ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες του δικομματισμού

Συγκροτήθηκε χτες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

Οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Ζήμενς επιβεβαιώνουν ότι στον καπιταλισμό, η διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του είναι σύμφυτη
Οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Ζήμενς επιβεβαιώνουν ότι στον καπιταλισμό, η διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του είναι σύμφυτη
Mε την εκλογή προεδρείου και τη συζήτηση διαδικαστικών θεμάτων ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης, ενώ από το ΚΚΕ μετέχει ο Θ. Παφίλης.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ δείχνει ανάγλυφα τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και υπογράμμισε ότι έτσι δρουν οι εταιρείες σε όλον τον κόσμο. Πρέπει, είπε, να τεθεί στη διάθεση της Επιτροπής όλο το διαθέσιμο υλικό και ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι καθαρές οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και θα διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Η Επιτροπή αποφάσισε να είναι ανοιχτός ο κατάλογος των μαρτύρων που θα κληθούν και θα ζητήσει από τον Αρειο Πάγο τις έξι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για την υπόθεση. Στοιχεία, επίσης, θα ζητηθούν και από τη γερμανική δικαιοσύνη, όπως επίσης και «το πόρισμα Ζορμπά για τη διαδρομή του μαύρου χρήματος», στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς και οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει απαραίτητο η Επιτροπή.

Η έρευνα δε θα έχει χρονικό περιορισμό προς τα πίσω και αναμένεται να εξεταστούν όλες οι συμβάσεις που υπέγραψε η ΖΗΜΕΝΣ με το ελληνικό κράτος και αφορούν τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, τον Προαστιακό, την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το υπουργείο Πολιτισμού και τα νοσοκομεία. Η έρευνα θα ξεκινήσει από τις πιο πρόσφατες συμβάσεις και θα πηγαίνει προς τα πίσω.

Η Επιτροπή θα στείλει επιστολή σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς, ζητώντας λίστες με όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΖΗΜΕΝΣ με το Δημόσιο, ενώ παρόμοια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάη του 2009 από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Από κάποια μέλη της Επιτροπής τέθηκε το θέμα να πάνε μέλη της στη Γερμανία και να εξετάσουν τον Μ. Χριστοφοράκο. Αμεσα θα εξεταστεί εάν μια τέτοια ενέργεια είναι σύννομη.

Αποφασίστηκε, επίσης, να ζητηθεί το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας που έκανε τον έλεγχο για τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της ΖΗΜΕΝΣ, καθώς και η δικογραφία που αφορά τη δίωξη του Ν. Ζαγοριανού που ήταν ανακριτής στην υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ.

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να παραιτηθούν από τη χρηματική τους αποζημίωση για τη συμμετοχή στις εργασίες της και η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την Πέμπτη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απολογισμός της επίσκεψης Μουν

Τις υβριστικές αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης καταδικάζει η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πετυχημένη χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας την επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου.

Απαντώντας στα σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με τη συνάντηση του γγ του ΟΗΕ, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο αποκαλούμενο «προεδρικό» στα κατεχόμενα, ο Σ. Στεφάνου σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «ενήργησε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, ώστε η παγίδα που στήθηκε στον Μπ. Μουν για μετάβαση στο λεγόμενο προεδρικό γραφείο του κ. Ταλάτ να γίνει μπούμερανγκ για την πλευρά που την έστησε». Πρόσθεσε ακόμα ότι διαψεύστηκαν οι όποιες φήμες για υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας, με την έλευση του γγ του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στη διάρκεια των συναντήσεων με τον γγ του ΟΗΕ, δόθηκε η δυνατότητα στον Κύπριο Πρόεδρο να τονίσει ότι το κλειδί στην επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία, η οποία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και έκτοτε με τη δύναμη των όπλων παράνομα κατέχει μεγάλο μέρος του κυπριακού εδάφους αλλοιώνοντας τη δημογραφική σύσταση με το μαζικό εποικισμό.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε σε έντονο ύφος υβριστικά συνθήματα εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, της οργάνωσης «Αδούλωτη Κερύνεια», τη Δευτέρα στη Λευκωσία, στην οποία συμμετείχε και το ΔΗΚΟ. Ενάντια στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στράφηκαν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, με αφορμή την παρουσία του σε δεξίωση προς τιμήν του επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου αναφερόμενος στις ύβρεις τόνισε ότι είναι απαράδεκτες, και πρόσθεσε ότι «το ΑΚΕΛ δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανένα. Είναι καλά γνωστό ποιοι υπήρξαν προδότες και καταδότες σε αυτό τον τόπο. Εκείνοι που κατηγορώντας το Μακάριο και άλλες δυνάμεις για "προδοσία" επειδή διακήρυσσαν το εφικτό, "πούλησαν" τελικά τη μισή Κύπρο στην Τουρκία».

ΣΥΝ
Προσυνεδριακές διεργασίες σε εύθραυστο κλίμα

Συνεδρίασε χτες η ΠΓ του ΣΥΝ με θέμα την πορεία προς το συνέδριο αλλά και την «κρισιμότητα της κατάστασης», την οποία μεταξύ άλλων αποδίδει στην «αδιέξοδη, επικίνδυνη, αντιλαϊκή και αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», και συγκρότησε την Επιτροπή Θέσεων και την Οργανωτική Επιτροπή.

Η ηγεσία του κόμματος παρακολουθεί στενά και τη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Αλ. Αλαβάνος, καθώς θεωρεί ότι συνδέεται με τις «φυγόκεντρες τάσεις» που καταγράφονται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν περνούν απαρατήρητα τα εγκωμιαστικά του σχόλια για τον Π. Λαφαζάνη, πολύ περισσότερο που ο τελευταίος εκφράζει απόψεις πολύ κοντά σ' αυτές του Αλ. Αλαβάνου. Ο Π. Λαφαζάνης, χτες, σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1» ρωτήθηκε για «τα καλά λόγια του Αλαβάνου» και σχολίασε με νόημα ότι «είμαστε εδώ και δεκαετίες μαζί. Είχαμε μία κοινή πορεία, με καλές στιγμές, με κακές στιγμές, με συμφωνίες, με διαφωνίες».

Κι ενώ το τοπίο στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από αντεγκλήσεις και διαμάχες, ο Αλ. Τσίπρας, κόντρα σε κάθε πραγματικότητα, δήλωσε χτες στη ΝΕΤ: «Τι θέλετε; Να έχουμε κόμματα που θα είναι μονολιθικά και δε θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις; Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε πολλές απόψεις, διαφορετικές απόψεις και δημοκρατία (...) Είμαστε το πιο δημοκρατικό πολιτικό μόρφωμα στην πολιτική ζωή του τόπου». Ο ίδιος, την περασμένη Κυριακή, δήλωνε όμηρος των τάσεων, που δεν τον αμφισβητούν μόνο όσο συμφωνεί μαζί τους!

Για μια ακόμη φορά διαφώνησε με τις απόψεις που εκφράζει ο Αλ. Αλαβάνος και την πρόταση για δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας λέγοντας: «Δημοψήφισμα σε μια χώρα μόνο για το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι, παρά μονάχα στο να ενισχύσει τα σενάρια αυτών των συντηρητικών κύκλων που θέλουν την εθελούσια έξοδο των ατάκτων από την ευρωζώνη (...) Το μέσα ή έξω από την Ευρώπη και το συναίνεση εθνική για να περάσουμε την κρίση είναι δύο θεωρίες που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του '80, αλλά είναι μπαγιάτικες πια».

Σήμερα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σήμερα, στις 10.30 το πρωί θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επανεκλογή του Κ. Παπούλια είναι δεδομένη, αφού το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τον Κ. Παπούλια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών». Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΚΚΕ στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, με ανακοίνωσή της, την περασμένη Πέμπτη, σημειώνει ότι θα ψηφίσει «παρών» (λευκό) στην ψηφοφορία και ξεκαθαρίζει ότι αυτή η τοποθέτηση δεν έχει σχέση με το πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου, αλλά με το πολιτικό σύστημα και τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτό, τον προκαθορισμένο ρόλο του. Ο Κ. Παπούλιας θα ορκιστεί ενώπιον της Βουλής στις αρχές Μάρτη, όταν και λήγει η θητεία του.

Καλά στην υγεία του ο Δ. Χριστόφιας

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για προληπτικές εξετάσεις εισήχθη έκτακτα χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από αδιαθεσία που αισθάνθηκε το μεσημέρι. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις ανακοινώσεις των γιατρών, η κατάσταση της υγείας του «είναι πολύ καλή». Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επικοινώνησε με την ηγεσία του ΑΚΕΛ, ενημερώθηκε για την υγεία του Δ. Χριστόφια και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση. Αργότερα το βράδυ, ο Δ. Χριστόφιας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ