Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Διευκολύνει τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου

Με στόχο τη διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συμφωνούν στην προώθηση του σχεδίου «Καλλικράτης» τόνισε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης που κατέθεσε η ΝΔ. Στη συνεδρίαση κυριάρχησε η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυρίως σε θέματα διαχειριστικού χαρακτήρα όσον αφορά την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε πολιτικό επίπεδο «ο "Καλλικράτης" αποτελεί μια διαδικασία συναίνεσης ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, θυμίζοντας πως «η συναίνεση αυτή είναι πολύχρονη. Επιβεβαιώθηκε πολλές φορές και ειδικά μέσα στις λειτουργίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ». Αναφερόμενος στην ουσία του νέου σχεδιασμού τόνισε ότι «είναι ένας αναγκαίος για το σύστημα αστικός εκσυγχρονισμός», με βάση τον οποίο «φτιάχνονται οργανισμοί - μηχανισμοί μεγάλοι σε έκταση και πληθυσμό, στη βάση των επιλογών της ΕΕ. Διευκολύνεται η δράση και η παραπέρα συνύφανση του μεγάλου κεφαλαίου με την Αυτοδιοίκηση». Οπως είπε χαρακτηριστικά «μετά τον "Καλλικράτη" θα έχουμε Αυτοδιοίκηση στο όνομα και στην ουσία θα έχουμε Τοπική Διοίκηση».

Οσον αφορά συνολικά τη στόχευση της περίφημης «αποκέντρωσης» που επικαλείται η κυβέρνηση, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι στην πραγματικότητα «το κράτος αποποιείται των βασικών ευθυνών του σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση. Η ανταποδοτικότητα, πλέον, θα κυριαρχήσει στα πάντα. Αυτό προωθείται με τη λεγόμενη αποκέντρωση». Πρόσθεσε ότι οδηγούμαστε «στη διάλυση κάθε έννοιας ενιαίου χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες Παιδείας και Υγείας. Θα έχουμε μια παραπέρα υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «δεν υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση της παλαιότερης διοικητικής δομής. Εμείς πολεμάμε τους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς στόχους της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης» και επισήμανε ότι «ζητάμε επαρκή κρατική χρηματοδότηση των νομαρχιών και των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Δε συμβιβαζόμαστε με τους κεντρικούς πόρους, που δίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επιμένουμε τα παρακρατηθέντα από την τοπική αυτοδιοίκηση να επιστραφούν».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, αρνήθηκε κατηγορηματικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέγοντας ότι «δεν πρόκειται περί παρακρατηθέντων. Πρόκειται περί άδειων ταμείων», αν και παραδέχθηκε ότι «αναγνωρίζουμε το ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των προβλεφθέντων πόρων και αυτών που τελικά αποδόθηκαν κατά το 2009».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ