ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ανησυχούν για τους αγώνες των εργαζομένων

Εφημερίδα της Πάτρας εμφανίζει τον περιφερειάρχη Δυτ. Πελοποννήσου να ζητά από τη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ τη συνδρομή της στην αντιμετώπιση της δράσης του ταξικού κινήματος και του ΚΚΕ

Οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων αποτελούν κόκκινο πανί για την πλουτοκρατία και τα κόμματά της (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Πάτρα)

ICON

Οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων αποτελούν κόκκινο πανί για την πλουτοκρατία και τα κόμματά της (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Πάτρα)
Μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αγωνιστική δράση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην Αχαΐα φέρεται να ζήτησε από τη ΝΕ Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ ο περιφερειάρχης Δυτικής Πελοποννήσου, Τάσος Αποστολόπουλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε πρόσφατα και στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Τα παραπάνω καταγράφονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος», στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής, και μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψευστεί.

Το δημοσίευμα εμφανίζει στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμμερίζονται τα «παράπονα» του περιφερειάρχη, να συζητούν σε ανάλογο «πνεύμα» και να αποφασίζουν ανάλογα μέτρα αντίδρασης.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μάλλον έχουν "χάσει τα αυγά και τα πασχάλια". Πάνω στον πανικό τους για τις γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - που έχει τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. - έχουν χάσει κάθε μέτρο και καταφεύγουν στον ωμό αντικομμουνισμό και στις απειλές ενάντια στο ΚΚΕ και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η στάση τους. Προφανώς ο περιφερειάρχης - εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η Περιφέρεια πρέπει να είναι ανοιχτή μόνο στους εκπροσώπους των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών και κλειστή για τους οικοδόμους, τους εργάτες, τους φοιτητές και τους αγωνιζόμενους αγρότες. Το μήνυμα, άλλωστε, το έδωσαν ήδη στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία ανταγωνίζονται στον αντικομμουνισμό και στις απειλές ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες και στις εργατικές κινητοποιήσεις.

Γνωρίζουν καλά ότι η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν νέες θυσίες για την πλουτοκρατία, να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση. Γνωρίζουν ακόμα καλύτερα ότι το κάλεσμα του ΚΚΕ για λαϊκή αντεπίθεση και ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος βρίσκει πλατιά απήχηση στο λαό και αυτό τους φοβίζει. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Στο ΚΚΕ δεν πιάνουν απειλές. Το ΚΚΕ θα μπει μπροστά για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΔΡΟΥΤΣΑ
Επικίνδυνα «κοινά ενδιαφέροντα»...

«Θέματα κοινού ενδιαφέροντος» βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεκαπεντάλεπτης συνάντησης που είχαν χτες στην Ουάσιγκτον ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον, σύμφωνα με δήλωση του πρώτου. Στην πραγματικότητα, αυτό που συζητήθηκε ήταν το σύνολο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και η εξειδίκευση των σχεδιασμών στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας και στα κατοχικά μέτωπα, με πρώτο αυτό του Αφγανιστάν.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Δ. Δρούτσας χαρακτήρισε τις συναντήσεις «καλή ευκαιρία να εμβαθύνουμε πάλι τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τις διεθνείς εξελίξεις, να αναδείξουμε κι εμείς το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτές τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας». «Εχουμε να παίξουμε ρόλο στα Βαλκάνια, έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε και να προσφέρουμε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον αραβικό κόσμο» συνέχισε με νόημα ο Δ. Δρούτσας.

Για την κατάργηση της βίζας, ζήτημα που επίσης συζητήθηκε, ο Ελληνας ΑνΥΠΕΞ σημείωσε ότι «από πλευράς της Ελλάδας έχουμε ήδη ολοκληρώσει όλες τις δικές μας προετοιμασίες και τις υποχρεώσεις μας σε αυτό το θέμα. Είναι πλέον θέμα εσωτερικών διαδικασιών των ΗΠΑ, τις οποίες τώρα κι εμείς θα περιμένουμε». Οι «προετοιμασίες» που επικαλείται ο Δ. Δρούτσας δεν είναι τίποτε άλλο από την ενίσχυση των μηχανισμών ανταλλαγής δεδομένων των επιβατών, στο πνεύμα των «αντιτρομοκρατικών» νόμων των ΗΠΑ.

Ο Ελληνας ΑνΥΠΕΞ συναντήθηκε χτες και με τον ομόλογό του Τζέιμς Στάινμπεργκ, με τον οποίο συζήτησαν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ.

Βεβήλωσαν το μνημείο για το Δεκέμβρη του '44

Το μίσος τους για το εργατικό λαϊκό κίνημα και την πολιτική πρωτοπορία του, το ΚΚΕ, ξέσπασαν προχτές το βράδυ οι γνωστοί αντιδραστικοί κύκλοι που δρουν στο σκοτάδι, βεβηλώνοντας την τιμητική μαρμάρινη πλάκα που έστησε στις αρχές του Δεκέμβρη η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (Προσφυγικά), τιμώντας τον ηρωικό αγώνα του αθηναϊκού λαού κατά της αγγλικής επέμβασης. Το σύνθημα «Τιμή και Δόξα στους ηρωικούς μαχητές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που πολέμησαν το Δεκέμβρη του 1944 ενάντια στην Αστική Τάξη και τον Αγγλικό Ιμπεριαλισμό» βάφτηκε με μαύρο σπρέι, επιβεβαιώνοντας ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού έχει ενιαίο κέντρο και πολλούς πρόθυμους να τη φέρουν σε πέρας. Μάταιος ο κόπος τους και φρούδες οι προσδοκίες τους.

Στάση επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα

«

Πλάτη» στην επιχείρηση ανακύκλωσης μιας τρομοκρατικής για τις λαϊκές συνειδήσεις προπαγάνδας βάζει η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του χτες στη ΝΕΤ, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η χώρα «έχει γίνει όμηρος των κερδοσκοπικών πιέσεων των αγορών» και πως η κυβέρνηση «βρίσκεται υπό την πίεση και των κερδοσκόπων, αλλά και του κυρίαρχου λόμπι στην ΕΕ». Προσπάθησε και μ' αυτόν τον τρόπο να άρει το μερίδιο ευθύνης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν απολύτως συμφωνήσει και συνομολογήσει όλα όσα σήμερα επιδιώκεται να πλασαριστούν στο λαό σαν «αναγκαίο κακό» και προϊόν «πιέσεων».

Ταυτόχρονα, έσπευσε να συγκαλύψει τον ταξικό - υπέρ του κεφαλαίου - χαρακτήρα της ΕΕ, η οποία, στη βάση των αποφάσεων που έχουν συνδιαμορφώσει οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών, συστήνει σκληρά αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Αυτή είναι η πηγή των ταξικών μέτρων και όχι κάποιο «λόμπι». Αυτήν τη βαθιά ταξική ΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ την εγκάλεσε «διότι δεν υπάρχει η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης και δεν μπορεί να προχωρήσει μια κοινότητα, μια ενωμένη Ευρώπη, όπως τη φανταζόμαστε, χωρίς να υπάρχει αλληλεγγύη». Με άλλα λόγια, ο ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του - και συνάμα την αυταπάτη του - επειδή η ΕΕ δεν μπορεί να ξεφύγει από τη νομοτέλεια της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε να συστήσει στην κυβέρνηση να αντισταθεί στις πιέσεις και «να διεκδικήσει μια άλλη πολιτική». Και όλα αυτά, στη βάση της αποδοχής του «επιχειρήματος» ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση», για να υποδείξει αμέσως μετά σαν διέξοδο μια πολιτική «ανάπτυξης, ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης με αυξήσεις, έστω και μικρές». Να παραιτηθούν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από ώριμες και αναγκαίες διεκδικήσεις τους και να περιοριστούν στο ρεαλισμό του εφικτού για το κεφάλαιο.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης στον ρ/σ «Θέμα» δήλωσε χτες πως αν η κυβέρνηση ζητήσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να πάει να διεκδικήσει στην ΕΕ, τότε θα την έχει! Αυτός είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και αυτόν τον επιζήμιο για τα λαϊκά στρώματα ρόλο παίζει ο οπορτουνισμός. Οσα πρόσωπα κι αν αλλάξει, με όσες ομάδες και ομαδούλες κι αν επιχειρήσει να εμφανιστεί, είναι δεδομένη η αναγκαιότητα να ξεμπερδεύει ο λαός με τις αυταπάτες και τον αποπροσανατολισμό στον οποίο προσπαθούν να τον εγκλωβίσουν κόμματα και φορείς με σοσιαλδημοκρατική στρατηγική που αντικειμενικά βάζουν πλάτη για τη διάσωση του αστικού πολιτικού συστήματος και της εκμεταλλευτικής του βάσης.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ