ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ»
Απάντηση της Ιεραρχίας στη Β. Παπανδρέου

Αμεση ήταν η αντίδραση της Εκκλησίας στη χτεσινή τοποθέτηση της υπουργού Βάσως Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής και στο χαρακτηρισμό «αυτόκλητο προφήτη» που χρησιμοποίησε για τον αρχιεπίσκοπο. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, δημοσιοποίησε, γραπτό κείμενο που φέρει την υπογραφή της Β. Παπανδρέου και στο οποίο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Αρχιεπισκοπής: «Είχε δώσει γραπτή διαβεβαίωση ότι για το θέμα των ταυτοτήτων θα υπάρξει διάλογος με εκπροσώπους της Εκκλησίας».

Στο δελτίο Τύπου, ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος εκφράζει: «Τη λύπη του για τα όσα ελέχθησαν από την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου, στην Επιτροπή του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής και στη συζήτηση για το θέμα των αστυνομικών ταυτοτήτων».

«Η κα Υπουργός -συνεχίζεται στο δελτίο Τύπου- από του βήματος του Κοινοβουλίου χρησιμοποίησε ανακριβείς και συκοφαντικές εκφράσεις σε βάρος του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναπαράγουσα συνθήματα κατασκευασμένα από την αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα». «Ο Σεβασμιότατος -αναφέρεται σ' άλλο σημείο- υπενθυμίζει στην κα Υπουργό ότι με την Ιερά Σύνοδο και τον Μακαριότατο έως τις εκλογές και το εν συνεχεία ανακύψανε θέμα της διαγραφής του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες είχε τις άριστες των σχέσεων και είχε δώσει προς αυτούς γραπτή διαβεβαίωση ότι για το θέμα των ταυτοτήτων θα υπάρξει διάλογος με εκπροσώπους της Εκκλησίας».

Συγκεκριμένα στο κείμενο με την υπογραφή της Β. Παπανδρέου, που δημοσιοποίησε η Αρχιεπισκοπή αναφέρεται ότι «η ανανέωση των δελτίων ταυτότητας, έχουν σκοπό να γίνουν περισσότερο εύχρηστα, ανθεκτικότερα και με τις αναγκαίες διασφαλίσεις από επιχειρούμενες παραποιήσεις και πλαστογραφήσεις και όχι να έρθουν σε αντίθεση με το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων».

Για το συγκεκριμένο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, με δήλωσή του αναφέρει ότι η συγκεκριμένη επιστολή της Β. Παπανδρέου προς τον αρχιεπίσκοπο «εκθέτει τόσο την ίδια, όσο και το σύνολο της κυβέρνησης. Και συνεχίζει «αποκαλύπτει ότι προεκλογικά η κυβέρνηση εξαπατούσε και ενέπαιζε την Εκκλησία».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Κατατέθηκε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη ουσιαστικά προσφυγή κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για απαγόρευση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Την προσφυγή, που στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλου και της προαναφερόμενης Αρχής, υπογράφουν ο πρωτοπρεσβύτερος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μεταλληνός, ο κοσμήτορας της ίδιας σχολής Χ. Βούλγαρης και οι καθηγητές Κ. Σκουτέρης και Σπ. Κοντογιάννης.

Οι παραπάνω υπογραμμίζουν ότι παρότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων «πρέπει να είναι και να φαίνεται ότι είναι ανεξάρτητη, διότι μόνο τότε εμπνέει στον πολίτη εμπιστοσύνη για την αμεροληψία της», ο πρόεδρός της κ. Δαφέρμος πριν την έκδοση της εν λόγω απόφασης «είχε συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να εκδώσει πράξη αρεστή σε αυτήν». Επομένως, «δεν επέδειξε ανεξαρτησία γνώμης και παρέσυρε και τα μέλη της Αρχής». Ο ίδιος, κατά την άποψη των προσφευγόντων, είχε κώλυμα συμμετοχής στην κρίσιμη συνεδρίαση, ήταν εξαιρετέος και επομένως έπρεπε να αποχωρήσει και να αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή του, αντιπρόεδρο του ΣτΕ Γ. Δεληγιάννη. Με τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση κατέστησε «μη νόμιμη τη σύνθεση της Αρχής και μη νόμιμη και άκυρη την υπό την προεδρία του εκδοθείσα απόφαση περί μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες».

Οι καθηγητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι εφόσον κάποιος πολίτης θέλει να αναγράφεται το θρήσκευμά του στην ταυτότητα, δεν μπορεί η Αρχή να διατάξει τη μη αναγραφή του γιατί με τον τρόπο αυτό «αχρηστεύει εντελώς τη συγκατάθεση του πολίτη, δηλαδή φαλκιδεύει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των προσωπικών δεδομένων». Αρα και για το λόγο αυτό η επίμαχη απόφαση «είναι παράνομη».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέσεις για «πιο φιλελεύθερη» πολιτική

Πιέσεις για πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, με έμφαση στην απελευθέρωση των αγορών και ιδιαίτερα της αγοράς ενέργειας ασκεί η ηγεσία της ΝΔ. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να επωφεληθεί από τις αρνητικές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση και εμφανιζόμενη ως εγγυητής των συμφερόντων κυρίως των μικροεπενδυτών. Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών η ΝΔ διαπιστώνει μεγάλες καθυστερήσεις στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και μάλιστα εκφράζει, κατά πώς το συνηθίζει, έντονες επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη μέχρι την ημερομηνία που έχει θέσει η ΕΕ, δηλαδή την 25η Φλεβάρη του 2001. Για να είναι συνεπής η κυβέρνηση, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση περίπου 15 προεδρικών διαταγμάτων και στη σύσταση και λειτουργία δύο ανεξάρτητων διοικητικών αρχών. Παράλληλα, χαρακτήρισε μη εφικτή και τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ εντός του έτους, γιατί «τα στοιχειώδη που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τη ΔΕΗ δεν έχουν γίνει». Σχετικά με το Χρηματιστήριο η ΝΔ επέρριψε πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί με τα όσα έκανε προεκλογικά και μετεκλογικά είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν τρισεκατομμύρια και να πληγούν κυρίως οι μικροεπενδυτές. Ταυτόχρονα, όμως, ζητά τόλμη από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στη θεσμική θωράκιση του χρηματιστηρίου και να υιοθετήσει τις προτάσεις που έχει η ίδια καταθέσει.

Υιοθετήστε τις προτάσεις μας για την τρομοκρατία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος, με δήλωση σχετική με το δημοσίευμα, ανέφερε: «Τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα μερίδας του διεθνούς Τύπου για δήθεν ανασφάλεια στην Ελλάδα, με πρόσχημα την τρομοκρατία, επιστρατεύουν ισχυρές δόσεις φαντασίας και υπερβολής. Παραποιώντας, ωστόσο, τόσο πρόδηλα την πραγματικότητα στη χώρα μας, αναδύουν άλλες σκοπιμότητες, στις οποίες βέβαια η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί σε καμία περίπτωση».

Και κατέληξε: «Γι' αυτό ακριβώς, επιμένουμε στην ανάγκη να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας τόσο για την άμεση αναβάθμιση και εξυγίανση της ΕΛ.ΑΣ. όσο και για τις ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην πάταξη του οργανωμένου, ντόπιου ή εισαγόμενου, εγκλήματος. Η Ελλάδα, πάντως, είναι χώρα φιλόξενη και ασφαλής για τους ξένους».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ: Στα έγκατα της ύπαρξης

Μπορεί εμείς οι ιθαγενείς να βασανιζόμαστε από την «κρίση ταυτοτήτων», ολόκληρη όμως η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη μπροστά σε μια συνταρακτική πρόκληση που παίρνει το όνομα, ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ, ή, ΓΕΝΩΜΑ. Η πρόοδος αυτή, με προβλεπόμενες θετικές αλλά και απρόβλεπτες, και προβλέψιμες αρνητικές επιπτώσεις, αφορά στην αποκωδικοποίηση της δομής, της διαπλοκής και των ιδιαίτερων στοιχείων και ιδιαιτεροτήτων των γονιδίων.

Ηταυτότητα του κάθε γονιδίου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, η ευρωστία ή κάποια βλάβη και ανωμαλία τους, άλλα κληρονομούμενα χαρακτηριστικά, προδιαθεσικοί παράγοντες, στοιχεία του φύλου, του χρώματος, εκατομμύρια δηλαδή παράγοντες, αποτελούν αντικείμενο της «ανακάλυψης», και της πορείας της έρευνας. Αλλά και σ' αυτό το στάδιο, η πρόβλεψη είναι ότι κατά την πορεία της έρευνας μπορεί να σχηματιστεί ο γενετικός «φάκελος» γονιδιακής ταυτότητας, με βάση τον οποίο μπορεί να γίνει η πιθανολόγηση, ασθενειών, διάρκειας ζωής, νοημοσύνης, ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Και με βάση αυτή την πρόγνωση, που σ' αυτά τα στάδια δεν υπολογίζει τη σημαντική επίδραση του περιβάλλοντος, να προβαίνει σε γενετικές παρεμβάσεις σε διόρθωση, ή αντικατάσταση και εμφύτευση γονιδίων, στην αναδιάταξη, δηλαδή, της γενετικής ταυτότητας.

Υπόσχονται, λοιπόν, γονιδιακή πρόγνωση νοσογόνων παραγόντων που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ζωής, γονιδιακή θεραπεία αλλά και εξειδικευμένα κατά περίπτωση «προσωπικά» φάρμακα, παράταση του ορίου ζωής, ενίσχυση της νοημοσύνης, αλλά και πρόβλεψη του τέλους και άλλα αισιόδοξα από τη μια πλευρά και εφιαλτικά από την άλλη. Από εκεί δηλαδή που σταματάει η χίμαιρα της ελπίδας σε μια κοινωνία ανίκανη ν' ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες των ανθρώπων, αρχίζει ο εφιάλτης για τη χρησιμοποίηση των στοιχείων του «γονιδιώματος», για κοινωνικούς, εργασιακούς και ρατσιστικούς αποκλεισμούς, για την ανακατασκευή και τροποποίηση ανθρώπων με τη συνδρομή και της κλωνοποίησης. Ξυπνάνε τα φαντάσματα της ναζιστικής φυλετικής καθαρότητας, των υπερούσιων λαών, όπως και των ανθρώπων - ρομπότ και των εξουσιαστών τους υπερανθρώπων Νιμπελούγκεν. Ο ερευνητής μίστερ Χάιντ βλέπει ανατριχιάζοντας στον καθρέφτη το αρνητικό «γονιδίωμά» του, τον σατανικό δρ. Τζέκιλ.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει καλοκαιρινή 8ήμερη εκδρομή από τις 31 του Ιούλη έως και τις 7 Αυγούστου στη Ρόδο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 8810.074, από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

ΝΔ
Παιχνίδι εντυπώσεων με την ψηφοφορία

Σε παιχνίδι εντυπώσεων γύρω από το ζήτημα της κατάθεσης ή μη πρότασης νόμου για ονομαστική ψηφοφορία έχει επιδοθεί η ηγεσία της ΝΔ ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή της πρότασης νόμου για το θέμα των ταυτοτήτων. Αυτό που απασχολεί τη Ρηγίλλης δεν είναι η ουσία του θέματος και η σύμπλευσή της με την ιεραρχία, όσον αφορά την προαιρετικότητα της αναγραφής του θρησκεύματος, αλλά πώς θα προκαλέσει και θα δημιουργήσει προβλήματα στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα συζητήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή και όπως δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου, το θέμα είναι ανοιχτό και η στάση της ΝΔ «θα φανεί στη σημερινή συζήτηση». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για ονομαστική ψηφοφορία γιατί θα συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε να μην προκαθοριστεί η στάση του κόμματος και να ενεργήσουν ανάλογα με τις εξελίξεις. Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο Κ. Καραμανλής. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, απάντησε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται και δε θα αντικατασταθούν οι βουλευτές που είναι παρόντες.

τοιο θέμα δεν τίθεται και δε θα αντικατασταθούν οι βουλευτές που είναι παρόντες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ