ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε καμίνι για μια ακόμη φορά έχει μετατραπεί από χτες η Αθήνα με το θερμόμετρο να φτάνει στη Ν. Φιλαδέλφεια στους 41 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί σήμερα Τετάρτη, αφού η θερμοκρασία σύμφωνα με την ΕΜΥ θα φτάσει τους 42 βαθμούς, ενώ αύριο Πέμπτη θα κτυπήσει «καμπανάκι» στους 43 βαθμούς Κελσίου. Από την Παρασκευή αναμένεται σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας, αλλά από το Σαββατοκύριακο θα σημειωθεί νέα αύξηση.

Τα πρώτα «θύματα» ήταν οι σεισμοπαθείς που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε κοντέινερς και μάλιστα πολλοί από αυτούς χωρίς κλιματιστικά μηχανήματα, ενώ τις άσχημες συνθήκες αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν είτε σε εξωτερικούς χώρους, είτε σε χώρους που έτσι ή αλλιώς επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Το ΕΚΑΒ δέχτηκε χτες αυξημένο αριθμό κλήσεων. Από το πρωί μέχρι τις 7μ.μ. δέχτηκε 580 κλήσεις και από το σύνολο των περιστατικών εφτά αφορούσαν θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση, 39 καρδιολογικά προβλήματα, 24 πνευμονολογικά και 33 λιποθυμίες.

Παραπάνω από 600 κλήσεις δέχτηκε χτες το Ιατρικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από δημότες που ζητούσαν πληροφορίες ή είχαν πρόβλημα. Μέχρι τις 2 μ.μ.και λίγο πριν τα αναλυτικά δελτία ειδήσεων, οι αντίστοιχες κλήσεις ήταν μόλις 22...

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε η χτεσινή πρώτη μέρα του καύσωνα.

Και σήμερα οι κλιματιζόμενες αίθουσες των δήμων θα είναι ανοιχτές, ενώ αν παραστεί ανάγκη η ΓΓΠΠ θα ανοίξει τα στάδια και τις πλαζ και θα διαθέσει λεωφορεία για τη μεταφορά των πολιτών.

Οπως ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία Αθηνών, αύριο και μεθαύριο, θα είναι σταθμευμένα στην είσοδο των γραφείων της, στην Κηφισίας 125 - 127, δύο κλιματιζόμενα τουριστικά λεωφορεία για τους πολίτες.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε πως στα νοσηλευτικά ιδρύματα υπάρχει επαρκής αριθμός κλιματιζόμενων κλινών και επαρκείς κλιματιζόμενοι χώροι και πως το ΕΚΑΒ και τα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας ενισχύουν την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών τις ημέρες που το θερμόμετρο θα ανεβαίνει.

Ο καύσωνας «λιώνει» τους σεισμόπληκτους στα κοντέινερς...
  • Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αναλγησίας, η έλλειψη κλιματιστικών μηχανημάτων σε πολλούς οικίσκους
  • Στον καταυλισμό της Ν. Ιωνίας περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος

Εξω ο ήλιος τσουρουφλίζει. Μέσα είναι σα σε φουρνο...
Εξω ο ήλιος τσουρουφλίζει. Μέσα είναι σα σε φουρνο...
Οταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος εκτινάσσεται στα ύψη κάνει τη ζωή δύσκολη για τον καθένα. Πώς όμως είναι δυνατόν να ζει κανείς μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί; Και όμως! Οι σεισμοπαθείς, εγκαταλειμμένοι από την κυβέρνηση, είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν μέσα σε αφόρητες συνθήκες...

Μόλις χτες το πρωί - για παράδειγμα - άρχισαν να τοποθετούνται τα πρώτα κλιματιστικά μηχανήματα στον καταυλισμό των σεισμοπαθών της Ν. Ιωνίας, που βρίσκεται στη λεωφόρο Ηρακλείου. Πάντως ούτε και με το τέλος της χθεσινής ημέρας αλλά ούτε και μέχρι σήμερα το μεσημέρι δε θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των κλιματιστικών και στα 73 προκάτ που στεγάζουν τους σεισμοπαθείς.

Οι σεισμοπαθείς βιώνουν σε καθημερινή βάση την κυβερνητική αναλγησία. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, εδώ και μήνες, «έμαθαν» να υποφέρουν το κρύο και τις τελευταίες ημέρες και τον καύσωνα.

Χθες το πρωί στον συγκεκριμένο καταυλισμό περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος την ώρα που ένα συνεργείο τοποθετούσε τα «πολυπόθητα» κλιματιστικά...

Ο Αντώνης Σκυλλάκος, μιλώντας με τους ανθρώπους που ζουν το πρόβλημα υπογράμμισε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν φέρει με ερώτηση το θέμα στη Βουλή, από τις 25 Μαΐου, τονίζοντας την αναγκαιότητα της τοποθέτησης των κλιματιστικών. Η συγκεκριμένη υπενθύμιση του Αντ. Σκυλλάκου προκάλεσε πλήθος από ερωτηματικά στους κατοίκους, οι οποίοι χαρακτηριστικά διαμαρτύρονταν γιατί δεν έγινε τίποτα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Απαντώντας τους ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε: «Τότε εισπράξαμε την απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Ν. Αλευρά, στη Βουλή, ότι κλιματιστικά θα μπουν σε προκάτ στα οποία διαμένουν μόνο άτομα με ειδικές ανάγκες»! Βέβαια πως μέσα στον καύσωνα όλοι οι υπόλοιποι σεισμοπαθείς θα διέμεναν στα κουτιά που με τόσες τυμπανοκρουσίες τους είχαν παραχωρηθεί, ο αρμόδιος υπουργός τότε δεν είχε μπει στον κόπο να απαντήσει.

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν στον Αντ. Σκυλλάκο οι σεισμοπαθείς
Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν στον Αντ. Σκυλλάκο οι σεισμοπαθείς
Ο Αντ. Σκυλλάκος στη συνέχεια, μιλώντας με τους «πρωταγωνιστές» του προβλήματος, τόνισε ότι το ΚΚΕ έφερε εκ νέου το θέμα στη Βουλή, στις 9 Ιούνη, και άσκησε πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος. Τότε, κατέληξε ο βουλευτής του Κόμματος, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν υποσχεθεί ότι θα βάλουν κλιματιστικά σε όλα τα λυόμενα.

Οι μέρες όμως πέρασαν και όπως μας είπαν χθες οι κάτοικοι του καταυλισμού η κατάσταση πλέον έχει γίνει αφόρητη, αφού η θερμοκρασία μέσα στα προκάτ ανεβαίνει στα ύψη. «Εχω άρρωστο άνθρωπο που ψήνεται μέσα στον τσίγκο», έλεγε η Κ. Κυριακούλια, απευθυνόμενη στον βουλευτή του ΚΚΕ. Λίγα μέτρα πιο κάτω η κυρία Ειρήνη μονολογούσε: «Πρέπει να πεθάνουμε για να μας προσέξουν;». Τα προβλήματα, όμως, δυστυχώς δεν τελειώνουν εδώ. Κοινό αίτημα όλων των σεισμοπαθών είναι το φτηνό ρεύμα. Οπως έλεγαν στον Αντ. Σκυλλάκο, «για να μπορούμε να μείνουμε μέσα εδώ, πρέπει να καίμε τα κλιματιστικά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι λογαριασμοί στη ΔΕΗ θα φτάσουν στα ύψη».

Ο Αντ. Σκυλλάκος απαντώντας στους κατοίκους τόνισε ότι πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση άμεση λύση για φτηνό ή δωρεάν ρεύμα, καθώς επίσης να παρθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις για την πλήρη αποκατάσταση των σεισμοπαθών. Και υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την υλοποίηση των αιτημάτων τους, τα οποία θα μεταφέρει και στη Βουλή.

Την ώρα της περιοδείας τεχνικόςεγκαθιστούσε κλιματιστικό μηχάνημα...
Την ώρα της περιοδείας τεχνικόςεγκαθιστούσε κλιματιστικό μηχάνημα...
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου της Ν. Ιωνίας είχε πάρει ομόφωνη απόφαση από τις 20 Ιούνη για την αγορά και εγκατάσταση κλιματιστικών, ύστερα από πρόταση της παράταξης «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία».

«Ολα καλά», λέει η κυβέρνηση

Και χθες η κυβέρνηση, διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλή, καταφέρθηκε εναντίον των Δήμων που δεν είχαν ολοκληρώσει την εγκατάσταση των κλιματιστικών στους οικίσκους όπου διαμένουν οι σεισμόπληκτοι. Ο υφυπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ουσιαστικά τους δήμους ότι ήταν έγκαιρα ενήμεροι για τις προθέσεις του υπουργείου να τους πιστώσει χρήματα για την προμήθεια κλιματιστικών, αλλά αυτοί ολιγώρησαν. Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε ότι δεν έπρεπε να ασχοληθεί καθόλου με το θέμα το υπουργείο και να το είχαν λύσει εξολοκλήρου οι Δήμοι.

Η περίπτωση του Δήμου Πετρούπολης, τουλάχιστον, δείχνει τις ευθύνες της κυβέρνησης που θέλει να κρύψει το υπουργείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δήμος Πετρούπολης ενημερώθηκε για την πίστωση που θα του δινόταν μόλις την προηγούμενη Τρίτη. Δύο μέρες μετά συνήλθε το δημοτικό συμβούλιο, οπότε και ομόφωνα αποφάσισε την προμήθεια των κλιματιστικών μετά από διαγωνισμό - ώστε να επιλεγεί και η πιο συμφέρουσα πρόταση - και όχι με απευθείας ανάθεση όπως έκαναν άλλοι δήμοι. Μάλιστα, ο Δήμος Πετρούπολης δεν έχει πάρει δραχμή για τα κλιματιστικά. Χθες ο Κ. Καϊσερλής δήλωνε ότι «οι επιταγές είναι πανέτοιμες και παίρνονται ανά πάσα στιγμή»...

Σύμφωνα πάντως με τον ΓΓΠΠ, Δ. Κατριβάνο, χτες αναμενόταν να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των κλιματιστικών σε όλους τους σεισμόπληκτους δήμους. Κατά τον ίδιο πάντα, «έμεναν» οι Δήμοι Πετρούπολης, Ν. Ιωνίας, Κηφισιάς και Λυκόβρυσης.

Αποκατάσταση με ... διακοπές

Μετ' εμποδίων και με μακρές διακοπές διεξάγεται η πληρωμή της επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης στους σεισμόπληκτους της Αττικής. Χτες, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε πίστωση ποσού 3 δισεκατομμυρίων δρχ. και έτσι θα ξαναρχίσει, επιτέλους, η πληρωμή των δικαιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό και για το δεύτερο εξάμηνο μετά τους σεισμούς δεν το έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των δικαιούχων, ενώ ένα μικρό μέρος δεν έχει πληρωθεί ούτε για το πρώτο εξάμηνο! Παράλληλα, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι επιχειρεί να εξασφαλίσει τους πόρους για τη συνέχιση έργων υποδομής και για τις κατεδαφίσεις στις πληγείσες περιοχές, ζητήματα και για τα οποία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, καθώς από τα 4.500 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως «επικινδύνως ετοιμόρροπα», μέχρι τώρα έχουν κατεδαφιστεί μόνο 2.700...

Συμπληρώνουμε ότι, με βάση τα μέτρα που εφαρμόζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη στεγαστική αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, 26.000 οικογένειες σεισμοπαθών έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα για την εξασφάλιση προσωρινής στέγης με επιδότηση του ενοικίου ή της συγκατοίκησης. Τα μέτρα αυτά αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των σεισμοπλήκτων, που ενοικιάζουν κατοικία οπουδήποτε στην Αττική ή φιλοξενούνται σε φιλικά ή συγγενικά τους σπίτια μέχρι να αποκαταστήσουν τα δικά τους και χορηγείται είτε σε ιδιοκτήτες σεισμοπλήκτων κατοικιών που διέμεναν σ' αυτές την ημέρα του σεισμού και για διάστημα μέχρι 2 χρόνια είτε σε ενοικιαστές σεισμόπληκτων κατοικιών και για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται σε 60.000 δρχ. για μεμονωμένα άτομα και κλιμακώνεται μέχρι τις 120.000 δρχ. για οικογένειες με 5 ή περισσότερα μέλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ