ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΑΠΕΡΓΟΙ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση αλληλεγγύης

Στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

Παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, τις δικαστικές αποφάσεις, τις αισχρότητες του εργοδοτικού συνδικαλισμού, τη ανοιχτή στήριξη της κυβέρνησης στους δουλέμπορους, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα τους, στηριγμένοι στο κύμα αλληλεγγύης όλων των εργαζομένων, των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ. Σήμερα πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης όπου αναμένεται να συζητηθεί η νέα, τέταρτη αγωγή που κατέθεσαν οι πλοιοκτήτες, προκειμένου να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία. Αυτήν τη φορά οι μεγαλοπλοιοκτήτες στρέφονται ενάντια στο Σύλλογο Αιγύπτιων Αλιεργατών Μηχανιώνας, αλλά και προσωπικά στον πρόεδρο και τον γραμματέα, προκειμένου να τους τρομοκρατήσουν. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να σταθούν ζωντανή ασπίδα, για να μην περάσει η βαρβαρότητα σε βάρος των μεταναστών εργατών.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Ξεκίνησαν νέο γύρο κινητοποιήσεων

Χτες, διαδήλωσαν μαχητικά στην Αθήνα, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει συγκέντρωση ανέργων

Με σταθμό την απεργία στις 10 Φλεβάρη κλιμακώνουν την πάλη τους οι εργατοτεχνίτες (φωτ. από τη χτεσινή πορεία)
Με σταθμό την απεργία στις 10 Φλεβάρη κλιμακώνουν την πάλη τους οι εργατοτεχνίτες (φωτ. από τη χτεσινή πορεία)
Με συνθήματα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», να δίνουν το στίγμα των αιτημάτων τους, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και έξω από το υπουργείο Εργασίας, διατρανώνοντας την απόφασή τους να αγωνιστούν ενάντια στην εχθρική, βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που «σβήνει» τη Ζώνη και καταδικάζει χιλιάδες εργάτες στην ανέχεια. Με τη χτεσινή κινητοποίηση, οι εργατοτεχνίτες ξεκίνησαν νέο γύρο κινητοποιήσεων, παλεύοντας για ουσιαστική προστασία των ανέργων τους, απαιτώντας μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τη Δευτέρα, 8 Φλεβάρη, συνεχίζουν με συγκέντρωση ανέργων στις 11 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά, ενώ σταθμός του αγώνα τους θα είναι η απεργία στις 10 Φλεβάρη.

Αφού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας και με προμετωπίδα το πανό των σωματείων τους που ανέγραφε: «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Πάρτε μέτρα στήριξης των ανέργων και της Ν/Ζώνης», ξεκίνησαν μαχητική πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας. Μαζί τους από την πρώτη στιγμή της κινητοποίησής τους ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου.

Αντιπροσωπεία και από τα τέσσερα σωματεία της Ζώνης μαζί με την βουλευτή του ΚΚΕ, συναντήθηκε με το σύμβουλο του υπουργού Εργασίας, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο. Οι εργάτες, αφού κατήγγειλαν το γεγονός ότι δίνονται δισεκατομμύρια στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, ενώ την ίδια ώρα οι εργάτες της Ζώνης καταδικάζονται στην εξαθλίωση, κατέθεσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο. Απαίτησαν σύνταξη στα 55 χρόνια στο 80% του μισθού. Επιδότηση όλων των ανέργων στο 80% του μισθού μέχρι να βρουν δουλειά, ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις. Στο έργο της επέκτασης των ΕΛΠΕ να προσληφθούν άνεργοι της Ζώνης με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και όχι εργαζόμενοι χαμηλόμισθοι και ανασφάλιστοι από τα δουλεμπορικά γραφεία. Απαίτησαν τη χωροθέτηση της Ζώνης την παραγωγική της ανασυγκρότηση, ενώ κατήγγειλαν τη βιομηχανία δικαστικών διώξεων σε βάρος των σωματείων από την εργοδοσία.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης ξεκαθάρισε ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους για να βγουν από αυτήν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ακόμα πιο κερδισμένοι».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συγκρότησαν απεργιακή επιτροπή

Μέτρα για την οργάνωση της μάχης αποφασίστηκαν στην προχτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Η ανάγκη να αξιοποιηθεί η απεργία στις 10 Φλεβάρη για να δυναμώσουν οι αγώνες των εργαζομένων στα ΜΜΕ στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, αλλά και ο αγωνιστικός τους συντονισμός συνολικά με την εργατική τάξη, αναδείχθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη που έκανε μπροστά στην απεργία το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Αλλωστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του χώρου είναι συνέπεια της συνολικότερης αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται: Καθημερινές απολύσεις, καταστρατήγηση των ΣΣΕ, καθυστερήσεις πληρωμών, ραγδαία επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εξελίξεις στις οποίες οδηγούν η ισχυροποίηση των μεγαλοεκδοτών και μεγαλοϊδιοκτητών μέσω της συγκέντρωσης, αλλά και η ριζική αναδιάταξη του χάρτη των εφημερίδων και σταθμών. Παράλληλα, ξεκίνησε το «ξήλωμα» του ΕΔΟΕΑΠ και οι πρώτες περικοπές παροχών.

«Με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι, παίρνουμε μέρος στον εργατικό ταξικό αγώνα για να αποκρούσουμε τα νέα χειρότερα μέτρα σε βάρος μας, που μας επιβάλλει η κυβέρνηση για να δώσει νέες χρηματοδοτήσεις στην πλουτοκρατία», τόνισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ ο Παναγιώτης Ράμμος. «Ηρθε η ώρα να κάνουμε ένα ποιοτικό βήμα μπροστά, το οποίο θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι: «Πρέπει να συμβάλουμε να σηκωθεί ψηλά το μπόι των εργαζομένων συνολικά και των εργαζομένων στα αστικά ΜΜΕ. Για να προσθέσουμε το δικό μας κρίκο στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της αντεπίθεσης. Να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να συμμετάσχουν στην απεργία».

«Δε χωράει καμία επανάπαυση» υπογράμμισε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Σκιαδιώτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κλιμακωθεί η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με όσους καλούν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι. Σημείωσε, δε, ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για να τσακίσουν οποιαδήποτε δικαιώματα και να πάρουν πίσω κατακτήσεις που έχουν απομείνει.

Για να φτάσει πλατιά το κάλεσμα όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της απεργίας, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η συγκρότηση απεργιακής επιτροπής και ορίστηκε πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών.

Στο μεταξύ απόφαση για συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, οι οποίες έχουν καλέσει εδώ και μέρες σε άμεση σύγκληση της Διασωματειακής Επιτροπής στο χώρο του Τύπου και ΜΜΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ
Νεκρός εργάτης στα Χανιά

Από τύχη γλίτωσαν δύο εργάτες στη Λάρισα

Τη ζωή του έχασε ένας ακόμη εργαζόμενος, Ινδός μετανάστης, την περασμένη Κυριακή, όταν έπεσε με το κεφάλι από σκαλωσιά ύψους 6 μέτρων, στα Χανιά. Το εργατικό δυστύχημα συνέβη στις 11 το πρωί, στο Βαρύπετρο του Δήμου Θερίσου, στο πλαίσιο εργασιών σιδεροκατασκευής αποθήκης, η οποία βρισκόταν στο προαύλιο εργοστασίου.

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι στην επιχείρηση καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία εντείνει την τρομοκρατία για να μη μιλήσει κανείς τους.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ αναδεικνύει την ευθύνη που έχει το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και η Επιθεώρηση Εργασίας, σημειώνοντας ότι η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, η ανασφάλιστη εργασία, τα ελλιπή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, η πρόσληψη φτηνού προσωπικού οδήγησαν και σε αυτό το θανατηφόρο «ατύχημα» και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, να παλέψουν για ασφαλή και υγιεινή εργασία.

Στη Λάρισα, από τύχη γλίτωσαν δύο εργάτες της Υπηρεσίας Πρασίνου, του δήμου, όταν, χτες το πρωί, το καλαθοφόρο όπου εκτελούσαν εργασίες σε δέντρα κεντρικού δρόμου της πόλης, ντελαπάρισε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όχημα νοικιάζει ο δήμος Λαρισαίων από ιδιώτη, ενώ οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας καταγγέλλουν πως κανείς δεν ξέρει αν τα εν λόγω οχήματα τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την προστασία της ζωής τους. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους η δημοτική αρχή δεν έχει προσλάβει χειριστή, για να χρησιμοποιεί το καλαθοφόρο όχημα που έχει ο δήμος, αλλά εδώ και καιρό παραμένει σε ακινησία, και να μην παίζεται κορόνα - γράμματα η ζωή τους.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΕΣΕΝ
Συμμετέχουν στην απεργία

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 10 Φλεβάρη στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισαν χτες, μέσα από Γενική Συνέλευση, οι Μηχανικοί που φοιτούν στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).

Παράλληλα χτες το βράδυ έγινε έκτακτη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής τους με τον γγ του υπουργείου Ναυτιλίας Γ. Βλάχο στον οποίο έθεσαν τα σοβαρότατα προβλήματα στη ναυτική εκπαίδευση, όπως έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, κτιριακό, έλλειψη ναυτοδιδάσκαλου κ.ά. Προβλήματα που διαρκώς διογκώνονται εξαιτίας της αντιλαϊκής και φιλοεφοπλιστικής κυβερνητικής πολιτικής που ανοίγει το δρόμο για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση και της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ