ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Πολλές «πλατφόρμες», ίδια στρατηγική

Εσωκομματικές αντιδράσεις από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Αλ. Αλαβάνου

Το κλίμα αυξανόμενης έντασης που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των τάσεων και των συνιστωσών στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ αναζωπύρωσε η νέα παρέμβαση που έκανε χτες ο Αλ. Αλαβάνος, παρουσιάζοντας την «πλατφόρμα» του «για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία με επίκεντρο την αριστερά».

Οι βερμπαλισμοί Αλαβάνου κινούνται σταθερά σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση και δεν ξεφεύγουν στο ελάχιστο από τη στρατηγική που υπηρετεί διαχρονικά ο χώρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εμπνευστές της «πλατφόρμας» να δείξουν ότι διαφοροποιούνται σε ουσιαστικά ζητήματα απ' την ηγεσία του ΣΥΝ.

Στο κείμενο, που υπογράφεται από στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγονται η ρητορεία του σχήματος και η αποπροσανατολιστική ερμηνεία των εξελίξεων, περί «επιτροπείας της χώρας απ' τις Βρυξέλλες και τους κερδοσκόπους των αγορών», περί μιας ΕΕ «που παραπαίει».

Σ' αυτό το επιζήμιο για τα λαϊκά συμφέροντα υπόβαθρο, επισημαίνεται ως ανάγκη η ανάληψη δράσης κατά το πρότυπο του πολυχρησιμοποιημένου πια απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ «κινήματος του άρθρου 16». Αλλά και άσκησης «δομικής αντιπολίτευσης» προς τις «δομές, τα στερεότυπα και τις προτεραιότητας του κατεστημένου», όχι όμως προς το «κατεστημένο» αυτό καθαυτό ως οικονομική και πολιτική εξουσία.

Αλλωστε, ως στόχος διακηρύχτηκε «ένα πρόγραμμα βαθύτατων αλλαγών, που αμφισβητεί τη θεσμοποιημένη κοινωνική αδικία». Αλλά και ένας «άλλος» ευρωπαϊσμός που «δεν θα υποτάσσεται στις αγορές», σαν να πρόκειται η ΕΕ των μονοπωλίων να κάνει φιλολαϊκή στροφή, διατηρώντας το χαρακτήρα της ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Κοινός παρονομαστής η σοσιαλδημοκρατία

Απ' το κείμενο που παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ δεν απουσιάζουν οι αιχμές εναντίον της ηγεσίας του ΣΥΝ, οι οποίες είναι και δηλωτικές της «συμμαχίας» που έχουν σχηματίσει οι δυνάμεις του οπορτουνισμού. Πιο συγκεκριμένα, ως στόχος διακηρύσσεται ένας ΣΥΡΙΖΑ «πολύπλευρος, ενωτικός, με δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία», δηλώνεται ότι «η δημοκρατία είναι η μόνη προστασία απ' τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς» και η μόνη που «μπορεί να εγγυηθεί τις συντροφικές σχέσεις των μελών και των φίλων, τη δημιουργία τοπικών οργανώσεων με πλήρεις ευθύνες, με συλλογικά σώματα που να φέρουν την τελική αρμοδιότητα για τον καθορισμό της πολιτικής μας».

Στο ίδιο πνεύμα, σημειώνεται ότι «ένας χώρος στον οποίο διεισδύουν οι κώδικες, οι αξίες και τα κριτήρια του αντιπάλου δεν μπορεί να διεκδικήσει να είναι εναλλακτικός πόλος».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Αλ. Αλαβάνος χαιρέτισε τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρο στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα τι είναι αυτό που ξεχωρίζει και κινεί αυτές τις διεργασίες.

Αρκέστηκε να δηλώσει ότι πλέον απ' το σχήμα δε γίνεται λόγος για «προγραμματική αντιπολίτευση», ενώ ξεθωριάζουν οι ιδέες μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και δυναμώνει η εναντίωση προς την κυβέρνηση. Βέβαια, όλα αυτά μακράν απέχουν της πραγματικότητας όπως αυτή διαμορφώνεται απ' τις παρεμβάσεις και το δημόσιο λόγο που αρθρώνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που οι αντιπολιτευτικές κορόνες οξύνονται, καμιά επί της ουσίας κριτική δε γίνεται στη στρατηγική της κυβέρνησης. Αντίθετα, τονίζονται διαχειριστικές πλευρές της αντιλαϊκής διακυβέρνησης, με καθαρό στόχο να εκτονωθεί η λαϊκή αντίδραση και να διοχετευτεί σε ακίνδυνες για το σύστημα διεξόδους.

Ποικίλες αντιδράσεις

Και η χτεσινή παρέμβαση του Αλ. Αλαβάνου προκάλεσε δυσφορία στην ηγεσία του ΣΥΝ, εξαιρουμένου ενός τμήματος του «Αριστερού Ρεύματος» που βρίσκεται πολύ κοντά του. Κορυφαία στελέχη του εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι τα κίνητρά του κάθε άλλο παρά «ευγενή» είναι και σε οργισμένο τόνο επισήμαναν ότι σε μια κρίσιμη στιγμή ο Αλ. Αλαβάνος επιλέγει να ενισχύσει φυγόκεντρες τάσεις και την εσωστρέφεια στους κόλπους του σχήματος.

Στον Αλ. Αλαβάνο απάντησε και η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η πλατφόρμα που παρουσίασε σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος επιβεβαιώνει την ανοικτή συγκρότηση ενός πόλου συνιστωσών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ΣΥΝ. Εμφανίζει δηλαδή καθαρά την κρίση και τα αδιέξοδα του σχήματος, με σαφείς συμμαχίες οργανώσεων και αντιπαραθετικές επιλογές προς το κόμμα μας (...) Τώρα επιβεβαιώνεται το μέγα λάθος που διαπράττει η ηγεσία του ΣΥΝ όταν δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό ζήτημα, που είναι οι προβληματικές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝ, και περιορίζεται στην αναζήτηση εσωτερικών εχθρών στο κόμμα».

Ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης ήταν επίσης επικριτικός προς τον Αλ. Αλαβάνο λέγοντας: «Εγκατέλειψε το κόμμα του. Απουσίασε παντελώς από την εκλογική μάχη. Στράφηκε μετωπικά εναντίον του ΣΥΝ και του διαδόχου που ο ίδιος πρότεινε, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Υιοθετεί μια πολιτική και στάση αντίθετη με αυτή που ακολούθησε για χρόνια, όταν ήταν ο ίδιος πρόεδρος του ΣΥΝ».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Δικομματικό προπέτασμα καπνού

To γνωστό πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων παίχθηκε και χτες στη Εξεταστική Επιτροπή για τη «ΖΗΜΕΝΣ», ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Χτες ολοκληρώθηκε η κατάθεση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Παπανικολάου (είχε διενεργήσει την πειθαρχική έρευνα κατά του ανακριτή της υπόθεσης Ν. Ζαγοριανού) ο οποίος δεν πρόσθεσε τίποτα καινούριο σε σχέση με αυτά που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή. Η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται σήμερα με την κατάθεση του δημοσιογράφου Τ. Τέλογλου.

Η Επιτροπή θα καλέσει για ακρόαση τον Ν. Ζαγοριανό και θα διερευνήσει και τις συνθήκες φυγής του Μ. Χριστοφοράκου (διευθυντή της «ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ») στην Γερμανία με δεδομένο ότι αυτό είχε αστυνομικούς που τον φρουρούσαν. Επίσης, θα ζητηθεί από τη Γερμανία το DVD που φέρεται να έχει παραδώσει στις γερμανικές αρχές ο Μ. Χριστοφοράκος και στο οποίο λέγεται ότι περιέχονται αποδείξεις για τις δωροδοκίες πολιτικών των δύο κομμάτων. Πάντως, στην Επιτροπή δεν έχει πάει ακόμα όλο το υλικό της σχετικής δικογραφίας που σχηματίστηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δύο συνεδριάσεις εξέτασης του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, σε ερώτηση του Θ. Παφίλη εάν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο από όσα αναφέρει στο γραπτό του υπόμνημα, αυτός απάντησε αρνητικά. Σε επίμονες δε ερωτήσεις και κρίσεις, είτε επικαλούνταν το δικαστικό απόρρητο, είτε έλεγε ότι ως δικαστής δεν μπορεί να μιλάει χωρίς αποδείξεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζήτημα «αμοιβαιότητας» η Σχολή της Χάλκης

Θέμα «αμοιβαιότητας» βάζει, σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Νιμέτ Τσουμπουκτσού, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Ζαμάν». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί χρησιμοποιείται ένα εκ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αφορά στη θρησκευτική εκπαίδευση, ως μέσο πολιτικού ελιγμού, η υπουργός Παιδείας της Τουρκίας υποστήριξε ότι δεν αφορά πολιτικό ελιγμό, αλλά «αμοιβαιότητα».

Ο βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρόεδρος πλέον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και εγκατάλειψη της «αμοιβαιότητας», αφού, όπως είπε, «κάτι τέτοιο θα ισχυροποιούσε τη θέση μας και ως προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τούρκων στη Δυτική Θράκη».

Αύριο να τους κοπεί ο βήχας

Μια μέρα πριν τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τη Βουλή είδε λαϊκή συναίνεση (!) στα μέτρα της κυβέρνησης και μάλιστα έσπευσε να πει «μπράβο στους Ελληνες για την υπεύθυνη στάση τους, για την ενότητά τους για την αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα της κρίσης», αξιοποιώντας γι' αυτό και τις κατασκευασμένες και κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου.

Φυσικά δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή για τους αγρότες που αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους λέγοντας ότι αυτή ήταν «η ευθύνη τους στο κοινωνικό σύνολο», κάνοντας τάχα πως δεν ξέρει ότι η μεγάλη μερίδα των αγωνιζόμενων αγροτών παραμένει στα μπλόκα. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι «πατριωτισμός είναι να βάλουμε όλοι πλάτη» για να βγούμε από την οικονομική κρίση και επιτέθηκε στους δημόσιους υπάλληλους λέγοντας ότι τελωνειακοί, εφοριακοί ή άλλοι «δεν γίνεται να μη συμβάλλουν».

Στο αποκορύφωμα, προειδοποίησε με πυγμή ότι δε θα επιτρέψει να «βουλιάξει η χώρα». Κατά τον πρωθυπουργό η ΕΕ στηρίζει τη χώρα μας και - όπως ισχυρίστηκε - εάν οι διεθνείς κερδοσκόποι δε σεβαστούν το ευρωπαϊκό νόμο, το πρόβλημα θα γίνει ευρωπαϊκό. Τέτοιος είναι ο φόβος τους για τη δύναμη των εργαζόμενων και του λαού, που προσπαθούν με κάθε μέσο να τον τρομοκρατήσουν και να του παρουσιάσουν την πραγματικότητα κομμένη και ραμμένη στα δικά τους συμφέροντα. Κοντή γιορτή. Αύριο είναι μέρα απεργίας και πρέπει να τους κοπεί ο βήχας...


Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ