ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ιμπεριαλιστικές ζυμώσεις για «εξελίξεις»

Η Αστον επιθεωρεί την αστυνομική αποστολή της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της περιοδείας της...
Η Αστον επιθεωρεί την αστυνομική αποστολή της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της περιοδείας της...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ._

Σημαντικές ιμπεριαλιστικές «εκκρεμότητες» φαίνεται πως σκιάζουν τη γεωπολιτική σκακιέρα των δυτικών Βαλκανίων και την ασφάλεια των λαών της περιοχής.

Παρά τις προσπάθειες ΗΠΑ και ΕΕ να εμφανίσουν σαν «λυμένο» το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου δύο χρόνια μετά την κήρυξη της μονομερούς «ανεξαρτησίας» του, όλα δείχνουν πως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και πως θα ξανατεθεί μεσοπρόθεσμα επί τάπητος. Θρυαλλίδα ενδεχομένως να αποτελέσει η επικείμενη (ίσως στα μέσα τρέχοντος έτους) απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης όπου προσέφυγε το Βελιγράδι ζητώντας απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα ή όχι της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου.

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε και από την μίνι περιοδεία που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον στις χώρες που προέκυψαν απ' το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σλοβακία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο...). Μετά τη συνάντησή της τη Δευτέρα στη Λιουμπλιάνα με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ. η Αστον ανήγγειλε την πραγματοποίηση διάσκεψης κορυφής των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων εντός του δεύτερου δεκαήμερου του Μάρτη. Ατζέντα της διάσκεψης που θα διοργανωθεί από Σλοβενία, Κροατία, ΕΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης θα είναι: α) η υιοθέτηση μιας διακήρυξης που θα εκφράζει επίσημα τη στήριξη της ΕΕ στις ενταξιακές προσπάθειες των Δυτικών Βαλκανίων και β) μία απόπειρα εξεύρεσης λύσεων σε εκκρεμή ζητήματα της περιοχής...

Ποιες είναι οι εκκρεμότητες στην περιοχή; Πρώτα απ' όλα η προσπάθεια της ΕΕ να «ενσωματώσει» τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου στις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών και να επισημοποιήσει με τη βούλα του «διεθνούς δικαίου» την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου. Επειτα είναι η θέσπιση μεταρρυθμίσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ώστε να παραμείνει προτεκτοράτο με «ομογενοποιημένη», «ενιαία» εξουσία μεταξύ των Κροατών, Σέρβων και Μουσουλμάνων και να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας για ανεξαρτησία βάσει του ιστορικού προηγούμενου που ξεκίνησε η μονομερής «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αστον ανήγγειλε τη δημιουργία ευρω-ενωσιακής υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής (που ούτως ή άλλως προβλέπεται απ' τη συνθήκη της Λισαβόνας) ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως το Σεράγεβο δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ «παρά μόνον ως μία χώρα με μία φωνή». Η ΕΕ «δεν θα δεχθεί ποτέ το διαμελισμό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» δήλωσε η Αστον κάνοντας κάθε πικραμένο να γελάσει δεδομένου του γεγονότος πως η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας απ' την ΕΕ και το Βατικανό...

Στον επόμενο σταθμό της περιοδείας της στο Βελιγράδι, η Αστον απαίτησε: Α) «Μεταρρυθμίσεις» με πατρόν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου στην ΕΕ και καρότο την...«ένταξη» στην ΕΕ. Β) «Πλήρη συνεργασία» με το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη σύλληψη των καταζητούμενων Σερβοβόσνιων πρώην αξιωματούχων Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς. Γ) «Καλές σχέσεις γειτονίας» του Βελιγραδίου με τις όμορες χώρες και «συνεργασία στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων» στο Κοσσυφοπέδιο. Το μόνο που δεν απαίτησε απροκάλυπτα η Αστον ήταν η αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου απ' τη Σερβία...

Στην Πρίστινα, πάλι, η Ευρωενωσιακή αξιωματούχος πραγματοποίησε συναντήσεις με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών και τους επικεφαλής των αποστολών της ΕULEX και της ΝΑΤΟικής δύναμης, KFOR. Mετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, η Αστον έταξε «μέτρα στήριξης και οικονομικής ανάπτυξης» του προτεκτοράτου ώστε «...να προσεγγίσουν οι πολίτες του τα οφέλη της ΕΕ». Χαρακτήρισε ακόμη το Κοσσυφοπέδιο «μεγάλη προτεραιότητα» για την ΕΕ και «περιοχή που ανήκει στην Ευρώπη». Ξεχνώντας ίσως πως ένα 24ωρο πριν, η «ομόλογός» της απ' τις ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχε αποκαλέσει τη χώρα της «ακλόνητο σύμμαχο» του Κοσσυφοπεδίου...


Δ.Ο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Κατέρρευσε η κυβέρνηση συνασπισμού

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, λόγω των διαφωνιών που εκφράστηκαν σχετικά με το αίτημα του ΝΑΤΟ να παραταθεί η αποστολή των στρατευμάτων της χώρας στο Αφγανιστάν. Υστερα από 16 ώρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων, ο Μπαλκενέντε ανακοίνωσε πως το Εργατικό Κόμμα (PvdA) - το δεύτερο μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό - διαφωνεί κάθετα με την παράταση της αποστολής των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και ζητά να τερματιστεί όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως η ολλανδική αποστολή στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής κατοχής στο Αφγανιστάν άρχισε το 2006 και έχει ήδη παραταθεί για δύο χρόνια, ενώ συνολικά 21 Ολλανδοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν.

Προβληματισμοί για την πυρηνική ενέργεια

Με αφορμή τα εγκαίνια δύο νέων πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα - ενώ αρνείται το ίδιο δικαίωμα στο Ιράν - έρχεται στη σκέψη το δίλημμα στο εσωτερικό του κινήματος ειρήνης της δεκαετίας του 1980. Ενώ στο ζήτημα της κατάργησης των πυρηνικών όπλων υπήρχε ενιαία σύμφωνη γνώμη, δεν ίσχυε το ίδιο για το ζήτημα των πυρηνικών εργοστασίων, αυτό που λεγόταν «πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς».

Υπήρχαν δύο αντίθετες απόψεις. Η μια ήταν υπέρ της λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων εφόσον δε θα χρησίμευαν για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Η άλλη ήταν κατά και στηριζόταν στην περιορισμένη κι όχι απόλυτη ύπαρξη ασφάλειας και στην οικολογική διάσταση ενός πυρηνικού ατυχήματος. Το ζήτημα είχε φουντώσει στην ημερήσια διάταξη μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας. Ας σημειωθεί ότι πέρα από την πράγματι υψηλή σοβαρότητα του γεγονότος παίχτηκε μια πρωτοφανής αντιδραστική σπέκουλα πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι λίγες φωνές που υπενθύμιζαν ότι προηγούμενα υπήρχαν ανάλογα ατυχήματα σε Αγγλία, Δυτική Γερμανία, ΗΠΑ σκεπάζονταν από τους τελάληδες της πολιτικής και δημοσιογραφικής αγοράς. Τελικά, το δίλημμα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας επικεντρώθηκε σε δυο βασικά σημεία. Το ένα ήταν η διαπιστωμένη περιορισμένη ασφάλεια. Το άλλο ήταν ότι το πενήντα έως εβδομήντα πέντε τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας των βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών όπως ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία κ.λπ. παραγόταν από την πυρηνική ενέργεια. Αυτό καθιστούσε ανέφικτη κάθε σκέψη διακοπής της λειτουργίας τους. Ομως, το ζήτημα της ασφάλειας παρέμενε κι αυτό υπαρκτό. Η τελική επισήμως κοινά αποδεκτή απάντηση του κινήματος ειρήνης ήταν ένας λογικός συγκερασμός των δυο πλευρών με τα εξής σημεία:

-- Δημιουργία μιας Διεθνούς Διεπιστημονικής Επιτροπής επιστημόνων διεθνούς κύρους υπό την αιγίδα και στο πλαίσιο του ΟΗΕ θα αναλάμβανε μόνιμο έλεγχο της καλύτερης δυνατής λειτουργίας ασφαλείας ύπαρξης των πυρηνικών εργοστασίων και απαγόρευση δημιουργίας νέων μέχρις περατώσεως της επιστημονικής έρευνας για την 100% ασφαλή λειτουργία τους. Οσα εργοστάσια κρίνονταν εντελώς ακατάλληλα θα διακοπτόταν η λειτουργία τους έως ότου ανακαινισθούν.

-- Ενίσχυση της διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας για την παραγωγή ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας. Ενίσχυση της έρευνας όλων των ήπιων μορφών ενέργειας και κυρίως της ηλιακής ενέργειας.

-- Συνεχής έλεγχος στην απαγόρευση χρησιμοποίησης των πυρηνικών εργοστασίων για παραγωγή πυρηνικών όπλων. Αυτό εντασσόταν στη γενική ενιαία θέση του κινήματος ειρήνης της ολοκληρωτικής κατάργησης των πυρηνικών όπλων.

Αυτές ήταν θέσεις αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο των δικαιοδοτικών λειτουργιών του κινήματος ειρήνης.

Κοιτώντας το σήμερα από τη σκοπιά του χθες διαπιστώνεται η μεγάλη αύξηση των κινδύνων για την ανθρωπότητα και η στέρηση εποικοδομητικών θέσεων ενός ζωντανού ειρηνιστικού κινήματος. Στο βάθος ξεπροβάλλει η μεγάλη στέρηση που επέφερε η απώλεια της Σοβιετικής Ενωσης με τη Σοβιετική Πολιτική Ειρήνης. Απέμεινε μόνο η αποκρουστική φωνή του τελάλη της αγοράς να διαλαλεί το μακάβριο χορό του θανάτου. Η στήλη και προσωπικά ο υπογράφων καλεί όλους εκείνους τους συναγωνιστές οδοιπόρους της ειρήνης να μην ξεχνούν. Να θυμούνται τις εμπειρίες και τα οράματα, τους προβληματισμούς και τις θέσεις που έβγαιναν από την έντονη δραστηριότητα του αγώνα για την ειρήνη. Ο αγώνας μας είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Πέρα από αυθαίρετους δογματισμούς κι αφαιρέσεις ας προσθέσουμε εκείνη τη γνωστή νηφάλια σκέψη των αγωνιστών της ειρήνης. Οι νέες γενιές το έχουν ανάγκη.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ