ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Διευκολύνει τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου

Με στόχο τη διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συμφωνούν στην προώθηση του σχεδίου «Καλλικράτης» τόνισε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης που κατέθεσε η ΝΔ. Στη συνεδρίαση κυριάρχησε η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυρίως σε θέματα διαχειριστικού χαρακτήρα όσον αφορά την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε πολιτικό επίπεδο «ο "Καλλικράτης" αποτελεί μια διαδικασία συναίνεσης ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, θυμίζοντας πως «η συναίνεση αυτή είναι πολύχρονη. Επιβεβαιώθηκε πολλές φορές και ειδικά μέσα στις λειτουργίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ». Αναφερόμενος στην ουσία του νέου σχεδιασμού τόνισε ότι «είναι ένας αναγκαίος για το σύστημα αστικός εκσυγχρονισμός», με βάση τον οποίο «φτιάχνονται οργανισμοί - μηχανισμοί μεγάλοι σε έκταση και πληθυσμό, στη βάση των επιλογών της ΕΕ. Διευκολύνεται η δράση και η παραπέρα συνύφανση του μεγάλου κεφαλαίου με την Αυτοδιοίκηση». Οπως είπε χαρακτηριστικά «μετά τον "Καλλικράτη" θα έχουμε Αυτοδιοίκηση στο όνομα και στην ουσία θα έχουμε Τοπική Διοίκηση».

Οσον αφορά συνολικά τη στόχευση της περίφημης «αποκέντρωσης» που επικαλείται η κυβέρνηση, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι στην πραγματικότητα «το κράτος αποποιείται των βασικών ευθυνών του σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση. Η ανταποδοτικότητα, πλέον, θα κυριαρχήσει στα πάντα. Αυτό προωθείται με τη λεγόμενη αποκέντρωση». Πρόσθεσε ότι οδηγούμαστε «στη διάλυση κάθε έννοιας ενιαίου χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες Παιδείας και Υγείας. Θα έχουμε μια παραπέρα υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «δεν υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση της παλαιότερης διοικητικής δομής. Εμείς πολεμάμε τους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς στόχους της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης» και επισήμανε ότι «ζητάμε επαρκή κρατική χρηματοδότηση των νομαρχιών και των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Δε συμβιβαζόμαστε με τους κεντρικούς πόρους, που δίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επιμένουμε τα παρακρατηθέντα από την τοπική αυτοδιοίκηση να επιστραφούν».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, αρνήθηκε κατηγορηματικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέγοντας ότι «δεν πρόκειται περί παρακρατηθέντων. Πρόκειται περί άδειων ταμείων», αν και παραδέχθηκε ότι «αναγνωρίζουμε το ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των προβλεφθέντων πόρων και αυτών που τελικά αποδόθηκαν κατά το 2009».

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Δυναμική κινητοποίηση κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Οι πυροσβέστες βρέθηκαν χτες στο δρόμο, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στο δρόμο της διεκδίκησης, του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, βρέθηκαν χτες χιλιάδες μόνιμοι πυροσβέστες από όλη τη χώρα. Απαντήσεις, όμως, για τα αιτήματά τους δεν πήραν ούτε από την πολιτική ούτε από τη φυσική ηγεσία του Σώματος, καθώς όλοι απουσίαζαν από τα γραφεία τους. Τελικά, παρά την πολύωρη, μαχητική κινητοποίηση, αντιπροσωπεία των πυροσβεστών συναντήθηκε μόνο με τον υπαρχηγό του Σώματος, Α. Γεροκώστα.

Η πορεία, που ξεκίνησε από το πάρκο «Ευαγγελισμού», έφτασε στη Βουλή όπου παραδόθηκαν τα ψηφίσματα στα πολιτικά κόμματα και κατέληξε - μετά την αποχώρηση της πλειοψηφίας του προεδρείου της Ομοσπονδίας, αλλά και του προέδρου της - στο αρχηγείο του Σώματος στην οδό Μουρούζη. Εκεί, ο υπαρχηγός διεμήνυσε στην αντιπροσωπεία πως έχει εντολή του Αρχηγού να μη μιλήσει με τους πυροσβέστες που βρέθηκαν στο προαύλιο του Αρχηγείου, στην οδό Μουρούζη, αλλά απλά θα διαβιβάσει τα αιτήματά τους. Μετά από αυτήν την απάντηση, ομάδα πυροσβεστών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου.

Νωρίτερα, οι πυροσβέστες, κατά τη διάρκεια πορείας, βροντοφώναξαν το δίκιο τους. Στη Βουλή, συναντήθηκαν με τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, ο οποίος μίλησε στους συγκεντρωμένους. «Το ΚΚΕ - τόνισε - ήταν και παραμένει στο πλευρό σας. Ζητήσαμε με Ερωτήσεις και Επερωτήσεις την κάλυψη όλων των κενών στο ΠΣ. Υποστηρίξαμε και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος όλων όσοι παλεύουν και δίνουν τη ζωή τους στην κυριολεξία και πολλοί ήταν αυτοί που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας, τους κινδύνους που επανειλημμένα έχουμε πει ότι ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των πυροσβεστών δε φτάνει. Χρειάζονται πρακτικά και συγκεκριμένα μέτρα. Πρώτο η κάλυψη των κενών που ξεπερνούν τις 4.200 και χρειάζεται άμεσα να προωθηθεί αυτή η διαδικασία. Καλούμε και εσάς στη συνέχιση του αγώνα με τα συγκεκριμένα αιτήματα. Για να σας αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενους και όχι ως ανθρώπους, οι οποίοι μια ορισμένη στιγμή κάνουν το καθήκον τους».

«Θετικό ότι οι πυροσβέστες βγήκαν στο δρόμο»

Ο Μιχαήλ Μιχαήλ, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας πυροσβεστών και επικεφαλής της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», τόνισε πως «άμεσα αποτελέσματα δυστυχώς δεν υπήρξαν, γιατί σήμερα επέλεξε η πολιτική και φυσική μας ηγεσία να απουσιάσει με δεδομένο ότι γνώριζαν πολύ καλά πως υπήρχε πανελλήνια κινητοποίηση των πυροσβεστών». Στάθηκε στο γεγονός πως μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, οι πυροσβέστες βγήκαν στους δρόμους, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αδιαλλαξία του υπουργείου, που μόνο προχτές συνάντησε την Ομοσπονδία για να εκτονωθεί η κατάσταση. «Δεν πήρε πίσω τίποτα από αυτά που έχει ανακοινώσει όπως π.χ. τη μείωση της δύναμης των πυροσβεστικών κλιμακίων από 17 σε 12. Ετσι, υπάρχει μειωμένη πυρασφάλεια στα κλιμάκια αυτά, σε 128 περιοχές της χώρας που σημαίνει κίνδυνο για τα δάση, για τα αστικά συμβάντα και οτιδήποτε άλλο. Οπως επίσης, καταπόνηση προσωπικού γιατί τα 12 άτομα θα χωριστούν σε τέσσερις βάρδιες - αφού επέλεξε η πολιτική ηγεσία να κάνει 8ωρο ωράριο, 6ήμερο σε όλες τις υπηρεσίες του Σώματος - δύο με τρία άτομα σε κάθε βάρδια να προσφέρουν πυρασφάλεια».

Επίσης, τόνισε πως τα σημάδια είναι δυσοίωνα για το μέλλον, αφού δείχνουν «πως δε θέλουν να κάνουν προσλήψεις και πάνε να βγάλουν με το υπάρχον προσωπικό όλο τον αντιπυρικό σχεδιασμό», ενώ υπογράμμισε ότι «θα είμαστε πάλι στους δρόμους».

Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επεσήμανε πως «η παρουσία μας σηματοδοτεί την έμπρακτη στήριξη στα δίκαια αιτήματα και αγώνα των πυροσβεστών. Είναι απαράδεκτο και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να έχουν τους πυροσβέστες σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς υποδομές, με μειωμένο προσωπικό, ωράρια εξοντωτικά. Στηρίζουμε αυτά τα αιτήματα δυναμικά ως ΠΑΜΕ, θα είμαστε μαζί τους ως τη δικαίωσή τους».

Η πίτα της ΟΓΕ

Αύριο Κυριακή 31 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και τιμά την αγωνίστρια γυναίκα διαχρονικά, με αφιερώματα σε τέσσερις γυναίκες από την Εθνική Αντίσταση έως τις μέρες μας «Από την Ηλέκτρα στη Σωτηρία». Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «ATHENS IMPERIAL» (Αχιλλέως και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλ. Καραϊσκάκη, στάση ΜΕΤΡΟ, Μεταξουργείο).

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. (Πληροφορίες και προσκλήσεις δίνονται από τα κεντρικά γραφεία της ΟΓΕ, Ιπποκράτους 120, τηλ. 210.3629.460 και στους κατά τόπους συλλόγους της ΟΓΕ).

Διεκόπη η δίκη των ειδικών φρουρών

Διακόπηκε χτες η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αυτή τη φορά, η δίκη διακόπηκε λόγω σοβαρού κωλύματος της Εισαγγελέως. Στη θέση της ανέβηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, Πολιτική Αγωγή και Υπεράσπιση σημείωσαν στο δικαστήριο ότι βάσει του νόμου εφόσον έχει ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία, η Αρχή του Ενιαίου της Εισαγγελίας κάμπτεται και επομένως η δίκη ή πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια Εισαγγελέα ή αλλιώς να αναβληθεί και η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή με άλλη σύνθεση.

Η δίκη εκτός απροόπτου, θα συνεχιστεί την Τετάρτη, με την κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, που έκανε την νεκροτομή στον 15χρονο μαθητή, καθώς και του φίλου του θύματος και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Νεκρός άστεγος από το κρύο

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 42χρονος άνδρας υπήκοος Ινδίας στην περιοχή του Εσταυρωμένου στο Ρέθυμνο. Ο 42χρονος είχε βρει καταφύγιο κάτω από σκάλα νεοανεγειρόμενης οικοδομής για να προστατευτεί από το κρύο των τελευταίων ημερών. Ο θάνατός του κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε κρυοπληξία. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Τρίτη το πρωί όταν ένας ομοεθνής του που γνώριζε ότι τον τελευταίο καιρό ο άστεγος άντρας «έμενε» στην οικοδομή, πήγε εκεί και τον εντόπισε νεκρό. Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία και λίγη ώρα αργότερα αστυνομικοί του ΑΤ Ρεθύμνου πήγαν στο σημείο για να διαπιστωθεί τι ακριβώς είχε γίνει, ενώ καλέστηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για τη νεκροψία - νεκροτομή. Ο 42χρονος άνδρας είχε έρθει πριν από αρκετά χρόνια στο Ρέθυμνο και βρήκε δουλειά, την οποία ωστόσο έχασε πριν από λίγο καιρό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ