Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Τους τσακίζουν κυβερνητική πολιτική και πολυκαταστήματα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος απάντησε στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι εφαρμόζεται πολιτική στήριξης των ΕΒΕ

Υπερασπίζοντας την κυβερνητική πολιτική στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, ο υφυπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Μπόλαρης ισχυρίστηκε ότι αυτοί δε θίγονται από την ακολουθούμενη πολιτική αλλά αντίθετα στηρίζονται με μια σειρά από μέτρα.

Ως τέτοια ανέφερε το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το οποίο, όπως είπε, ανακούφισε αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν ευνόησαν καθόλου τις μεγάλες επιχειρήσεις. Είπε ότι πάρθηκαν μέτρα για την προστασία των μικρομεσαίων από τον τραπεζικό «Τειρεσία» και ανέφερε ότι πριν από κάθε ρύθμιση η σημερινή κυβέρνηση «διαβουλεύεται» και παίρνει υπόψη της τις θέσεις των μικρομεσαίων.

Κατά τον υφυπουργό, υπέρ των μικρομεσαίων λειτούργησε και το φιλοδώρημα που ονομάστηκε «"επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης", αφού ένα μεγάλο μέρος του μέσω της κατανάλωσης πήγε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στήριξε την αγορά»... Ο Μ. Μπόλαρης είπε ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει για ψήφιση νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που θα ευνοήσει και τους μικρομεσαίους, όπως επίσης και ρυθμίσεις για την απλούστευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την ίδρυση μιας επιχείρησης. Σπέρνοντας αυταπάτες έκανε λόγο για αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να σπάσουν τα διάφορα καρτέλ και χτυπηθεί η «στρέβλωση της αγοράς».

Ο υφυπουργός ανέφερε γενικά και αόριστα ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κατευθυνθούν πόροι από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ενίσχυσης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΕ) και δε θα πάνε «σε ημετέρους, όπως γινόταν με τις κυβερνήσεις της ΝΔ». Καταλήγοντας είπε ότι οι μικρομεσαίοι θα ωφεληθούν από το «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης», ενώ τους ζήτησε να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί.

Ο Σπ. Χαλβατζής

Απαντώντας στον υφυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε καταρχήν ότι «το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» στην πραγματικότητα αποτελεί επίδομα φιλανθρωπίας και ασπιρίνη στον καρκίνο και δε βοήθησε πραγματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της κατανάλωσης.

Ο βουλευτής θύμισε στην κυβέρνηση ότι πριν από 11 μήνες συζητήθηκε Επερώτηση του ΚΚΕ πάλι για τους ΕΒΕ και τότε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε πει επί λέξει: «Υπενθυμίζω ότι το 2004 τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα καταργήσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί κατά της επέλασης των πολυκαταστημάτων και του ελαστικού εργασιακού ωραρίου. Τώρα που γίνατε κυβέρνηση, παρατήρησε ο Σπ. Χαλβατζής δε φαίνεται καμία τέτοια πρόθεση και το μόνο που είναι χειροπιαστό για τα εργασιακά είναι το «πόρισμα Κουκιάδη», που χειροτερεύει τους όρους απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφορά έκανε και στις αγροτικές κινητοποιήσεις τονίζοντας ότι αυτό που ζητάνε μεταξύ άλλων οι αγρότες είναι οι εξασφαλισμένες τιμές των προϊόντων τους και η μείωση του κόστους παραγωγής, προκειμένου να μείνουν στα χωράφια τους αλλά η πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση τους εξοστρακίζει και τους οδηγεί σε μαρασμό. Ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε τις προσπάθειες ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων και ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη και το Αίγιο οι τοπικοί εισαγγελείς απειλούν τους αγρότες με ποινικές διώξεις.

Σχετικά με την πρόσφατη αντιλαϊκή λαίλαπα, όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τόνισε ότι όταν το ΚΚΕ έλεγε προεκλογικά ότι έρχεται θύελλα άσχετα με το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, κάποιοι έλεγαν ότι το ΚΚΕ τρομοκρατεί τον κόσμο. Τώρα, τόνισε, φάνηκε ότι τα δυο κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δε διαφέρουν και μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, αφού έχουν την ίδια πολιτική ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ. Τα μέτρα, συνέχισε, που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου ήταν προαποφασισμένα και πριν τη λήψη τους προηγήθηκε ιδεολογική τρομοκρατία με στόχο να φοβηθεί ο λαός και να υποταχθεί. Ομως, είπε, η πρώτη απάντηση θα δοθεί στην απεργία στις 10 Φλεβάρη όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ, που απροκάλυπτα στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική, και στο ΛΑ.Ο.Σ. που με επιμονή ζητάει τη λήψη κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων.

Η κατάσταση των ΕΒΕ, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, επιδεινώνεται συνεχώς αφού τους τσακίζουν τα πολυκαταστήματα, που μονοπωλούν την αγορά και εξαφανίζουν τη μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτό, είπε, είναι αποτέλεσμα της ταξικής πολιτικής που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αφού και τα δύο κόμματα προωθούν την απελευθέρωση της αγοράς υπέρ των μεγάλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις μικρομεσαίους δεν έχει να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, με αποτέλεσμα να μην έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Εμείς ως ΚΚΕ, κατέληξε ο βουλευτής, αντιπαλεύουμε αυτές τις πολιτικές και καλούμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους να πιστέψουν στη δύναμή τους και να παλέψουν για μία άλλη πολιτική, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κατάχρηση» η συνδικαλιστική δράση (2014-12-02 00:00:00.0)
«Τα οικονομικά συμφέροντα ηθικός αυτουργός» (2008-04-19 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση συνθλίβει τους ΕΒΕ (2002-08-28 00:00:00.0)
Επένδυση η ψήφος στο ΚΚΕ (2000-03-27 00:00:00.0)
Απαντήσεις δίνονται με τους αγώνες (1997-09-02 00:00:00.0)
"Μόνο εσείς δουλεύετε" (1996-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ