ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκά εχέγγυα στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο

Από το Νταβός, όπου βρέθηκε χτες, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «επώδυνες αλλαγές» και διαφήμισε το πετσόκομμα σε μισθούς και δικαιώματα

Η κυβέρνηση «διαφημίζει» σαν επίτευγμα της πολιτικής της το χτύπημα των μισθών στο Δημόσιο. Είναι επιτακτική η ανάγκη η πρόκληση να πάρει απάντηση από τους εργαζόμενους σε ενιαίο μέτωπο

Motion Team

Η κυβέρνηση «διαφημίζει» σαν επίτευγμα της πολιτικής της το χτύπημα των μισθών στο Δημόσιο. Είναι επιτακτική η ανάγκη η πρόκληση να πάρει απάντηση από τους εργαζόμενους σε ενιαίο μέτωπο
«Είναι βαθιά κατανοητό ότι πρέπει να κάνουμε βαθύτερες δομικές αλλαγές που θα είναι επώδυνες για όλους». Με τη φράση αυτή, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, από το Νταβός της Ελβετίας, έδωσε τον πυρήνα της αντιλαϊκής επιδρομής που ξεδιπλώνει και εντείνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Μιλώντας σε «πάνελ» για το «μέλλον της ευρωζώνης», υπό το βλέμμα αξιωματούχων της ΕΕ και εκπροσώπων μεγάλων τραπεζικών ομίλων και καπιταλιστικών αγορών, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε τις «δραματικές περικοπές» - όπως τις χαρακτήρισε - που ήδη έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση στις κοινωνικές δαπάνες και στους μισθούς, υπογραμμίζοντας ότι θα ακολουθήσουν «επώδυνες αλλαγές» στο ασφαλιστικό και τη φορολογία.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε «μείωση των μισθών», καταρρίπτοντας την προεκλογική αλλά και μετεκλογική «προπαγάνδα» που είχε στήσει ο ίδιος και η κυβέρνηση.

Διαφημίζει τις περικοπές

«Σύντομα οι διεθνείς αγορές θα διαπιστώσουν ότι αυτό που λέμε το εννοούμε και ότι έχουμε ήδη αρχίσει την εφαρμογή του προγράμματός μας», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, επικαλούμενος τις «δανειακές ανάγκες» της χώρας - χρήματα που θα κατευθυνθούν για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και θα χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός - φρόντισε να στείλει μήνυμα για την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Των «ανατροπών», δηλαδή, που έχουν συναποφασιστεί στους κόλπους του ευρωοικοδομήματος, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε συνθήκες κρίσης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει το αντιλαϊκό της έργο. «Εχουμε ισχυρή πολιτική βούληση να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», είπε υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήρε τα διαρθρωτικά μέτρα που θα έπρεπε». Σημείωσε ακόμα ότι η «μεταρρύθμιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, θα είναι νόμοι του κράτους τον Ιούνιο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα σκληρά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση μέσω του «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης», τονίζοντας ότι «το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%».

Τόσο στην ομιλία του στο «πάνελ», όσο και σε συνέντευξή του στο «euronews», ο Γ. Παπανδρέου πρόβαλε τις «μεγάλες περικοπές» που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και τους μισθούς, έκανε προκλητικά λόγο για «"ρετιρέ" αμοιβών στο δημόσιο τομέα», υπονοώντας τους μισθούς των 2.000 ευρώ που η κυβέρνηση σκοπεύει να πετσοκόψει.

Μπούσουλας το «Σύμφωνο σταθερότητας»

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι «η Ελλάδα έχει ένα πρόγραμμα και είμαστε εκεί η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εταίροι να κοιτάξουμε αυτό το πρόγραμμα και να φροντίσουμε να εφαρμοστεί πλήρως».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών, κάνοντας λόγο για «σπέκουλα που γίνεται μέσω φημών, και οδηγεί στην άνοδο των spread για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου».

Ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε στον εξωραϊσμό του ρόλου των καπιταλιστικών αγορών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί»!

Ο Γ. Παπανδρέου, τέλος, διέψευσε και το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Δικομματικό παιχνίδι αποπροσανατολισμού

Οι αντεγκλήσεις για πλευρές του υπαρκτού σκανδάλου δείχνουν καθαρά και το ρόλο που έρχεται να υπηρετήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

Σε παρατεταμένη εκστρατεία αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση της «Ζήμενς» κυβέρνηση και ΝΔ, την ίδια στιγμή που κλιμακώνεται μια πρωτόγνωρη επίθεση σε βάρος των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι ηγεσίες του δικομματισμού εμπλέκονται πρόθυμα σε παιχνίδια εντυπώσεων γύρω από ανούσιες και εν πολλοίς ελεγχόμενες «αποκαλύψεις», με προφανή στόχο να εκφυλιστεί και «παραγραφεί» στη λαϊκή συνείδηση η ουσία της υπόθεσης. Της μίζας δηλαδή των εκατοντάδων εκατομμυρίων που μοίρασε η γερμανική πολυεθνική σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο πλαίσιο της σύμφυτης με το εκμεταλλευτικό σύστημα διαπλοκής των πολυεθνικών με τα κόμματά τους.

Ταυτόχρονα, η υπόθεση της «Ζήμενς», μαζί με όλες τις άλλες υποθέσεις των υπαρκτών σκανδάλων που «τρέχουν» παράλληλα, αποτελεί ένα πρώτης τάξης επικοινωνιακό αντιπερισπασμό στη βάρβαρη επίθεση που γίνεται σε βάρος των εργαζομένων.

Στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, οι Ρ. Σπυρόπουλος και Λ. Ζαγορίτης, τα ονόματα των οποίων «φιγουράρουν» στο ημερολόγιο του Μιχ. Χριστοφοράκου, διέψευσαν κατηγορηματικά και εκ του ασφαλούς ότι είχαν οποιαδήποτε επικοινωνία ή σχέση με τον επικεφαλής της «Ζήμενς», έχοντας διασφαλίσει ταυτόχρονα την πλήρη κάλυψη από τα κόμματά τους.

Δεν ξέρουν, δεν είδαν...

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», τα ονόματα των δύο στελεχών εμφανίζονται σε σημειώσεις του ημερολογίου που κρατούσε ο Μιχ. Χριστοφοράκος λίγο πριν τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη 2007. Με ημερομηνία 4 Σεπτέμβρη 2007 κρατιέται η σημείωση: «Ζαγορίτης 10-10.30», ενώ δίπλα γράφεται ώρα 21.00. Σε άλλη σελίδα, με ημερομηνία 12 Σεπτέμβρη 2007, κρατιέται άλλη σημείωση από τη γραμματεία του Μιχ. Χριστοφοράκου: «Σπυρόπουλος Ροβέρτος, Γεν. Διευθυντής ΠΑΣΟΚ» και καταγράφονται ένα σταθερό και ένα κινητό τηλέφωνό του «για επαφή».

«Με αφορμή τα όσα είδαν το "φως" της δημοσιότητας, ξεκαθαρίζω ότι δεν γνωρίζω τον κ. Χριστοφοράκο και δεν είχα ποτέ καμία επικοινωνία μαζί του», ήταν η αντίδραση του Λ. Ζαγορίτη στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Το ίδιο κατηγορηματική ήταν και η αντίδραση του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλου, διαβεβαιώνοντας ότι «ουδεμία τηλεφωνική ή διαζώσης επαφή είχα ποτέ με τον κ. Χριστοφοράκο, τον οποίο και δεν γνωρίζω προσωπικά».

Πλήρη κάλυψη στον νυν ΓΓ του υπουργείου Εργασίας πρόσφερε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι συντάσσεται με την απάντηση του Ρ. Σπυρόπουλου. Απέφυγε ωστόσο να αναφέρει το παραμικρό για την αναφορά του ονόματος της Γλ. Σιούτη, που σήμερα είναι νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, η οποία, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, συμμετείχε στην ομάδα των νομικών που συνέταξε γνωμοδότηση - ανάχωμα στις έρευνες για το μαύρο χρήμα που μοίρασε η «Ζήμενς».

Κάλυψη σε Καραμανλή

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται και το άλλο επεισόδιο στο ίδιο σίριαλ, γύρω από την ευχαριστήρια επιστολή που είχε αποστείλει ο Κ. Καραμανλής στον Μιχ. Χριστοφοράκο και έχει προκαλέσει εσωκομματικές αναταράξεις στη ΝΔ. Η Ρηγίλλης αποφάσισε να καλύψει και επίσημα τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς τις προηγούμενες μέρες γαλάζιοι βουλευτές είχαν ζητήσει εξηγήσεις για αυτή την επιστολή.

«Μπορεί κανείς να κάνει κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή για λάθη, παραλείψεις ή καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, άλλωστε, πρώτος ο ίδιος αναγνώρισε. Ουδείς, όμως, μπορεί να αμφισβητήσει την ηθική ακεραιότητα του πρώην πρωθυπουργού», ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλου. «Η προσωπική μου μαρτυρία για τον Κ. Καραμανλή είναι ότι πρόκειται για πολιτικό με απόλυτη προσωπική ακεραιότητα. Η συζήτηση σε σχέση με την επιστολή τον αδικεί απολύτως», πλειοδότησε ο Κ. Χατζηδάκης.

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ
Συμβιβασμός για Παπούλια

Στη συμβιβαστική λύση του «παρών» κατά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κατέληξε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί έντονες αντεγκλήσεις, που κορυφώθηκαν με την επιστολή - αίτημα 23 μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του Φ. Κουβέλη απ' τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και για το λόγο ότι δημοσίως υπεραμυνόταν της άποψης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ψηφίσει τον Κ. Παπούλια για μια νέα θητεία. Οι βουλευτές που πρόσκεινται στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» υπερασπίστηκαν την πρόταση για υπερψήφιση του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο δεν επέμειναν. Σήμερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί μετά από αίτημά του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, προκειμένου - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - «να εκθέσει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ