Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάνατος αγωνίστριας

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ -ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ -ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ
φωτό

«Εφυγε» από τη ζωή και κηδεύτηκε στις 7 Γενάρη 2010, η αγωνίστρια του ΔΣΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ, ανιψιά του Καπετάν Διαμαντή. Η Βασιλική γεννήθηκε στις 24 Μάη 1927 στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού, σε αγροτική οικογένεια. Τελείωσε το Δημοτικό Δχολείο Λιλαίας το 1940 που ξέσπασε ο Ιταλοελληνικός πόλεμος και ακολούθησε η Κατοχή.

Η οικογένειά της πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση: Ο πατέρας της ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ του Κομνά και η μεγαλύτερη αδερφή της η ΕΛΕΝΗ οργανώθηκαν στο ΕΑΜ και στην ΕΠΟΝ, αντίστοιχα. Μετά τη Βάρκιζα η οικογένειά της διώχθηκε και παρακρατικοί κακοποίησαν και δολοφόνησαν τον πατέρα της.

Η Βασιλική, το 1947 το Νοέμβρη, επιστρατεύτηκε και κατατάχτηκε μαχήτρια στο Αρχηγείο Παρνασσίδας και πολέμησε στα τμήματα του ΔΣΕ της Ρούμελης, μέχρι την Ανοιξη του 1948 που αιχμαλωτίστηκε μαζί με τρεις ακόμα μαχητές κατά τη διάρκεια των μεγάλων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που διεξήγαγε ο κυβερνητικός στρατός στη Ρούμελη. Κλείστηκε στις φυλακές Λαμίας, όπου πέρασε στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε ισόβια. Φυλακίστηκε στις φυλακές «Αβέρωφ», Καλλιθέας και ανηλίκων Κηφισιάς, απ' όπου αποφυλακίστηκε με τα μέτρα επιείκειας το 1952.

Η Βασιλική, μέχρι το θάνατό της, συμμετείχε στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Ενωσης Φίλων μνήμης του Διαμαντή που, στη μνήμη της, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ