ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
ΔΝΤ: «Βοήθεια» με τη θηλιά του δανείου

Σε δραματική κατάσταση τα παιδιά, είτε ορφανά είτε τραυματισμένα

Οι τεντουπόλεις της εξαθλίωσης επεκτείνονται
Οι τεντουπόλεις της εξαθλίωσης επεκτείνονται
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Μία ακόμη κοπέλα, μόλις 17 χρόνων, ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια 15 μέρες μετά το σεισμό της 12ης του Γενάρη τη στιγμή που ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αϊτής ανεβάζει τον επίσημο αριθμό των νεκρών στους 170.000.

Την ίδια στιγμή ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως στις οργανώσεις αρωγής και περίθαλψης όσον αφορά τα παιδιά, όχι τα ορφανά, αλλά τα τραυματισμένα. Σύμφωνα με στατιστική μελέτη ειδικών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Λος Αντζελες και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στο σύνολο των τραυματιών από το σεισμό πιθανώς «περιλαμβάνεται ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός παιδιών, πάνω από 110.000, ίσως ο μισός του συνόλου», γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά καθώς έχουν διαφορετικές ανάγκες - λεπτότερες βελόνες, σωστές δόσεις φαρμάκων κατάλληλων για ανήλικους και παιδιατρική φροντίδα.

Επίσης, ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Αϊτή, Πολ Φάρμερ, δήλωσε χτες ενώπιον της αμερικανικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ότι το 75% του Πορτ-Ο-Πρενς πρέπει να ανοικοδομηθεί μετά από το σεισμό καθώς έχει καταστραφεί.

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έσπευσε να υποθηκεύσει ακόμη περισσότερο το μέλλον της ρημαγμένης Αϊτής εγκρίνοντας, με τη μορφή δανείου εννοείται, το ποσό των 102 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου «να βοηθήσει την κυβέρνηση της Αϊτής να αρχίσει την ανοικοδόμηση της χώρας». Επίσης, σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, μαζί με ένα ποσό από προϋπάρχον πρόγραμμα δανειοδότησης, πρόκειται να διαθέσει συνολικά 114 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση της Αϊτής έως το τέλος αυτής της βδομάδας και ως κίνηση «αβρότητας» ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο σε πεντέμισι χρόνια... Προφανώς ανατοκισμένο. Και όλα αυτά ενόσω η Βενεζουέλα διέγραψε το χρέος και οι φωνές ολοένα και δυναμώνουν για τη διαγραφή του συνολικού εξωτερικού χρέους της χώρας καθώς είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που είχαν οδηγήσει την Αϊτή στην απόλυτη εξάρτηση και εξαθλίωση...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Η Αϊτή ως ... ευκαιρία

NTAΒΟΣ.--

Κάλεσμα για πλιάτσικο στο νέο πείραμα που θα στηθεί από τους ισχυρούς χρηματοοικονομικούς παράγοντες στην κατεστραμμένη από το σεισμό και όχι μόνο Αϊτή, έγινε εκ μέρους του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, από το βήμα του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ετσι, ο Μπιλ Κλίντον κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, γενικώς, αλλά και τους 2.500 συνέδρους, ειδικώς, να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Αϊτή, ώστε «να ανοικοδομηθεί η χώρα και η οικονομία να μπει σε γερές βάσεις». Προς όφελος του κεφαλαίου, εννοεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αϊτή.

Τον Μπιλ Κλίντον ακολούθησε στο βήμα ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας Λι Μιουνγκ - Μπακ, εστιάζοντας σε θέματα κρίσιμης σημασίας για την ομάδα G20, καθώς η χώρα του θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο των 20 πλουσιότερων αναπτυγμένων χωρών το Νοέμβρη του 2010... Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Γιάκομπ Ζούμα, εστίασε στη λήψη μέτρων, ώστε «να τεθούν υπό έλεγχο οι επιπτώσεις από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση» αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη.

Οσον αφορά τα παρασκήνια, καθώς φαίνεται, το Φόρουμ έχει χωριστεί στα δύο, όσον αφορά τα δήθεν μέτρα περί ελέγχου του τραπεζικού τομέα και το μέτρο της επιβολής φόρων στις τραπεζικές συναλλαγές, «μέτρα» επί της ουσίας «καλλωπισμού» του καπιταλιστικού συστήματος.

ΗΠΑ - «ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ»
Παραπλάνηση και ιμπεριαλιστική ατζέντα

Εξαγγελία για τριετές «πάγωμα» των δημόσιων δαπανών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά την υπογραφή του μεγαλύτερου στρατιωτικού προϋπολογισμού στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και την αποδέσμευση περίπου 23,7 τρισεκατομμυρίων (από την έναρξη της κρίσης το 2007, σύμφωνα με την «Wall Street Journal») προς το κεφάλαιο από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, χωρίς φυσικά να χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου - όχι πως θα έφερνε αντιρρήσεις - ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έκανε χθες την πρώτη του ομιλία για την κατάσταση του έθνους εστιάζοντας στα θέματα της οικονομίας και της υγείας.

Επιχειρώντας να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας που οφείλεται κυρίως στην πορεία της οικονομίας και στο υψηλό ποσοστό ανεργίας, υποσχέθηκε αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, μείωση του χρέους και των κρατικών δαπανών, αύξηση των φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη, και «περιορισμούς» στη Γουόλ Στριτ και στις τράπεζες. Ουδεμία εξήγηση έδωσε για το πώς χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ ενισχύθηκε το κεφάλαιο και την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι καλούνται να «βάλουν βαθιά το χέρι» στην τσέπη ώστε να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, καθώς προανήγγειλε τριετές «πάγωμα» των δημόσιων δαπανών από το 2011.

Επίσης, κατά την ομιλία του, είπε πως τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια που ανακτώνται από το ποσό που είχε διατεθεί για τη «διάσωση» της Γουόλ Στριτ θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ πρότεινε επίσης μια νέα φορολογική έκπτωση για τις πάνω από 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις εάν αυτές «προσλάβουν νέους εργαζόμενους ή αυξήσουν τους μισθούς», προφανώς με όρους δουλείας.

Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για την «αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας και πρόνοιας» και ζήτησε τη συνεργασία των Ρεπουμπλικάνων, κατά το σύνηθες, εμμένοντας στη «διακομματική συναίνεση». Πρότεινε, επίσης, τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για να προτείνει μέτρα για την τιθάσευση του χρέους, το οποίο αυξήθηκε στο 1,4 τρισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2009.

Ακόμα, ο Ομπάμα πρότεινε βελτίωση των μέτρων για την προστασία των ΗΠΑ από ενδεχόμενες επιθέσεις τρομοκρατών με βιολογικά όπλα. Προφανώς, εδώ δεν υπάρχουν περικοπές των «δημόσιων δαπανών»...

Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν είχε λέξη να πει για τους 200 χιλιάδες νεκρούς της Αϊτής, αλλά αναφέρθηκε στο Ιράκ δηλώνοντας ότι «ο πόλεμος τελειώνει και όλοι οι στρατιώτες επιστρέφουν στην πατρίδα», στο Αφγανιστάν υπερθεματίζοντας για την κλιμάκωση του πολέμου, άφησε αιχμές για αντίποινα σε εμπορικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ και επανέλαβε τις έμμεσες απειλές εναντίον του Ιράν και της ΛΔ Κορέας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απολύσεις και αλματώδης αύξηση της ανεργίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εως και 2.000 εργαζόμενους θα απολύσει ο γερμανικός κολοσσός της «Siemens», όπως ανέφερε στη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι οι απολύσεις θα γίνουν από τα τμήματα μηχανημάτων και βιομηχανικών υπηρεσιών, ενέργεια που εντάσσεται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των βιομηχανικών της τμημάτων.

Οι απολύσεις που ανακοίνωσε η «Siemens» είναι η «συνεισφορά» της εταιρείας στο δυσμενές κλίμα που επικρατεί για τους εργαζόμενους που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία για την ανεργία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Στατιστική Υπηρεσία και που καταγράφει άλμα της ανεργίας στη Γερμανία στο 8,6%. Ο αριθμός των ανέργων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανέρχεται σε 3,62 εκατ. άτομα και αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 342.000 από το Δεκέμβρη, όταν το ποσοστό ήταν στο 7,8%. Η Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση ήταν ιδιαίτερα σοβαρές, και δεδομένης της μαζικής υποχώρησης της παραγωγής, έως τώρα οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας είναι σχετικά μικρότερες.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΕΕΔΔΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη

Το ΠΑΜΕ, ως μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), απευθύνει κάλεσμα προς τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν και να στηρίξουν τις προσπάθειές της για έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.

Καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη που υποφέρει, με την κατάθεση χρημάτων από το υστέρημά τους. Ο ειδικός τραπεζικός λογαριασμός που έχει ανοίξει η ΠΣΟ για το σκοπό αυτό είναι:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αριθμός λογαριασμού 146/761816 - 63

Τενές Χαράλαμπος

Σιούλα Ρουδάμα

Πέρρος Γεώργιος

Η ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καλεί τον ελληνικό λαό να δείξει για μια ακόμα φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη του στο λαό της Αϊτής που δοκιμάζεται από τις συνέπειες του φονικού σεισμού και της υπανάπτυξης, καταθέτοντας από το υστέρημά του στο λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα 116/296074-55 ή στα γραφεία της, Θεμιστοκλέους 27. Σε συντονισμό με το Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών στην Κούβα και την Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας, τα χρήματα θα δοθούν στην οργάνωση Αϊτινών γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ