Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει μέτρα και εκβιασμούς

Με μπαμπούλα τις καπιταλιστικές αγορές προσπαθεί να φοβίσει το λαό και να επιβάλει το σύνολο των προαποφασισμένων φιλομονοπωλιακών ανατροπών

Στόχος κάθε μέτρου της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει στο κεφάλαιο ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη
Στόχος κάθε μέτρου της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει στο κεφάλαιο ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη
Νομιμοποίηση και αποδοχή της αντιλαϊκής επίθεσης επιδιώκει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα άγρια μέτρα ως αναπόφευκτα για τον «εξευμενισμό» δήθεν των καπιταλιστικών αγορών και τη «σωτηρία» της οικονομίας και της χώρας.

Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, υποστήριξε ότι το πρόβλημα της αντιμετώπισης των «κερδοσκόπων» είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση.

Με αφορμή τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος Ισπανίας και Πορτογαλίας υποστήριξε ότι «εκδηλώνεται μια συντονισμένη επίθεση κατά του ευρώ», εμφανίζοντας δικαιωμένο τον εαυτό του από τις εξελίξεις, επειδή, όπως είπε, από την αρχή είχε υποστηρίξει ότι «η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι οι κερδοσκόποι μετά τη χώρα μας θα έβρισκαν και άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ».

Το «διά ταύτα» όμως της παραπλανητικής «ανάλυσης» του πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί. «Εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει και σε αυτό επιμένουμε», τόνισε, προσθέτοντας πως «εμείς ό,τι έχουμε πει, το κάνουμε, πήραμε μέτρα».

Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει άμεσα πράξη τα αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Τρίτης και ταυτόχρονα να προωθήσει τάχιστα το σύνολο των ταξικών «διαρθρωτικών αλλαγών». Την ερχόμενη βδομάδα θα καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ άμεσης προτεραιότητας είναι οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, που ο πρωθυπουργός θέλει να «παρουσιάσει» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 11 του μήνα στις Βρυξέλλες.

Ερχονται νέες ανατροπές

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος, κινούμενος στην εκβιαστική γραμμή ότι «όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε για να σώσουμε την οικονομία και τη χώρα μας», σημείωσε ότι «η κατεύθυνσή μας θα φανεί και θα εξειδικευτεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και στο Ασφαλιστικό, όσον αφορά την εισφοροδιαφυγή».

Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε την ετοιμότητα της κυβέρνησης «να λάβει συμπληρωματικά μέτρα όταν χρειάζονται», ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «η ελληνική κοινωνία συναινεί στις αποφάσεις που έχουμε πάρει μέχρι τώρα», συγχέοντας σκόπιμα τη συναίνεση των κομμάτων του κεφαλαίου και των ΜΜΕ με τη συναίνεση των εργαζομένων.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί στο ελάχιστο από τις «αντιδράσεις» βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που σκόπιμα διαρρέουν, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές εντάσσονται στο παιχνίδι του «καλού» και του «κακού», για να απορροφάται η λαϊκή δυσαρέσκεια και να προχωράει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει κάτι που να εκφεύγει από το πλαίσιο και τις προτάσεις, αλλά και από τις αρχές που χαράσσει η κυβέρνηση και προχωράει με την οικονομική της πολιτική», ήταν το σχόλιο του Γ. Πεταλωτή σε ερώτηση για τις δήθεν «διαφοροποιήσεις» βουλευτών που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Πράσινα κέρδη

Στην ομιλία του στο παγκόσμιο φόρουμ για τη «βιώσιμη ανάπτυξη» στο Ν. Δελχί ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε το όραμά του για την «πράσινη ανάπτυξη», επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι «είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα για να βγει από την κρίση και την ύφεση». Η αγωνία του πρωθυπουργού αφορούσε στην εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων για το «πρασίνισμα» των οικονομικών του πλανήτη, διατυπώνοντας την άποψη ότι πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα στα μονοπώλια για να επενδύσουν στην «πράσινη οικονομία».

«Πιστεύω ότι γι' αυτό απέτυχε η Κοπεγχάγη αφού, όπως είπε ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, χρειαζόμαστε σαφή μηνύματα προς τις αγορές και τους επενδυτές, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε κίνητρα που θα κινητοποιήσουν κεφάλαια για το "πρασίνισμα" της οικονομίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα, διαβεβαίωνε, μέσω των δημοσιογράφων, ότι «θα εφαρμόσουμε με αξιοπιστία το Πρόγραμμα Σταθερότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιος πληρώνει; (2021-08-12 00:00:00.0)
Σύμμαχοι των «κερδοσκόπων» (2011-04-29 00:00:00.0)
«Πράσινες» μπίζνες (2009-11-13 00:00:00.0)
«Πράσινη» Σύνοδος εκατομμυρίων ευρώ (2009-11-07 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορίες για την «τρομοκρατία» (2002-10-01 00:00:00.0)
Εργα κι όχι λόγια (1999-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ