτό, εντάσσονται 45 Αστυνομικά Τμήματα και συμμετέχουν 218 αστυνομικοί, με στόχο, όπως ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., να νιώσει ο πολίτης ασφαλής.

Με αυτόν τον τρόπο προστίθεται ένας ακόμα μηχανισμός στα κατασταλτικά μέτρα που έχουν παρθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με στόχο - όπως αναφέρεται στη σχετική διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. - να «επιδιώκει τη διείσδυση και την ενσωμάτωσή του στην τοπική κοινωνία, ώστε να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών, να γνωρίσει καλύτερα οποιοδήποτε χαρακτηριστικό στοιχείο του χώρου που επιτηρείται, να μετατραπεί τελικά σε "πρώτη κεραία" της γειτονιάς».

Πραγματικός στόχος του προγράμματος είναι ο καλύτερος έλεγχος και η μεγαλύτερη παρακολούθηση των τοπικών κοινωνιών. Να διαμορφώσουν συνειδήσεις τέτοιες που όχι μόνο να ανέχονται την ασφυκτική αστυνομική παρουσία, αλλά και να θεωρούν ότι πρέπει να συνεργάζονται με τις δυνάμεις καταστολής του αστικού κράτους. Παράλληλα, μέσα από τον «αστυνομικό της γειτονιάς» στρώνεται ο δρόμος για την καθιέρωση της λεγόμενης συμμετοχικότητας στην καταστολή, αλλά και τη δημιουργία «προθύμων πολιτών», δηλαδή χαφιέδων, που θα συνεργάζονται με την Ασφάλεια.

Χαρακτηριστικό της ολοένα και μεγαλύτερης ενίσχυσης των κατασταλτικών μέτρων, που αποφασίζονται από τα κόμματα του δικομματισμού, με τη σύμφωνη γνώμη των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (οι ηγεσίες τους πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), είναι πως η επίσκεψη του Ε. Οικονόμου έγινε μόλις μία μέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τους 27 δημάρχους και 15 κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής. Εκεί, ως γνωστόν, συζητήθηκε για άλλη μία φορά η εφαρμογή του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς», η λειτουργία των πρότυπων αστυνομικών τμημάτων και η ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων πρόληψης παραβατικότητας.

Αλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες από την προσπάθεια του δημάρχου Βύρωνα, Ν. Χαρδαλιά, το 2005, να εφαρμόσει πρώτος το πρόγραμμα των εθελοντών ...αστυνομικών, γνωστό ως «Neighbourhood Watch» («Παρακολούθηση της γειτονιάς»). Η επιτροπή που θα επέλεγε το ποιοι θα ήταν οι ...εθελοντές, απαρτιζόταν από εν ενεργεία αλλά και απόστρατους αστυνομικούς. Ενα πρόγραμμα, που τελικά, μετά την κατακραυγή των δημοτών, δεν προχώρησε.

Οι 218 αστυνομικοί που συμμετέχουν έχουν κατανεμηθεί ως εξής: 114 σε 57 περιοχές στην Αττική, 28 σε 14 περιοχές στη Θεσσαλονίκη, 4 στην Κρήτη, 8 στην Πελοπόννησο, 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 4 στην Κεντρική Μακεδονία, 8 στη Στερεά Ελλάδα, 12 στη Θεσσαλία, 10 στην Ηπειρο, 8 στη Δυτική Ελλάδα, 4 στα Ιόνια Νησιά και 10 στο Νότιο Αιγαίο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προστάτες των φτωχών! (2015-01-29 00:00:00.0)
Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα (2010-01-19 00:00:00.0)
Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη ...μισή Ελλάδα (2006-06-15 00:00:00.0)
Οι αντιδράσεις ματαίωσαν την «εθελοντική φύλαξη» (2005-06-01 00:00:00.0)
Κι άλλοι ασφαλίτες στις γειτονιές! (2003-11-20 00:00:00.0)
Υπουλος θεσμός για τις λαϊκές ελευθερίες (2003-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ