ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ραγδαία επιδείνωση της θέσης των ΕΒΕ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επερώτηση του Κόμματος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ

Τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υπηρετώντας πιστά το μεγάλο κεφάλαιο, οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους κυριολεκτικά στον αφανισμό, κατήγγειλαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά την διάρκεια συζήτησης σχετικής Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Βουλή.

Εδειξαν ως υπεύθυνο το ίδιο το σύστημα που προωθεί την συγκέντρωση του εμπορίου σε λίγα και ισχυρά χέρια και κάλεσαν τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες να συστρατευθούν μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες στην πάλη για την διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Μπόλαρης διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ ισχυρίστηκε ότι σήμερα παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την στρήριξή τους.

***

Εισηγούμενος την Επερώτηση του ΚΚΕ ο βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η συζήτηση γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή, αντεργατική επίθεση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι μετά τις εκλογές θα προκύψουν θύελλες αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.

Αποψη από την κινητοποίηση - συμμετοχή των ΕΒΕ στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη
Αποψη από την κινητοποίηση - συμμετοχή των ΕΒΕ στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη
Σε συνθήκες κρίσης, είπε, η θέση των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών, των εμπόρων και των βιοτεχνών, επιδεινώνεται ραγδαία: «Ενας απλά και μόνο δείκτης - ανέφερε - φθάνει να αποκαλύψει την πραγματικότητα, όταν οι ακάλυπτες επιταγές και τα διαμαρτυρημένα γραμμάτια του 2009 έφθασαν στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ, όταν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες πέρσι σταμάτησαν να λειτουργούν, όταν υπάρχουν χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».

Ομως, συνέχισε ο εισηγητής, η κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι σημερινό φαινόμενο, δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης αφού διαχρονικά βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης τους και αυτό χρειάζεται να απαντήσουμε, ποια είναι τα αίτια αυτής της κατάστασης.

Εμείς, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, το λέμε καθαρά ότι είναι το καπιταλιστικό σύστημα που οδηγεί στο ξεκλήρισμα και στη χρεοκοπία τους επαγγελματοβιοτέχνες γιατί ακριβώς μέσα από τους ίδιους τους οικονομικούς νόμους συγκεντρώνει την παραγωγή σε όλο και λιγότερα χέρια όπως με τον ίδιο τρόπο συγκεντρώνει και τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο σε μια χούφτα επιχειρήσεις. Είναι, είπε, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που έχει πετάξει απ΄ έξω τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, προς όφελος της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, συνέχισε, είναι το 1,5% των εμπορικών επιχειρήσεων να ελέγχει το 50% της αγοράς, στο λιανεμπόριο οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες να ελέγχουν το 82% της αγοράς, στις ηλεκτρικές συσκευές πέντε αλυσίδες να ελέγχουν το 50% της αγοράς, ενώ στα ηλεκτρονικά είδη έξι επιχειρήσεις να ελέγχουν το 78% της αγοράς.

«Είναι φανερό ποιος είναι ο αντίπαλος, κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των εμπόρων, είναι τα ίδια τα μονοπώλια και το ίδιο το κεφάλαιο που επιδεινώνει τη θέση τους» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Στο Ασφαλιστικό, ανέφερε, υπάρχει ραγδαία επιδείνωση της θέσης των αυτοαπασχολούμενων αφού το 2007 το 20% δεν μπορούσε να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, ποσοστό που το 2008 πήγε στο 25% και το 2009 στο 35% ενώ υπάρχουν σχέδια που επεξεργάζονται την περαιτέρω αύξηση των εισφορών στο ταμείο τους. Βέβαια η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το 2010 αφού στον προϋπολογισμό η κρατική χρηματοδότηση στον ΟΑΕΕ είναι μειωμένη κατά 60% σε σχέση με το 2009. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, το ωράριο και η απελευθέρωσή του λειτουργεί προς όφελος των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Κατά την γνώμη του ΚΚΕ, τόνισε, οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί βιοτέχνες πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, η οποία πρέπει να έχει σαφή διαχωριστική γραμμή αφού αντίπαλός τους είναι το μεγάλο κεφάλαιο, η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και αυτή πρέπει να στοχοποιήσουν.

Πρέπει, κατέληξε, να οικοδομήσουν τη δική τους συμμαχία με τέτοιους όμως στόχους που οδηγούν σε μια γενικότερη ρήξη και ανατροπή και που ουσιαστικά θα οδηγήσει σε αυτό που το ΚΚΕ θεωρεί ως διέξοδο από την κατάσταση: Θα πρέπει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν λαϊκή περιουσία και να λειτουργήσει σε αυτά τα πλαίσια ο παραγωγικός συνεταιρισμός για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσα από τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, μέσα από τον κρατικό σχεδιασμό.


Πολιτική εξουθένωσης των αυτοαπασχολούμενων

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του Κόμματος

Με συγκεκριμένα παραδείγματα, που βασίζονται στην κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι μικρομεσαίοι, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο κατά τη συζήτηση της Επερώτησης ξεσκέπασαν τις ευθύνες των διαδοχικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και έδειξαν τον μεγάλο ένοχο, που δεν είναι άλλος από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το μεγάλο δίδαγμα που βγαίνει από την εμπειρία είναι πως 42 επιχειρηματικοί όμιλοι που κυριάρχησαν στην ελληνική οικονομία συγκέντρωσαν νόμιμα, στη βάση της κρατικά ρυθμιζόμενης δραστηριότητας, το 65% των συνολικών κερδών της πρόσφατης δεκαπενταετίας. Η κρατική στήριξη, είπε, τους τάισε και αυτοί είναι οι πραγματικά ωφελημένοι από την οικονομική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 15 χρόνια.

Αποδεικνύεται έτσι, τόνισε, ότι όλες οι ενέργειες των κυβερνήσεων στόχευαν και στοχεύουν στην εξουθένωση των βιοπαλαιστών και βιοτεχνών, στην αρπαγή μεγαλύτερων μεριδίων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στην εκτόπισή τους από την αγορά και στην καταστροφή τους. Σε τελευταία ανάλυση, στην υπαγωγή των αυτοαπασχολούμενων υπό την κυριαρχία και την «μπότα» των μονοπωλιακών ομίλων, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Τα συνθήματα, συνέχισε, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. για απελευθέρωση των επαγγελμάτων και περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το λιανεμπόριο είναι μια αγορά οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ και τα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει σχεδιασμένα να εκτοπιστούν όλοι οι μικροί «παίκτες» και να δημιουργηθούν πλαίσια για να στηριχθεί η επίθεση που κάνουν οι μεγάλοι «παίκτες» του κέρδους και στον τομέα του λιανεμπορίου.

Το Ασφαλιστικό

Στα προβλήματα του ασφαλιστικού φορέα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Απ. Νάνος, τονίζοντας ότι ο ΟΑΕΕ είναι ελλειμματικό Ταμείο και πιέζονται οι διορισμένες διοικήσεις σε προτάσεις για αύξηση εισφορών από 6% έως 10%. Η κατάσταση, είπε, έχει χειροτερεύσει και με την αύξηση των κλάσεων πριν από μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα να πληρώνουν περισσότερα οι νεότερες γενιές και την ίδια στιγμή, με την απαράδεκτη πολιτική της διαδοχικής ασφάλισης, χρήματα που είχε το ΙΚΑ ή άλλα ασφαλιστικά ταμεία και που τα έχουν πληρώσει οι μικροί επαγγελματίες χάνονται και οδηγούν σε μείωση συντάξεων έως και 40%.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι το 2009 ο προϋπολογισμός προέβλεπε 320 εκατομμύρια για τον ΟΑΕΕ αλλά αυτό το ποσό είχε εξαντληθεί ήδη το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ το ποσό των 600 εκατομμυρίων που προβλέπεται από το φετινό προϋπολογισμό μπορεί να καλύψει μόνο το 50% των αναγκών του 2009. Αναμένεται, είπε, περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων του Ταμείου, που οφείλεται τόσο στη ραγδαία αύξηση των δαπανών για περίθαλψη όσο και στην αυξανόμενη αδυναμία των ασφαλισμένων να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Ο Απ. Νάνος ζήτησε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που υπάρχουν, δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση της εισφοράς Υγείας και καθιέρωση κατώτερης σύνταξης στα 1.150 ευρώ. Οσο, δε, διαρκεί η οικονομική κρίση να μειωθούν οι εισφορές κατά 10% και να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

«Θηλιά» τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είπε στην ομιλία του ο Αντ. Σκυλλάκος, μειώνουν δραστικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τον τζίρο των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, ενώ υπάρχουν και μέτρα που χτυπάνε κατευθείαν στο κεφάλι τους μικρούς επαγγελματίες.

Ολα δείχνουν, συνέχισε, ότι η κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα προσφύγει και πάλι στα «αντικειμενικά κριτήρια», ενώ υπονομεύει το αφορολόγητο για την πλειοψηφία των επαγγελματιών. Την ίδια στιγμή, είπε ο βουλευτής, η αύξηση των εισφορών τους έχει οδηγήσει σε απελπισία και 200.000 άτομα δεν έχουν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι.

Συνεχίζοντας κατήγγειλε ότι τα όποια προγράμματα στήριξης έχουν κατά καιρούς εξαγγείλει οι κυβερνήσεις, στην πράξη δεν αφορούσαν τον μικρομεσαίο επαγγελματία αλλά τις βιομηχανίες. Οσο δε για τη ρύθμιση χρεών που επαίρεται η κυβέρνηση ότι έκανε, τόνισε πως ουσιαστικά αυτή αφορούσε τους μεγάλους οφειλέτες και υπενθύμισε ότι οι τράπεζες πήραν δισεκατομμύρια ευρώ στο όνομα της ρευστότητας, δανείζονταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα με 1-1,5% επιτόκιο και στη συνέχεια δάνειζαν το δημόσιο με επιτόκιο 3,5- 5%. Πρόκειται, είπε, για χάρισμα χρήματος στις τράπεζες και τέτοια αντιμετώπιση δεν είχαν σε καμία περίπτωση οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι με την πολιτική των κυβερνήσεων οδηγούνται στην καταστροφή και στον αφανισμό.

Το Φορολογικό

Στο φορολογικό σύστημα για τους μικρούς επαγγελματίες αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Α. Τζέκης, τονίζοντας ότι οι μικροί ΕΒΕ πληρώνουν συνεχώς. Παρατηρούμε, είπε, ότι παρόλο που μειώνεται ο τζίρος τους, η εφορία κάνει ένα πραγματικό φορολογικό γιουρούσι για να εισπράξει και από αυτούς όπως εισπράττει από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Και σαν να μη φτάνει αυτό, συνέχισε, η κυβέρνηση τους συκοφαντεί κιόλας ισχυριζόμενη ότι μέσα από αυτό το κοινωνικό στρώμα υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή ενώ με την «περαίωση» όλα αυτά τα χρόνια οι επαγγελματικές έχουν οδηγηθεί σε ασφυξία. Από την άλλη, είπε ο βουλευτής, υπάρχει η νόμιμη φοροαπαλλαγή για τους μεγάλους και είναι χαρακτηριστικό ότι από το 45% ο φορολογικός συντελεστής των Ανωνύμων Εταιρειών είναι σήμερα με διαχρονικές αποφάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο 25%, με κατεύθυνση να πάει και κάτω από το 20%.

Το ΚΚΕ, τόνισε, προτείνει αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ, στα 40.000 ευρώ στην οικογένεια συν 5% για το κάθε παιδί, να σταματήσουν η «περαίωση», τα «αντικειμενικά κριτήρια» και όλα τα μέτρα που προκαλούν φορολογική ασφυξία. Είναι, κατέληξε, προτάσεις προσωρινής ανακούφισης, μια «ανάσα» που μπορεί να πάρει η μικρομεσαία επιχείρηση και ο αυτοαπασχολούμενος.


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Τους τσακίζουν κυβερνητική πολιτική και πολυκαταστήματα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος απάντησε στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι εφαρμόζεται πολιτική στήριξης των ΕΒΕ

Υπερασπίζοντας την κυβερνητική πολιτική στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, ο υφυπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Μπόλαρης ισχυρίστηκε ότι αυτοί δε θίγονται από την ακολουθούμενη πολιτική αλλά αντίθετα στηρίζονται με μια σειρά από μέτρα.

Ως τέτοια ανέφερε το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το οποίο, όπως είπε, ανακούφισε αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν ευνόησαν καθόλου τις μεγάλες επιχειρήσεις. Είπε ότι πάρθηκαν μέτρα για την προστασία των μικρομεσαίων από τον τραπεζικό «Τειρεσία» και ανέφερε ότι πριν από κάθε ρύθμιση η σημερινή κυβέρνηση «διαβουλεύεται» και παίρνει υπόψη της τις θέσεις των μικρομεσαίων.

Κατά τον υφυπουργό, υπέρ των μικρομεσαίων λειτούργησε και το φιλοδώρημα που ονομάστηκε «"επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης", αφού ένα μεγάλο μέρος του μέσω της κατανάλωσης πήγε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στήριξε την αγορά»... Ο Μ. Μπόλαρης είπε ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει για ψήφιση νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που θα ευνοήσει και τους μικρομεσαίους, όπως επίσης και ρυθμίσεις για την απλούστευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την ίδρυση μιας επιχείρησης. Σπέρνοντας αυταπάτες έκανε λόγο για αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να σπάσουν τα διάφορα καρτέλ και χτυπηθεί η «στρέβλωση της αγοράς».

Ο υφυπουργός ανέφερε γενικά και αόριστα ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κατευθυνθούν πόροι από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ενίσχυσης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΕ) και δε θα πάνε «σε ημετέρους, όπως γινόταν με τις κυβερνήσεις της ΝΔ». Καταλήγοντας είπε ότι οι μικρομεσαίοι θα ωφεληθούν από το «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης», ενώ τους ζήτησε να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί.

Ο Σπ. Χαλβατζής

Απαντώντας στον υφυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε καταρχήν ότι «το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» στην πραγματικότητα αποτελεί επίδομα φιλανθρωπίας και ασπιρίνη στον καρκίνο και δε βοήθησε πραγματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της κατανάλωσης.

Ο βουλευτής θύμισε στην κυβέρνηση ότι πριν από 11 μήνες συζητήθηκε Επερώτηση του ΚΚΕ πάλι για τους ΕΒΕ και τότε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε πει επί λέξει: «Υπενθυμίζω ότι το 2004 τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα καταργήσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί κατά της επέλασης των πολυκαταστημάτων και του ελαστικού εργασιακού ωραρίου. Τώρα που γίνατε κυβέρνηση, παρατήρησε ο Σπ. Χαλβατζής δε φαίνεται καμία τέτοια πρόθεση και το μόνο που είναι χειροπιαστό για τα εργασιακά είναι το «πόρισμα Κουκιάδη», που χειροτερεύει τους όρους απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφορά έκανε και στις αγροτικές κινητοποιήσεις τονίζοντας ότι αυτό που ζητάνε μεταξύ άλλων οι αγρότες είναι οι εξασφαλισμένες τιμές των προϊόντων τους και η μείωση του κόστους παραγωγής, προκειμένου να μείνουν στα χωράφια τους αλλά η πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση τους εξοστρακίζει και τους οδηγεί σε μαρασμό. Ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε τις προσπάθειες ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων και ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη και το Αίγιο οι τοπικοί εισαγγελείς απειλούν τους αγρότες με ποινικές διώξεις.

Σχετικά με την πρόσφατη αντιλαϊκή λαίλαπα, όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τόνισε ότι όταν το ΚΚΕ έλεγε προεκλογικά ότι έρχεται θύελλα άσχετα με το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, κάποιοι έλεγαν ότι το ΚΚΕ τρομοκρατεί τον κόσμο. Τώρα, τόνισε, φάνηκε ότι τα δυο κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δε διαφέρουν και μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, αφού έχουν την ίδια πολιτική ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ. Τα μέτρα, συνέχισε, που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου ήταν προαποφασισμένα και πριν τη λήψη τους προηγήθηκε ιδεολογική τρομοκρατία με στόχο να φοβηθεί ο λαός και να υποταχθεί. Ομως, είπε, η πρώτη απάντηση θα δοθεί στην απεργία στις 10 Φλεβάρη όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ, που απροκάλυπτα στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική, και στο ΛΑ.Ο.Σ. που με επιμονή ζητάει τη λήψη κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων.

Η κατάσταση των ΕΒΕ, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, επιδεινώνεται συνεχώς αφού τους τσακίζουν τα πολυκαταστήματα, που μονοπωλούν την αγορά και εξαφανίζουν τη μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτό, είπε, είναι αποτέλεσμα της ταξικής πολιτικής που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αφού και τα δύο κόμματα προωθούν την απελευθέρωση της αγοράς υπέρ των μεγάλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις μικρομεσαίους δεν έχει να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, με αποτέλεσμα να μην έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Εμείς ως ΚΚΕ, κατέληξε ο βουλευτής, αντιπαλεύουμε αυτές τις πολιτικές και καλούμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους να πιστέψουν στη δύναμή τους και να παλέψουν για μία άλλη πολιτική, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ