ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η «καμπάνα» χτυπά για όλους!

Τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποτελούν ένα νέο ποιοτικό άλμα στη γενικευμένη αντεργατική επίθεση, που εξαπέλυσε το κεφάλαιο την τελευταία δεκαετία. Ομως, η μερική απασχόληση, η όλο και μεγαλύτερη διάδοση του ωρομίσθιου, η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας σύμφωνα με το συμφέρον του εργοδότη, είναι πλέον πραγματικότητα. Είναι φαινόμενα, που έχουν καθιερωθεί και εξαπλώνονται, εδώ και χρόνια, σε αρκετούς κλάδους και ιδιαίτερα στην ένδυση, στα τουριστικά επαγγέλματα, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, με τραγικές για τους εργαζόμενους συνέπειες.

Οι «βάσεις» στην Ελλάδα για την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης μπήκαν από τη ΝΔ, ψηφίζοντας τον πολυνόμο 1892 τον Ιούλη του 1990. Οι σοβαρές ανατροπές θα προωθηθούν στη συνέχεια με τις «μαύρες» οδηγίες της «Λευκής Βίβλου». Με την ψήφιση του νόμου 2639/98 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ, έγινε ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα, ώστε σε βάρος της εργατικής τάξης οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για την εποχή της ΟΝΕ.

Βέβαια, ούτε η αύξηση της μερικής απασχόλησης, ούτε η μερική διευθέτηση του χρόνου εργασίας δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, στο βαθμό που φούντωνε η ανεργία, φούντωναν και τα κέρδη του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, τα νομοθετήματα αυτά ήταν το κατάλληλο θερμοκήπιο, ώστε η εργοδοσία να προχωρήσει σε ντε φάκτο επιβολή ακόμα πιο σκληρών όρων εκμετάλλευσης και οι «παραβιάσεις» της ισχύουσας νομοθεσίας να γίνουν ο άγραφος, αλλά ισχυρός νόμος στους χώρους εργασίας. Η «νόμιμη», δηλαδή, απορύθμιση στις εργασιακές σχέσεις έδωσε μιαν ισχυρή ώθηση στην επέκταση πάσης φύσεως και μορφής απασχόλησης σε βάρος των εργαζομένων.

Σήμερα, με τα πέντε μέτρα της κυβερνητικής επιτροπής, αλλά και τη φιλοσοφία που διαπερνάει το πλαίσιο των εννέα θεματικών ενοτήτων που μπήκε στο τραπέζι του διαλόγου - απάτη, επιδιώκεται το τελειωτικό σάρωμα κάθε κατάκτησης, κάθε δικαιώματος. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε αποτελούν ένα δείγμα για το τι περιμένει την εργατική τάξη, τους νέους ανθρώπους που βγαίνουν στην παραγωγή, αν περάσει η αντεργατική καταιγίδα. Γιατί, η επέκταση της μερικής απασχόλησης ακόμα και στο δημόσιο, η κατάργηση του ορίου στις απολύσεις, η κατάργηση του οχτάωρου και του εφτάωρου, μέσω της «διευθέτησης του εργασιακού χρόνου», αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Αυτή τη φορά, η «καμπάνα χτυπά για όλους»!

«Να δεις τι σου ΄χω για μετά... »

Εύφορο και προνομιακό πεδίο υλοποίησης της μεσαιωνικής «Λευκής Βίβλου» ήταν και παραμένουν οι κλάδοι ένδυσης. Με το αντεργατικό τερατούργημα 2639/98 δόθηκε σοβαρή «λαβή» για την παραπέρα ασυδοσία των εργοδοτών. Αναγκαστικές διαθεσιμότητες, άδειες άνευ αποδοχών, καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εισφοροδιαφυγή, «μαύρη εργασία» αλλοδαπών είναι ορισμένα από τα αντεργατικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια ευδοκιμούν στους κλάδους ένδυσης - υπόδησης.

Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων είχε εφαρμοστεί σε πολλές επιχειρήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Πριν ακόμα φτιαχτεί ο 2639/98 στη «Mas Fashion», στη Δράμα, και συγκεκριμένα το 1996, επιβλήθηκε στους εργαζόμενους να απασχολούνται δυο μέρες τη βδομάδα, όπως και όποτε ήθελε.

Το πρότυπο της «Φολκσβάγκεν», δηλαδή της μείωσης των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών, μιμήθηκε ο «Δούρος», όπου από τον Οκτώβρη του 1994 και αφού είχαν προηγηθεί εκβιαστικές διαθεσιμότητες εργαζομένων, «έπεισε» το προσωπικό, και με τη δέσμευση ότι αυτό θα ισχύσει μόνο 35 μέρες, μέχρι - όπως ισχυρίστηκε - να ξεπεραστούν τα προβλήματα, να εργάζονται 7 ώρες τη μέρα, μειώνοντάς τους ανάλογα και τους μισθούς. Βέβαια δεν ίσχυσε μόνο για 35 μέρες. Στην «ΜΠΑΡΚΟ» το 1996 μειώθηκε ο χρόνος εργασίας κατά μια ώρα με μείωση του μισθού. Στην επιχείρηση «ΣΤΑΝΤΑΡ» οι εργαζόμενοι απασχολούνταν 4ήμερο με ανάλογη μείωση μισθού.

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακόμα παλιότερα το 1994 στην «ΚΟΜΟΤΕΞ» Ξάνθης οι 150 εργαζόμενοι δούλευαν 4 μέρες της βδομάδα. Το ίδιο είχε επιβληθεί και στον Παυλίδη στην Κομοτηνή. Στον «Καβάζη» στον Εβρο οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα χωρίς πληρωμή (!), ενώ ο εργοδότης τους κόλλαγε μόνο 18 ένσημα το μήνα! Στην «LAION», με έδρα τον Πειραιά, οι εργαζόμενοι δούλευαν 3 μέρες τη βδομάδα.

Η επιχείρηση δέρματος «Τρύπου», «πατώντας» πάνω στον 2639/98, προχωρά εκβιαστικά σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ετσι, οι εργαζόμενοι απασχολούνται 4 μέρες τη βδομάδα με ανάλογη μείωση μισθών. Η συνολική μείωση του χρόνου εργασίας, που θα προκύψει, θα αντικατασταθεί με δουλιά τα Σάββατα και χωρίς φυσικά να πληρωθεί ως υπερωριακή εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1996 ο Σύνδεσμος Πλεκτοβιομηχάνων είχε απειλήσει ανοιχτά με μεταφορά των εργοστασίων σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με φθηνά εργατικά χέρια, αν δεν καταργηθεί το όριο του 2% των απολύσεων! Ο δε Σύνδεσμος Κλωστοβιομηχάνων σε συνάντηση την ίδια χρόνια με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα επικέντρωσε επίσης τους εκβιασμούς του στην κατάργηση του 2% στην αύξηση του ορίου υπερωριακής απασχόλησης και στο αίτημα για ευελιξία στις αμοιβές των νεοπροσλαμβανόμενων στις φθίνουσες περιοχές.

Οποια συνδικάτα δεν είναι εγκλωβισμένα στα πλοκάμια της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ και δρουν σε ταξική κατεύθυνση, κυβέρνηση και εργοδοσία δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις «ορέξεις» τους. Πρόσφατη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επιχείρηση Ιματισμού «Πιάνγκα Παγγαίου», όπου οι εργαζόμενοι μαζί με την Ομοσπονδία τους απέτρεψαν τη μείωση του χρόνου εργασίας, στα «χαρτιά» βέβαια, με μείωση των αποδοχών.

Εμποροϋπάλληλοι

Το 40% με 60% των εμποροϋπαλλήλων εργάζονται ως ωρομίσθιοι! Αυτή είναι η σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Οι μεγαλέμποροι προωθούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και οι μορφές απασχόλησης γίνονται όλο και πιο «ελαστικές». Η τελευταία αλλαγή του ωραρίου έγινε το 1997 μετά από συμφωνία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ, ΕΣΕΕ.Οι δε παραβιάσεις των μεγάλων πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας και του ωραρίου εργασίας είναι δεδομένες. Το δε ωρομίσθιο και η μερική απασχόληση είναι άγραφος νόμος.

Τελευταία και χαρακτηριστική περίπτωση για επιβολή ενός αυθαίρετου και πέρα για πέρα παράνομου ωραρίου αφορούσε τα εμπορικά καταστήματα του «Village Park». Με απόφαση της νομάρχη Πειραιά προβλεπόταν ότι από τις 5 Απρίλη του 2000 όλα τα εμπορικά καταστήματα του «Village Park» θα μπορούν να λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 11 το πρωί με 11 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10.30 μέχρι τις 9 το βράδυ. Ηδη στο «Village Park» εφαρμόζονται 7ωρα ή 9ωρα αυθαίρετα και χωρίς να πιστοποιούνται ή να πληρώνονται υπερωρίες. Ωστόσο, χάρη στην αποφασιστική παρέμβαση των σωματείων του κλάδου, αλλά και άλλων εργατικών σωματείων τελικά η συγκεκριμένη απόφαση δεν εφαρμόστηκε, όλα όμως είναι ανοιχτά για την εκδήλωση νέας επίθεσης.

Τράπεζες

Οι τραπεζοϋπάλληλοι δε θα έμεναν έξω από τον αντεργατικό στόχο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Το 35ωρο «μαϊμού» που εφαρμόζεται εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους τραπεζίτες. Βέβαια η ΟΤΟΕ θεώρησε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία που κλείστηκε την 1 Αυγούστου του 1999 στα πλαίσια της διετούς κλαδικής σύμβασης για την εφαρμογή δήθεν του 35ωρου.

H συμφωνία μίλαγε για εφαρμογή 35ωρου σε τρία καταστήματα κάθε τράπεζας που διαθέτει τουλάχιστον 10 καταστήματα και σε δυο σ' αυτές με 4 και 9 καταστήματα. Το νέο ωράριο λειτουργίας και εργασίας συμφωνήθηκε να είναι μεταξύ 7.45 πμ με 5 μμ. Το ωράριο συναλλαγών παρατάθηκε κατά δυο ώρες και από 8 πμ - 2 μμ και 8 πμ - 1.30 μμ την Παρασκευή έγινε 8 πμ - 4 μμ. Οι τρεις βάρδιες που υποτίθεται ότι θα υπήρχαν έμειναν στα χαρτιά. Ετσι, λοιπόν, βρέθηκαν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν ουσιαστικά 45 ώρες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Η τρομοκρατία και οι απειλές δίνουν και παίρνουν, ειδικά στους νέους εργαζόμενους, για να δεχτούν τα νέα δεδομένα. Οσοι αρνιούνταν τα 9ωρα και 10ωρα τους επανέφεραν τυπικά στο προηγούμενο ωράριο με υπερωρίες χωρίς πληρωμή. Η Eurobank του Λάτση εφάρμοσε τη συμφωνία αυτή σε όλα τα καταστήματα, ενώ πρόσφατη ήταν και η απαίτηση του Ομίλου Πειραιώς να εργαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες Πειραιώς, Χίου, και Μακεδονίας - Θράκης κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

Να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη ημερίδα ο Michel Joly, εκπρόσωπος γαλλικού συνδικάτου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα στις Τράπεζες μπαίνουν ξανά σε διαπραγμάτευση. Μάλιστα από συγχώνευση δυο τραπεζών στη Γαλλία, από το επιχειρησιακό σχέδιο προέκυψε η ανάγκη για 1.200 απολύσεις στη Γαλλία και 700 στο εξωτερικό!

Την πικρή γεύση του εργασιακού καθεστώτος που θέλει να επιβάλει το μεγάλο κεφάλαιο έχουν γευτεί και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Σε 4.000 περίπου ανέρχονται οι μερικώς απασχολούμενοι στον ΟΤΕ, με τρίωρα, τετράωρα, εξάωρα και συμβάσεις μερικών μηνών. Μόνο σε 1.000 θέσεις του Οργανισμού απασχολούνται φοιτητές με τρίμηνες συμβάσεις, τρεις ώρες τη μέρα και ο μισθός κυμαίνεται από 90.000 μέχρι 100.000 δραχμές! Οι φοιτητές καλύπτουν πάγιες και μόνιμες (!) θέσεις προσωπικού, χωρίς να έχουν απαιτήσεις, αλλά και δικαιώματα, έτσι με ένα «σμπάρο δυο τρυγόνια»!

Καθεστώς «γαλέρας»

Μια ματιά να ρίξει κάποιος στην κατάσταση που επικρατεί στις τουριστικές περιοχές, αρκεί για να καταλάβει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Η μαύρη εργασία, η μερική απασχόληση, η κλοπή ενσήμων είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το καθεστώς «γαλέρας» που επικρατεί σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας.

Κοινός παρονομαστής σε όλα τα νησιά είναι και παραμένει η εντατικοποίηση της εργασίας. Στη Λήμνο προβλήματα υπάρχουν στα μικρότερα ξενοδοχεία του νησιού, όπου δεν τηρούνται οι συμβάσεις εργασίας και δεν επικολλούνται τα ένσημα.

Στην Κέρκυρα με τη διάλυση του ΣΕΠΕ (νόμος 2639/98), καθώς το τοπικό τμήμα έχει αποστελεχωθεί τελείως, δε γίνεται κανένας έλεγχος στους χώρους δουλιάς. Οι συμβάσεις, μισθοί, ωράριο δεν εφαρμόζονται. Υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, σπαστό ωράριο. Σερβιτόροι που εργάζονται από τις 7 π.μ. μέχρι τις 5 το απόγευμα και καμαριέρες που υποχρεώνονται μέσα στο ωράριό τους να καθαρίζουν 20 με 25 δωμάτια. Παράλληλα μέρα με τη μέρα οξύνεται η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία στον κλάδο, καθώς οι μεγαλοξενοδόχοι εκμεταλλεύονται την ανεργία που υπάρχει στο νησί.

Ιδια εικόνα μεταφέρεται και από το νησί της Ικαρίας, δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, δεν αποδίδονται τα ένσημα που αναλογούν στις ημέρες εργασίας, δε δίνονται αποδεικτικά μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς να υπάρχει πρόβλημα με τις οφειλές των εργοδοτών.

Στην Κρήτη, πολλά εξαρτώνται από το πώς θα «κυλήσει η σεζόν». Ετσι έχουμε απολύσεις και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όταν δεν υπάρχει η αναμενόμενη κίνηση, να γίνονται πολλές απολύσεις από το περσινό προσωπικό, ακόμα και στη μέση της σεζόν. Επίσης, οι εργοδότες εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να παίρνουν πολλά ρεπό και να κάνουν λιγότερα μεροκάματα. Πολλά είναι τα ξενοδοχεία που δεν κολλάνε κανονικά τα ένσημα - το πολύ 101 ένσημα για να μπορέσουν να πάρουν το επίδομα ανεργίας το χειμώνα. Ολα αυτά, βέβαια, επιβάλλονται με προσωπικές συμβάσεις.

Και στη Ρόδο οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν τη μείωση του τουρισμού, αφού αναγκάζονται να παίρνουν παρατεταμένα ρεπό και να υπογράφουν προσωπικές συμβάσεις κάτω από την κλαδική. Η αλλαγή με τον ν.2639/98 και το χτύπημα που έδωσε στις εργασιακές σχέσεις έχει αλλάξει το τοπίο στο νησί, αφού έχει κάνει καθεστώς τη μερική απασχόληση, το σπαστό ωράριο κ.ά.

Στην Κω οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αναγκάζονται να συμφωνήσουν σε πακέτα μισθοδοσίας, όπου δεν ασφαλίζονται και δεν πληρώνονται σύμφωνα με τις κλαδικές συμβάσεις. Κοινό σημείο και εδώ η εντατικοποίηση, οι απολύσεις, η τρομοκρατία, ενώ τη μείωση της κίνησης την πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Στη Ζάκυνθο, στον «παράδεισο» του τουρισμό, το μόνο που «ανθεί» είναι η εντατικοποίηση. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο νησί έχουν κάνει προσωπικές συμφωνίες για να τους κολλήσουν 101 ένσημα, ενώ η κατάσταση ξεπερνάει τα όρια σε ορισμένες περιπτώσεις και αναγκάζονται να παραιτηθούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι σερβιτόροι σε ορισμένα ξενοδοχεία αναγκάζονται να κάνουν και άλλες δουλιές, από κουβάλημα αποσκευών μέχρι βαψίματα στο ξενοδοχείο.

Ο νόμος 2639/98 δημιούργησε ένα τερατώδες εργασιακό καθεστώς στις τουριστικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Πολλοί εργαζόμενοι απασχολούνται με δίμηνες συμβάσεις εργασίας, ενώ η μερική απασχόληση, το part - time και η έξτρα απασχόληση έχουν γίνει καθεστώς στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων.

Στη Χαλκιδική η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Η πλειοψηφία των εργαζομένων εξαναγκάζονται σε διμερείς συμφωνίες με τους εργοδότες και μισθούς 150.000 δρχ. το μήνα, δουλιά 12 - 14 ώρες την ημέρα και ελάχιστα ρεπό.

Στη Σάμο οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν ίσα - ίσα για να συμπληρώσουν τα 101 ένσημα για να μπορέσουν να πάρουν το επίδομα ανεργίας το χειμώνα. Οι συμβάσεις που υπογράφουν οι εργαζόμενοι είναι κλειστές, μακριά από το σωματείο, ενώ ευθύνες πολλές έχει το ΣΕΠΕ που δεν υπάρχει στο νησί και λειτουργεί ένα τμήμα μόνο στη Μυτιλήνη. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις που εργαζόμενοι υπογράφουν «λευκές» συμβάσεις.


Ρεπορτάζ:

Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ

Ελένη ΤΖΙΚΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ιδού η εργατική ασυδοσία

Ασύδοτα σε βάρος όλων των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων δρα η εργοδοσία στις βιομηχανίες, βιοτεχνίες και σε άλλους εργασιακούς χώρους της Θεσσαλίας, έχοντας την προστασία της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στο Νομό Μαγνησίας, όπου η ανεργία αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, η εργοδοσία βρίσκει πρόσφορο έδαφος επέκτασης των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης και καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων. Χαρακτηριστικά είναι τα εξής παραδείγματα: Στην αλυσίδα των σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» η μερική απασχόληση φτάνει το 52% και το 81% των μερικά απασχολούμενων είναι γυναίκες.

Στη βιομηχανία «ΒΙΣ» του επιχειρηματία Φιλίππου (ιδιοκτήτης της ΦΑΓΕ) οι εργαζόμενοι στην περίοδο των αδειών υποχρεώνονται να δουλεύουν 15 και 16 ώρες την ημέρα για να καλύψουν τα κενά, όπως, επίσης, και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΟΝΤΙ», που εργάζονται μέχρι και 12 ώρες.

Στα εργοστάσια «ΕΒΙΕΣΚ», «ΑΓΕΤ», «ΜΕΤΚΑ» οι εργαζόμενοι εργάζονται και Σαββατοκύριακα. Επίσης, στην «ΕΒΙΕΣΚ» και στην «ΑΓΕΤ» εργάζονται ημερησίως 40 άτομα και 50 άτομα, αντίστοιχα, με κάρτα παροχής υπηρεσιών.

Καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων υπάρχει σε όλες τις επιχειρήσεις, όπου εφαρμόζονται τα περιβόητα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης».

Στη Λάρισα

Καθεστώς αχαλίνωτης εργοδοτικής ασυδοσίας επικρατεί και στο Νομό Λάρισας. Στις επιχειρήσεις «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ», «ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ», «GOODY'S», «ΕΝΑ» και σε πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύουν τετράωρα και εξάωρα ημερησίως.

Στο εργοστάσιο «ΥΑΛΟΥΡΓΙΑ», ο εργοδότης Ηλίας Βαλαβάνης, που είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, έχει τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια από το Μάρτη.

Στις επιχειρήσεις «Βιοπλάν» και «Αλβιο», του επιχειρηματία Γκαντόνα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 9 μέχρι και 11 ώρες ημερησίως και όταν η εργοδοσία δεν τους χρειάζεται, δεν εργάζονται. Επίσης στη βιομηχανία «Εξάλκο», του ίδιου επιχειρηματία, δεν καταβάλλεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους. Στις ίδιες επιχειρήσεις και σε άλλες που ανήκουν στο χώρο του μετάλλου, δεν εφαρμόζεται η κλαδική σύμβαση εργασίας.

Εποχικούς εργαζόμενους απασχολούν οι επιχειρήσεις «ΕΛΒΑΚ», «ΙΝΤΕΡΚΟΜ» «ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ», «ΦΡΟΖΑ», «ΑΣΕΠΤ» κ. α. Εργαζόμενοι που δουλεύουν με σύμβαση ορισμένου έργου υπάρχουν και στο Δήμο Λάρισας.

Επίσης, ανασφάλιστοι δουλεύουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις καφετερίες και τα μπαρ της πλατείας Ταχυδρομείου, του Φρουρίου και σε διάφορα άλλα αναψυκτήρια της Λάρισας.

Οσον αφορά στις επιχειρήσεις Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, κανένας εργοδότης δεν πληρώνει τους εργαζόμενους με τις Συλλογικές Συμβάσεις και τους απασχολούν όποτε και όσο θέλουν.

Οσοι εργάζονται ως οδηγοί, σε δίκτυα διανομής επιχειρήσεων, όπως στις επιχειρήσεις «ΦΑΓΕ», «ΔΕΛΤΑ», «ΘΡΑΚΗ», «ΜΕΒΓΑΛ», «ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ», πολλές φορές δουλεύουν από τις 4 το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες. Και αν δε φτάσουν την ώρα που πρέπει στον προορισμό τους, τότε η εργοδοσία τούς επιβάλλει πρόστιμα.

Καθεστώς υπερεργασίας επιβάλλεται και σε ιδιωτικές τράπεζες. Οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Τραπεζών «Πειραιώς» δουλεύουν πολλές φορές μέχρι αργά το απόγευμα, χωρίς, μάλιστα, να καταβάλλονται υπερωρίες. Μέχρι και τις 7 το απόγευμα, εργάζονται αρκετές φορές και οι εργαζόμενοι στους Ομίλους Τραπεζών «EYROBANK» και «ΕΓΝΑΤΙΑ». Η εργασία, όμως, πέραν του ωραρίου σταμάτησε, καθώς κάτω από την παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων έγιναν έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ