Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντηρούν το ζήτημα της μειονότητας

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά γύρω από τις μεθοδεύσεις κύκλων εντός και εκτός της Τουρκίας να αξιοποιήσουν τη μειονότητα στη Θράκη και να δημιουργήσουν ζήτημα, με δεδομένη την πρόθεση των δυο κυβερνήσεων (Ελλάδας - Τουρκίας) να εντείνουν τις διμερής επαφές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τούρκικου Τύπου, στις αρχές της βδομάδας υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον Τ. Ερντογάν και αντιπροσωπεία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τους μουσουλμάνους εκείνους, από τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια, όταν για διάφορους λόγους (κυρίως εκπαιδευτικούς) έφυγαν για κάποιο διάστημα από τη Θράκη, όπου κατοικούσαν.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις επικαλέστηκαν το άρθρο 19 του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, όπου αναφέρεται: «Αλλογενής, εγκαταλείπων το ελληνικόν έδαφος άνευ προθέσεως παλιννοστήσεως, δύναται να κηρυχθεί απωλέσας την ελληνικήν ιθαγένειαν». Οι αφαιρέσεις ιθαγενείας «αλλογενών» από το 1965, οπότε και άρχισαν να πραγματοποιούνται κατά χιλιάδες, αφορούν αποκλειστικά πολίτες που ανήκουν στη μειονότητα της Θράκης.

Η Αγκυρα υπολογίζει αυτές τις περιπτώσεις σε περισσότερες από 60.000. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αντιπροσωπεία «ζήτησε τη βοήθειά του Ερντογάν για τους 64.000 μουσουλμάνους που έγιναν έκπτωτοι της ελληνικής ιθαγενείας, διατυπώνοντας το αίτημα για βοήθεια να επανακτήσουν την ιθαγένειά τους». Υποστήριξαν επίσης ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει να χρησιμοποιείται η ονομασία «Τούρκοι», παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ